Симптоми на дефицит на омега-3

Мастните киселини, които изграждат клетките на тялото, са разнообразна група от съединения. За да може човек да се развива и остарява правилно, е важно да се поддържат подходящи пропорции между определени групи мазнини в диетата. От значение е общото съдържание на мазнини в храната, съотношението на наситени мастни киселини към мононенаситени и полиненаситени мастни киселини, включително съдържанието на ейкозапентаенова киселина (EPA) и докозахексаенова киселина (DHA), както и съдържанието на холестерол и трансмазнини киселини.

DHA и EPA функции

Въпреки че темата за излишния холестерол привлича основното медийно внимание, струва си да знаете, че дефицитите на EPA и DHA могат да бъдат еднакво или дори по-вредни.

DHA - мозъка и очите

DHA в мозъка влияе върху когнитивното развитие, паметта и поведението, като нейната роля е особено значима в пренаталния период и ранното детство, когато протича интензивно развитие на мозъка. DHA, като важен компонент на клетъчните мембрани в ретината, допринася за правилното развитие на зрението и може да намали риска от развитие на някои очни заболявания, като макулна дегенерация или синдром на сухото око.

DHA и сърцето

DHA също има кардиопротективен ефект. Допринася за намаляване нивото на триглицеридите в серума, което е от решаващо значение за превенцията на сърдечно-съдови заболявания. DHA също има противовъзпалителни ефекти и може да помогне за понижаване на кръвното налягане, което има значителни последици за цялостното здраве на сърцето.

EPA и възпаление

От друга страна, EPA е от съществено значение за регулиране на възпалителни и имунни процеси в тялото. Предотвратява възпалението, което е важно за профилактиката на много заболявания, включително автоимунни. Подобно на DHA, EPA също допринася за здравето на сърдечно-съдовата система, като понижава нивата на триглицеридите и поддържа еластичността на кръвоносните съдове. Чрез модулиране на неврохимични и възпалителни процеси в нервната система, EPA може също да повлияе на психичното благополучие, включително симптомите на депресия.

Диети с ниско съдържание на омега-3, включително EPA и DHA

Сред омега-3 мастните киселини най-голямо внимание се обръща на EPA и DHA, тъй като те имат специфични, незаменими функции в организма, а има не много широк спектър от хранителни продукти, които ги осигуряват. Източниците на тези съединения идват от вода, особено студена и солена вода. Говорим за риба и морски дарове, т.е. продукти, които не всеки харесва, някои хора са алергични към тях, не се предлагат навсякъде и са сравнително скъпи.

Таблица: Общи препоръки за различните видове мазнини в диетата

МазнинаСъдържание
Общо мазнини>0,6g/kg / 20 – 35% kcal
Мононенаситени мастни киселини
10 – 25% kcal 
Полиненаситени мастни киселини (включително EPA и DHA)
6 – 11% kcal 
Транс мазнини (преработени)<1% kcal 


Холестерол
200 - 300 мг
EPA е DHA
>250 мг

Дефицит на EPA и DHA в детството

От ранна възраст децата са изложени на различни диети, включително бързо хранене, и излагането им на такива храни се увеличава с израстването им. Фактори като околната среда и поп културата влияят, когато децата започнат да ядат бързо хранене.

Още в детската градина и началното училище, под влияние на родителски избор и реклама, децата могат да имат контакт с бързото хранене. Тийнейджърите, търсещи независимост и комфорт, ядат по-често бърза храна, разполагайки с повече собствени финансови средства.

Последици и симптоми на дефицит на омега-3

Една от основните последици от дългосрочната консумация на бързо хранене, което най-често е синоним на дефицит на омега-3, е повишеният риск от развитие на затлъстяване.

Рискът от затлъстяване и последствията от него

Затлъстяването се свързва с повишен риск от сърдечно-съдови заболявания като хипертония, инфаркт и инсулт, тъй като излишните мазнини в тялото водят до увеличаване на натоварването на сърцето и кръвоносните съдове. Дефицитът на Омега-3 може да има подобни ефекти.

Инсулинова резистентност и диабет

Друга сериозна последица от прекомерната консумация на бързо хранене е повишеният риск от диабет тип 2. Диета с високо съдържание на прости захари и мазнини насърчава инсулиновата резистентност, което в крайна сметка може да доведе до развитие на диабет.

Депресия

От гледна точка на психичното здраве, изследванията показват, че диета с ниско съдържание на омега-3 мастни киселини може да бъде свързана с по-висок риск от депресия и когнитивен спад, особено при възрастни хора.

Добавяне на омега-3 мастни киселини към вашата диета

DHA и EPA, като ключови компоненти на омега-3 полиненаситените мастни киселини, имат противовъзпалителни свойства, които поддържат здравето на сърцето и мозъка, което може да помогне за компенсиране на някои от отрицателните ефекти, свързани с яденето на бързо хранене или рестриктивната веганска диета. Хранителната добавка е особено препоръчителна, когато не сте яли риба и морски дарове през последните месеци или години.

Трябва да се стремите към ниво на доставка до 250 мг EPA и DHA общо на ден. Не можем да забравим и консумацията на източници на друга омега-3 киселина, алфа-линоленова киселина, които са малко по-често срещани и това са растителните масла, семената и ядките.

Използвани източници:

Messamore E, McNamara RK. Detection and treatment of omega-3 fatty acid deficiency in psychiatric practice: Rationale and implementation. Lipids Health Dis. 2016 Feb 10;15:25. doi: 10.1186/s12944-016-0196-5. PMID: 26860589; PMCID: PMC4748485.

Swanson D, Block R, Mousa SA. Omega-3 fatty acids EPA and DHA: health benefits throughout life. Adv Nutr. 2012 Jan;3(1):1-7. doi: 10.3945/an.111.000893. Epub 2012 Jan 5. PMID: 22332096; PMCID: PMC3262608.