Хранителната добавка „Гарциния Камбожда” е обсъждана повече от десетилетие. В много Интернет форуми се говори за това колко добре се справя с килограмите, от които искаме да се отървем. Често дори се твърди, че това е революция в добавките за отслабване.

Гарциния е среден по размер плод, който расте на дърво в Индия и Шри Ланка и прилича на тиква. Използва се при готвене, предимно за приготвяне на къри, заради киселинността си. Кората и екстрактът се използват в много традиционни рецепти, включително в аюрведичната медицина, която смята, че киселите храни активират храносмилането.

Въпросът пред много хора е дали добавката с гарциния работи достатъчно, ако не се спазва строга диета. Именно на него ще отговорим сега.

Ползи от гарциния камбоджа

Гарцинията съдържа в себе си хидроксицитратна киселина (НСА). Проучванията показват, че тя има следните благоприятни ефекти върху тялото:

  • потиска синтеза на мастни киселини;
  • повишава производството на чернодробен гликоген;
  • ограничава апетита;
  • намалява приема на храна;
  • повишава разхода на енергия;
  • понижава нивата на холестерола в кръвната плазма;
  • намалява синтеза на мазнини от излишните въглехидрати.

Приемът на гарциния би следвало да доведе до подобни резултати. От една страна, гладът ви не е толкова остър, което позволява да намалите количеството изядена храна. От друга, увеличава усещането за ситост, тоест е по-трудно да преядете.

Но основното, което прави гарцинията толкова ефективна, е способността ѝ да повишава нивото на хормона серотонин. Той изпраща сигнали до мозъка, независимо дали е гладен, или не. Води до засилване на чувството на щастие и е чудесно средство за преодоляване на стресовото хранене.

Добавката гарциния също така има свойството на спира синтеза на мастни клетки при консумация на твърде много въглехидрати. Това е резултат от блокирането на всички нива на ензимите, наречени АТФ цитрат лиаза, които подканват тялото да трупа запаси от мазнини при излишество на въглехидрати. Това прави добавката полезна при хора, чиято ежедневна диета съдържа много въглехидрати.

Друг приятен ефект от гарциния камбоджа е намаляването на висцералните мазнини, които се натрупват в областта на корема.

Тъй като превръща въглехидратите и мазнините не в запаси по тялото, а в енергия, гарцинията може да подобри представянето по време на тренировки, като осигури повече енергия.

Минуси на гарциния камбоджа

Тази хранителна добавка има и своите минуси. Те са свързани предимно с това, че гарциния камбоджа не е подходяща за всички.

Не е препоръчително да се приема при бременност, кърмене, тъй като не е доказано безопасна. При деменция и болест на Алцхаймер може да влоши състоянието. Не се използва и в комбинация с антидепресанти. Съвместната употреба с някои лекарства може да предизвика мускулна дегенерация. Ако имате здравословни проблеми, задължително разговаряйте със своя лекар, преди да започнете прием на гарциния.

Освен всичко останало, гарциния камбоджа може да предизвика неприятни странични ефекти. Ако усетите главоболие, гадене, стомашни неразположения, по-добре прекратете приема.

Работи ли гарциния камбоджа, ако не следвате специален режим

Добрата новина е, че гарцинията подпомага процеса на отслабване, без да е необходимо да се спазва строг режим на хранене и спортуване. Причината е, че работи чрез притъпяване на апетита, подобрява метаболизма и изгарянето на мазнините.

Въпреки всичко е неразумно да очаквате, че хранителната добавка може сама да свърши цялата работа по контролирането на килограмите. Добре е да се комбинира с балансирано хранене, повече движение и спортна активност.

Дозиране на „Гарциния Камбоджа”

Няма единен стандарт за приема на хранителна добавка с гарциния. Схемите на прием са различни – 300 mg HCA дневно в рамките на две седмици, 1500 mg за 11 дни или десетдневна схема с повишаване на дозата. Препоръчваме ви да четете внимателно инструкциите на производителя и да се консултирате със специалист лекар или лицензиран диетолог, преди да пристъпите към прием. Имайте предвид, че „Гарциния Камбоджа” не се препоръчва за дълготраен прием и не е добре да се използва повече от няколко седмици.