Кортизолът, всичко, което трябва да знаете!

  1. Какво представлява кортизолът?
  2. Вреден ли е кортизолът?
  3. Причини за високи нива на кортизол
  4. Какво причинява високия кортизол?
  5. Как да се справим с твърде високия кортизол?
  6. Резюме

Какво представлява кортизолът?

Да започнем с определението. Кортизолът дължи името си на мястото, където се произвежда. Латинското наименование "кортекс" означава "кора". Кортизолът е органично химично съединение, естествен стероиден хормон, произвеждан от надбъбречната кора, основният представител на глюкокортикоидите. По-известен като "хормон на стреса", защото нивото му е естествена реакция на тялото ни към ситуации на опасност или дискомфорт.

Можете да си представите ситуация, при която първобитният човек се връщаше в пещерата от лов, изведнъж чува шумолене в храстите. Не знае дали ще бъде вечеря за гладен тигър или за някое друго животно. В подобна ситуация се наблюдава изблик на кортизол. В днешно време повечето от нас вероятно не се сблъскват с подобни проблеми, което не означава, че стресовите фактори са по-малко. Стресът може да бъде физически, психологически или дори метаболитен.

Вреден ли е кортизолът?

Кортизолът инициира и засилва катаболните процеси, като стимулира разграждането на гликогена и стимулира разграждането на мускулните протеини. По-специално поради последният ефект кортизола има толкова много врагове. В допълнение, този хормон също така интензифицира процеса на глюконеогенеза, т.е. стимулира производството на глюкоза от незахарни източници и в същото време инхибира нейното отлагане под формата на гликоген. Ако го погледнем само от тази гледна точка, лесно е да направим прибързана преценка, че кортизолът е само вреден. Това не е съвсем вярно.

Всеки хормон в тялото ни има своята роля. В този случай не е по-различно. Но кога нивата на кортизол се превръщат в проблем. Ако е твърде висока, тогава нещата започват да се усложняват. Тук стигаме до въпроса, какво причинява повишаване на нивата на кортизола? Можете ли да се борите с него? Какви са неговите ефекти?

Причини за високи нива на кортизол

Ако знаете причината, не е нужно да се борите с последствията. Така че оттам ще започнем. Стрес, или по-точно постоянен стрес, т.е. постоянно състояние, причинено от външни фактори, които влияят на нашето благосъстояние, както физическо, така и психическо. За съжаление, за много хора животът под постоянен стрес е ежедневие. Това постоянно напрежение никога не може да ни помогне. Високите нива на кортизол са само едно от многото последствия. Затова нека се опитаме да бъдем възможно най-спокойни. Знам, че е „лесно да се каже“, но нека сведем стреса до минимум.

Друг фактор, който има много негативно влияние върху нивата на кортизола, е лишаването от сън. Една безсънна нощ не е проблем, но ако водим интензивен начин на живот и общият ни дневен сън падне под 7 часа, тогава възниква проблем, който ще става по-голям и с по-големи негативни последици за нашето здраве. 

Научните изследвания показват, че лишаването от сън води до повишаване нивата на кортизола и, което е много важно, лишаването от сън води до намаляване на производството на тестостерон - хормон с анаболни свойства, чието високо ниво засилва скоростта на синтезните процеси в тялото и насърчава развитието на мускулите. Недоспивайки, ние създаваме хормонална среда, която е крайно неблагоприятна за изграждането на спортна форма, естетична фигура, психическо здраве и общо благосъстояние.

Накрая оставих темата за неправилното хранене и твърде драстичното отслабване. Може да се изненадате в този момент, но и двата проблема са лесно обясними. Да започнем с диетата. Тялото ни се нуждае не само от въглехидрати, протеини и мазнини, за които толкова много се пише. Ако не се погрижите за правилното снабдяване с магнезий, калий, витамини, ценни мастни киселини от групата на Омега мастните киселини, тогава внимание, нивото на кортизола също може да се повиши значително като защитна реакция на тялото ни. Но какво да кажем за загуба на тегло?


Ако започнем да намаляваме теглото си, естествено е да намалим общото количество калории, които приемаме. Проблемът възниква в погрешната интерпретация, че драстичното намаляване калориите на половина попада в графата "здравословно отслабване". Тялото ни е изключително умен „звяр“ и никога няма да ни позволи да подминем такъв факт. Така че, ако искате да си осигурите незабавено висок кортизол, тогава рязко си понижете калорийният прием.

Какво причинява високия кортизол?

Хиперкортизолемия - така се нарича хроничното състояние на повишени нива на кортизол. Драстичната последица от това състояние може да бъде тежка депресия, която може да доведе до увреждане на мозъка или невротоксичност. По-малко сериозна заплаха е промяната в структурата на нашето тяло. Например телесна рекомпозиция - повишаване на телесната мазнина и понижаване на активната мускулна тъкан. Организмът ще бъде в много по-лошо състояние в регулирането на нивото на глюкозата в кръвта, така че нашите телесни мазнини могат да растат с много бързи темпове. Добре е да изследваме внимателно кортизола и ако се окаже, че нивото му се отклонява от нормата, никога не бива да го подценяваме. Нека не хвърляме цялата вина върху стреса, защото се случва кортизолът ни да се повиши в резултат на тежки заболявания, нездравословен начин на хранене и прекомерни физически усилия. Така, че фразата „Ще спра да съм нервен“ може да не работи.

Как да се справим с твърде високия кортизол?

Най-лесното нещо, което може да се каже, е, че ако не накарате кортизола да надхвърли нормата, няма да се чудите как да се справите със ситуацията, когато е твърде късно. Как да го направим? Ако говорим за физически активни хора, добре е да включите в диетата си глутамин и аминокиселини BCAA, който предпазва мускулите ни от катаболизъм, освен това можем да добавим витамин С , който не само ще има положителен ефект върху нашия имунитет, но и ще намали ефектите на кортизол.

След това си струва да споменем витамините от група В , които пряко влияят върху невротрансмитерите в мозъка и хормоналния баланс. Накрая оставям любимата Ашваганда / Ashwagandha , силен и естествен адаптоген, който помага да се поддържа тялото в състояние на баланс. Освен това, когато става въпрос за нивата на кортизол, редовната употреба на ашваганда може да има много добър положителен ефект.

Резюме

Добре е да обобщим, че кортизолът е „хормон на стреса“, но това не означава, че конотацията му е само отрицателна. Има ситуации, при които кортизолът е от съществено значение като естествена реакция на тялото при извънредни ситуации. Нека помним, че за наше собствено добро, а не само с оглед понижаване на кортизола, трябва да се погрижим за правилната суплементация, ограничаване на стресовите ситуации, пълноценен сън и диета, богата на витамини и минерали. Нека не излагаме тялото си на продължителни и крайно стриктни диети за отслабване. Надявам се, че от сега нататък кортизолът няма да бъде тайни за вас!