Хранителна добавка коензим Q10

Коензим Q10 (CoQ10) е съединение, за което често чувате в контекста на козметичната индустрия и инхибиране на процесите на стареене на кожата. Малко по-малка група хора вероятно също знаят, че CoQ10 се използва като допълнение към диетата на хора, които са болни или изложени на риск от заболявания, свързани с начина на живот, особено сърдечно-съдови заболявания. 

Къде мога да намеря коензим Q10?

Човешкото тяло

В човешкото тяло коензим Q10 се синтезира главно в силно метаболитно активни клетки и се намира в различни тъкани и органи. Най-високите концентрации са регистрирани в сърцето, черния дроб, бъбреците и скелетните мускули. Това съединение е ключов компонент на системата за производство на енергия, която захранва метаболитните нужди на тялото всяка секунда от неговото функциониране.

С възрастта нивото на CoQ10 в организма намалява, което увеличава риска от различни заболявания и може също да намали качеството на живот. Освен това някои хора се раждат с генетични дефекти, които не позволяват на тялото правилно да произвежда или използва въпросното съединение.

Храна

Когато става въпрос за диета, CoQ10 не е често срещан. Въпреки че тялото произвежда това съединение, за оптимално функциониране на мускулите и мозъка си струва да го включите в ежедневното си меню или като добавка. Коензим Q10 присъства главно в карантия , като сърца, но също и в различни видове месо, включително говеждо, пилешко и свинско.

Може да се намери и в риби като сардини и скумрия. Растенията не могат да се считат за източник на CoQ10. Малки количества от него могат да бъдат намерени в ядките и някои зеленчуци, като броколи. Тези дози обаче са няколко десетки пъти по-ниски, отколкото в месото.

Как действа коензим Q10?

Сърце

В сърдечната тъкан, където търсенето на енергия е особено високо, CoQ10 е ключов елемент. Без него основните енергийни молекули не могат да изпълняват своите функции. Следователно поддържането на оптимално ниво на CoQ10 в сърдечния мускул е важно за правилното функциониране на този орган.

Недостигът на CoQ10 в сърцето може да доведе до отслабване на сърдечния мускул и е свързан с различни сърдечни заболявания, като сърдечна недостатъчност и коронарна артериална болест. Добавянето на CoQ10 дори се разглежда като потенциална терапевтична интервенция за лечение на тези състояния, въпреки че научните доказателства за неговата ефективност все още се проучват.

Мозък

Точно както в сърцето, така и в мозъка, CoQ10 играе роля в производството на енергия за правилното функциониране. Неговите функции се простират и до други аспекти на невробиологията. Той е силен антиоксидант, който предпазва нервните клетки от оксидативен стрес, което е важно в контекста на невродегенеративни заболявания като Паркинсон или Алцхаймер. CoQ10 пряко поддържа защитата на нервните връзки и индиректно подпомага производството на невротрансмитери.

Таблица: CoQ10 фунлция и употреба

Функция
Приложение
Производство на енергия
Намаляване на умората
Подобряване на производителността
Регенерация след тренировка

Антиоксидантна защита
Предотвратяване на атеросклероза
Инхибиране на невродегенерацията
Защита на кожата

Как да използваме CoQ10?

Хранителните добавки с коензим Q10 може да се използва както за профилактика, така и за лечение на определени заболявания. Здравите хора могат да използват това съединение периодично, тъй като клинично ефективните дози са недостижими при допълване от храна. Коензим Q10 трябва да се използва в дози от 30-150 мг.

При болни се прилагат по-високи дози, но след консултация и препоръка от специалист. За профилактика това съединение може да се използва периодично, в продължение на 6-8 седмици, но при хора, които не ядат месо или имат сърдечно-съдови проблеми, може да се обмисли целогодишен прием.

Използвани източници:

Zozina, Vladlena I et al. “Coenzyme Q10 in Cardiovascular and Metabolic Diseases: Current State of the Problem.” Current cardiology reviews vol. 14,3 (2018): 164-174. doi:10.2174/1573403X14666180416115428