В тази статия ще разберете всичко за имунитета, което трябва да знаете.

В сезона на настинките и грипа, най-честият въпрос който си задаваме е: "Паднал ли ни е имунитета?" и разбира се "Как да си повишим имунитета си?".

Днес ще се опитаме да ви отговорим на някои много важни въпроси за имунитета, като:

 Какво точно е имунитет?
 Как работи имунитета?
 Кои са симптомите на спад в имунитета?
 Кои фактори влияят върху имунитета?
 Как да си повишим имунитета?


Какво е имунитет?

Имунитетът е уникално средство на организма, което ни предпазва при контактс с болестотворни микроорганизми. А срещата ни с тях е постоянна и ежедневна, без значение сезона, дали е топло или студено. 

Имунитетът се явява като щит, който не допуска болестотворните микроорганизми и свободни радикали да ни навредят.

Добре е да знаете, че имунитетът се дели на придобит и вроден. Вроденият е този, който действа постоянно и ни предпазва от болести и бацили ежедневно, благодарение на вродени защитни фактори. Придобитият имунитет се нарича така, защото се появява след възникване на патогенните микроорганизми. Той е по-бърз и по-силен от вродения имунитет. 


Как работи имунитета?

Тъй като придобитият имунитет е сложен, но и по-силен, на него ще обърнем малко повече внимание.

Придобитият имунитет е втора линия на защита срещу болестотворните микроорганизми, която се активира след като вроденият имунитет не може да ги преодолее. След като в тялото попадне болестотворен микроорганизъм, той бива разпознат от специализирани имунни клетки, които задействат сложна мрежа от имунологични процеси. Активират се клетки, които директно унищожават патогените или произвеждат антитела, които ги унищожават. Клетките на имунологичната памет „запомнят“ патогенния причинител, поради което след повторна среща с тех, имунният отговор е много по-бърз и по-силен.

Придобитият имунитет се дели на два вида: хуморален и клетъчен. В него участват три главни типа клетки: макрофаги, В-лимфоцити и Т-лимфоцити.

При навлизане на патоген в нашето тяло, Т - лимфоцитите получават информация за това какъв вид и каква структура има болестотворния микроорганизъм или патогенът. След това тази информация я предава на макрофагите, които трябва да предадът информацият на В-лимфоцитите. Задачата на В-лимфоцитите е, след като получат информация за патогена, да произведат антитела срещу него. Когато са готови с антителата, В-лимфоцитите ги изстрелват към врага т.е. патогените в тялото ни, като целта е те да бъдат спрени. Когато патогените са улувени и спрени от движение, се включват акрофаги и неутрофили, които ги поглъща.

Имунната реакция, която описахме по-горе, е бавна и отнема от няколко дни до седмици да произведе антитела. Тя не може да реагира мигновено срещу непознати патогени.


Кои са симптомите на спад в имунитета?

Бързото изтощение, постоянна хронична умора, сънливост, безсъние, болка в ставите и мускулите, както и честото боледуване, са признаци на отслабване на имунитета.

Нормално е вследствие на тежка физическа работа или изтущителна тренировка в залата да се чувствате уморени, но ако се чувствате постоянно изтощени, лесно се задъхвате,  или ако малки климатични промени оказват влияние върху енергията и настроението ви, то това вече може да е един от симптомите за отслабена имунна система.

Ако често боледувате и ви се налага да приемате антибиотици поради възпаление на уши, нос, гърло и др., то това е симптом, че антителата в нашия организъм не могат успешно да се преборят сами с болестите. В този случай трябва да се замислите за подсилване на вашият имунитет.

Друг сигнал за спад в имунната защита на организма, е честата поява на херпес. Показва не само активиране на неприятния вирус, но и е ясен признак за изчерпване на ресурсите на организма да се защитава.

Алергиите са друг вид "враг" на организма. Някои от нас може да са по-чувствителни, а други не чак толкова. Способността на тялото ни да се бори с алергиите зависи от това дали имунитета ни е добре или е спаднал. В много голям брой от случаите, алергичните реакции успешно биват облекчени или премахнати посредством подсилване на имунната система.

Трудното заздравяване на рани и забавяне на целия процес и още един симптомите на имунен дефицит. Това обикновено е свързано с дефицит на цинк. Цинка спомага за регенерацията на клетките в тялото и зарастването на раните, въпреки че причините за това могат да бъдат от различно естество.


Кои фактори влияят върху имунитета?

Наследственият фактор има много голямо влияние върху силния имунитет. В същото време обаче, нашият организъм постонно си взаимодейства с факторите на околната среда.

С други думи дори и да се радваме на добри гени, здраво тяло и силен имунитет, прекомерното излагане в неблагоприятна външна среда, като непълноценното хранене, ежедневно недоспиването и стресът, ще предразположат изявата на хронични заболявания, постоянния сблъсък с инфекциозни причинители и отслабване на имунната система като цяло.

Други фактори, които водят до отслабване на имунитета са тютюнопушене, злоупотреба с алкохол, употреба на лекарства, особено антибиотици, и хормонални медикаменти, и разбира се липса на физическа активност и движение.

Дори според редица специалисти в областта, по-честите емоционално-положителни преживявания, влияят положиелно върху силата на имунитета и нашите съпротивителни сили на организма. Обратното положение, липсата на всякакви положителни емоции и преживявания подтиска имунната защита на организма. Затова независимо от натовареността на ежедневния график, старайте се да обръщате малко повече внимание на себе си и емоционалното си състояние.


Как да си повишим имунитета?

Грижата за добрият имунитет започва с балансираното хранене и набавянето на полезни вещества за функциониране на целия организъм. Нездравословната храна, като пържено, тестяно, захар, алкохол, тютюневи изделия, натоварва организма и го прави по-податлив към инфекции. Балансираното и здравословно хранене е предпоставка не само на добро здраве, но и на добра фигура. 

Навярно повечето от нас знаят, че най-добрите приятели на имунитета са витамините, като най-важните от тях са А, В5, С, D, E, PP. Тези вещества подпомагат силата на имунитета и са способни до определена степен да ни защитят.

Витамин C

Витамин С (аскорбинова киселина) е жизненоважен витамин, чиято консумация следва да се увеличи при отслабнал имунитет. Дефицитът му намалява скоростта на изработка на антитела. Витамин С увеличава броя и активността на белите кръвни клетки, които защитават тялото от вируси. Антиоксидантната защита позволява намаляване на собственото производство на свободни радикали и предпазване на клетките.

Клетките на имунната система са невероятно чувствителни към влиянието на свободните радикали. Благодарение на антиоксидантния ефект може значително да се подобри имунитета, благодарение на което продължителността и честотата на инфекциите да се намаляват. Витамин С също подкрепя борбата с възпаления, които могат да бъдат предизвикани от свободни радикали. Той осигурява ефективна защита от развитие на хронични заболявания.

Освен това Витамин С има важна роля при заздравяването на рани и поддържа еластичността на кожата. Освен това подобрява устойчивостта към инфекции и помага при високо кръвно налягане, атеросклероза и рак.

Препоръчително е да се набавя чрез хранителните продукти, като лимони, зеле, чушки, домат, магданоз, шипка. При по-големи изисквания на витамин С и недостатъчното му набавяне с храната, е препоръчително запълване на липсите му чрез хранителни добавки.

Витамин B

Витамини от група В стимулират функциите на имунната система при стрес и след заболявания и травми. Витамини В6, В9 и В12 поддържат нормалната функция на имунната система, а витамин В2 допринася за защита на клетки от оксидативен стрес.

Витамин E

Витамин Е е мощен антиоксидант, който защитава клетките ни от стареене. Защитава мембраните на клетките от разрушаващото въздействие на свободните радикални молекули.Витамин Е също участва в синтеза на антикоагуланти, поддържайки адекватна пропускливост на клетъчните мембрани и намалявайки агрегацията (слепването) на тромбоцитите, така че може да допринесе за противодействието на съсиреците.

Витамин D

Витамин D се явява един от най-важните хранителни вещества за цялостната здравна и имунна система. Има много ползи за здравето, които могат да бъдат приписани на витамин D, като най-известното е значението му за здравето на костите и опорно-двигателния апарат.Също така участва в някои имунни процеси, регулиране на кръвното налягане и растежа на кръвните, мускулните и кожни клетки. Витамин D засяга над 200 процеси в тялото ни и значението му се потвърждава от многото направени изследвания.


Цинк

Цинкът е един от най-мощните стимулатори на имунната система, като дори малък дефицит от него подтиска нейната функция. Минералът цинк спомага за разпространение на белите кръвни телца и другите антитела, като ги прави мобилизирани за продиводействие срещу попадналите в организма патогени. Освен това цинкът предотвратява развититето на бактерии в организма, като стимулира имунна реакция на мястото на инфекцята.


Някои билки също имат огромоно значение за подсилване на имунитета, съпротивителните сили на органимза и неговите адаптогенни свойства.


Ашваганда

Ашваганда помага на тялото да се адаптира към стреса, намалявайки риска от развитие на стрес-провокирания заболявания като атеросклероза, язва на стомаха, артрит , диабет, високо кръвно налягане.

Ашваганда регулира успешно хормона на стреса – кортизол, като има силата да намалява нивата му с до 30%.Кортизолът е най-известният хормон на стреса, чиито хронично високи нива водят до преумора и отпадналост, хипертония, повишен холестерол, отслабване на имунната система, нарушен сън, разстроен метаболизъм и покачване на теглото (главно в коремната област). 

Екстракт от чесън

Екстракт от чесън може да повлияе благоприятно върху здравето на сърдечно-съдовата система, физическото и сексуалното здраве, когнитивните функции, както и спомагане за правилното функциониране на имунната система

Редица изследвания показват, че лечебните свойства на чесъна се дължат на богатото му съдържание на алицин и скродиндин. Освен това чесънът притежава и антивирусни, антибакериални и антигъбични свойства. Притежава мощни антиоксиданти свойства.

Женшен 

Женшен стимулира обмяната на веществата и функцията на жлезите с вътрешна секреция. Стимулира имунната активност, като едновременно с това спира и възпалителните процеси. 


Комплексни витамини

Комплексните витамини пpeдcтaвлявaт yниĸaлнa ĸoмбинaция oт витaмини и минepaли, ĸoитo щe пoдпoмoгнaт и yĸpeпят имyннaтa ви cиcтeмa. Комплесните формули са изключително подходящи за цялостно укрепване на организма и неговите съпротивлителни сили. Те включват всички витамини и минерали с състава си, а някой са дори обогатени и с растителни екстракти.

Не губете време и се погрижете за вашето здраве, преди да е станало прекалено късно!