Липотропните фетбърнъри са добавки, предназначени за загуба на мазнини при хора, които имат 20% или повече над идеалното си телесно тегло. Обикновено това означава жени с над 30% излишни телесни мазнини и мъже с над 20% излишни телесни мазнини. При натрупване на голям излишък от мазнини метаболизмът на тези вещества в тялото се забавя и те започват да се трупат в черния дроб. Такова състояние може да доведе до сериозни здравословни проблеми. 

Как функционират липотропните фетбърнъри

Липотропните фетбърнъри могат да повлияят благоприятно върху извънмерното натрупване на мазнини в черния дроб. Те могат да подобрят метаболизма на мазнините и да помогнат обработката на мастноразтворими хранителни вещества, на хормони, естроген, сулфатични лекарства, глюкоза и гликоген. 

Съставки на липотропните фетбърнъри

В липотропните добавки има няколко основни съставки: метионин, холин, инозитол, бетан, карнитин. 

Метионинът е от основните аминокиселини. Имаме нужда от него, когато нивата на естроген са високи. Естрогенът намалява потока на жлъчката през черния дроб. Метионинът помага за деактивиране на естрогена, тоест води до по-голям поток на жлъчката, която участва в метаболизма на мазнините. Той също така влияе на нивата на глутатион в черния дроб. Глутатионът, заедно с други пептиди, играе и критична роля в защитата срещу токсични съединения.

Холинът и инозитолът са вещества, които помагат да се предотврати попадането на мазнини и жлъчка в черния дроб. 

Холинът е липотропно средство, което предотвратява отлагането на мазнини в черния дроб. Той е от съществено значение за метаболизма на мазнините и помага за емулгирането на холестерола, за да не се залепва по стените на артериите. Придава сила на клетъчните мембрани и участва в синтеза и освобождаването на невротрансмитера ацетилхолин. Подобно на карнитина, добавката с холин може също да подобри физическата работа. 

Инозитолът участва в метаболизма на мазнините и холестерола. Той подпомага транспортирането на мазнини през кръвоносната система. 

Бетанът намалява напрежението върху черния дроб, което е причинено от излишните телесни мазнини. Така помага за превръщането на вредните вещества в тялото в полезни.

Холин и карнитин

Холинът и карнитинът като хранителни добавки могат да се използват самостоятелно или в комбинация с цел загуба на мазнини. Карнитинът е от съществено значение за транспортирането на мастни киселини и за правилното функциониране на мускулите, а някои проучвания показват, че добавката с карнитин подобрява ефекта от физическите упражнения.

Ефекти от приема на липотропни фетбърнъри

Всички съставки в липотропите фетбърнъри работят заедно, за да доведат до следните резултати:


Това е причината хранителните добавки често да се използват при бодибилдинг или при спортове, в които теглото има значение. 

Липотропни хранителни добавки

Липотропните фетбърнъри се произвеждат и продават в няколко форми: като инжекции, таблетки или пудра. Често в тях са включени и витамини от група В, минерали или липотропни растения.

Инжекциите подпомагат бързата загуба на тегло. Дават възможност на тялото ви да функционира оптимално и да подобри качеството на живота ви. Въпреки че има наистина много храни, които имат липотропни съставки, инжекциите с чисти липотропи са доста по-ефективни. С тях вливате в тялото си нужните вещества, като прескачате храносмилателната система. Обикновено се поставят в специализирани клиники.

Таблетките и пудрата са перфектен вариант, ако не харесвате инжекции или искате да използвате хранителната добавка сами (разбира се, след консултация със своя треньор и лекар). Те комбинират витамини, минерали, аминокиселини и билки, които поддържат функцията на черния дроб и метаболизма на мазнините. Най-добрите хранителни добавки съдържат комбинация от различни липо фактори.

Напомняме, че липотропните фетбърнъри не могат да заместят правилното хранене и тренировките.

Странични ефекти

Неприятните странични ефекти от приема на липотропни фетбърнъри мога да бъдат:

  • Болки в стомаха и проблеми с уринирането. Случва се, ако не приемате достатъчно течности.
  • Изтощение след поставяне на липотропна инжекция, тъй като тя засилва метаболизма и увеличава натоварването на тялото.
  • Болка или чувствителност в мястото на инжектирането. Ако до няколко дни зачервяването не отшуми, посетете лекар, вероятно става дума за инфекция.
  • Необяснима болка в различни части на тялото – обикновено в шията или ръцете. Не е ясно какво я предизвиква, но е временна и отшумява бързо.


Дозировка

Дозировката на липотропните фетбърнъри зависи от съдържанието им. Четете внимателно указанията за употреба на производителя и ги спазвайте стриктно.