Пукане и болки в ставите

Чувате ли пукане или хрущене, когато се движите? Ако е така, не сте сами. Пукането в ставите е доста често срещано явление, което може да има различни причини. Това не винаги означава, че нещо не е наред с мускулно-скелетната ви система, но си струва да знаете кога да се тревожите и как можете да го предотвратите или облекчите. В статията ще намерите и полезни добавки, които ще подобрят състоянието на вашите стави и ще ви предпазят от травми.

Причини за пукане в ставите

Пукането в ставите може да бъде причинено от няколко фактора. Това обаче не означава, че се наблюдават костни фрактури в нашето тяло. Най-често това се дължи на естествени процеси, протичащи в ставата, като:

Изпускане на газ

Синовиалната течност съдържа разтворени газове като кислород, азот и въглероден диоксид. Когато ставата се движи, налягането в течността се променя, което води до освобождаване на тези газове под формата на мехурчета. Това са тези, които издават пукащия звук, когато се счупят. Това е напълно нормално и не уврежда ставите.

Разместване на сухожилия или връзки

Около ставата има сухожилия и връзки, които свързват костите и мускулите. При движение те могат да се плъзгат по повърхността на ставата или една върху друга, което също създава звука на изстрела. Това също е нормално и не показва увреждане на ставите.

Дегенеративни промени

С възрастта или в резултат на прекомерно натоварване на ставата, ставният хрущял, който поема движенията на костите, се износва. Тогава костите започват да се трият една в друга, което причинява болка и ограничена подвижност. Придружено е от подуване, възпаление или деформация на ставата. 

Кога е препоръчително да се консултирате с лекар?

За съжаление има и по-сериозни причини за пукане и болки в ставите, които изискват лекарска намеса. Те включват предимно възпалителни заболявания (ревматоиден артрит) и напреднали дегенеративни заболявания. Ако изпитвате болка в същата става и тя е придружена от подуване, зачервяване или повишаване на температурата, това е ясна причина да се консултирате с лекар. 

Пукане и болка в ставите хранителни вещества и добавки

Пукането в ставите може също да е свързано с диетични недостатъци на някои жизненоважни вещества. Какви добавки ще помогнат? На първо място, трябва да се погрижим за основните неща, като осигуряване на правилното количество протеини в диетата, витамин D , витамин C , цинк и магнезий. Използването на омега 3 мастни киселини също е много важно. 

В случай на претоварване или начало на дегенеративно заболяване, добре е да потърсите добър колагенов препарат , който ще бъде подкрепен от добавянето на хондроитин, глюкозамин и хиалуронова киселина. Колагенът на прах е удобна форма за допълване на всички необходими съставки, които ще повлияят на качеството на ставната функция. 

  • Глюкозамин и хондроитин . Това са естествени вещества, открити в ставния хрущял, които са отговорни за неговата еластичност и устойчивост. Добавянето на глюкозамин и хондроитин може да подпомогне регенерацията на хрущяла и да попречи на неговото разграждане.
  • Колаген тип II . Това е основният протеин, който изгражда ставния хрущял. Добавянето на колаген тип II може да подобри функцията на ставите и да намали болката и възпалението.
  • Хиалуронова киселина . Това е вещество, намиращо се в синовиалната течност, което осигурява неговия вискозитет и смазване на ставата. Добавянето на хиалуронова киселина може да увеличи количеството и качеството на синовиалната течност и да подобри подвижността на ставите.

Как  да се грижим за ставите си?

Понякога феноменът на пукане или болка в ставите може също да е свързан с мускулен дисбаланс. Прекалено дългото седене в една позиция и липсата на достатъчно упражнения през деня кара някои от нашите мускули да се свиват и мускулите-антагонисти да отслабват. В такъв случай е необходима планова рехабилитация, която да заздрави отслабените структури и да подобри подвижността на контрахираните мускули.