Корен от мака - свойства, действие и противопоказания

Съдържание

  1. Какво е корен от мака?
  2. Корен от мака - състав
  3. Корен от мака - лечебни свойства
  4. Корен от мака - противопоказания за употреба и странични ефекти

Корен от Мака или, ако предпочитате, само Мака, е добавка с много дълъг „опит“ на пазара на хранителните добавки. Дори в последно време се създава впечатлението, че тя преживява втората си младост и популярността й се е увеличила значително. Използва се от по-голямата част от производителите на хранителни добавки и е в арсенала на реномираните марки за здравеопазване от повече от десетина години. Предлага се под формата на прахообразно изсушен или стандартизиран екстракт. Можем да намерим удобни капсулни форми, както и много ефективни прахообразни опаковки. Също така често се включва в комплексни укрепващи добавки, но най-известното му свойство е да поддържа мъжката ендокринна система и либидото, но това съвсем не означава, че жените не могат да се възползват от добавките с мака.


Какво е корен от мака?

Мака е кореноплоден зеленчук, който се среща в Южна Америка, главно в Перу, поради което се нарича перуанска мака. В тези кръгове свойствата му са известни от хиляди години и се използват в много форми при различни заболявания. Като цяло, той се използва предимно като напитка за повишаване на жизнеността и подобряване на имунитета и функциите на тялото. Действията са много широки и всеки от нас действително може да забележи ползите, дължащи се на многовекторния ефект. Дори хора без никакви заболявания с напълно функциониращ организъм могат да забележат подобрение в благосъстоянието, либидото или повишена мотивация и тонус.

Мака е една от малкото билкови добавки, които са били използвани от хиляди години и досега показват ефективност, вече подкрепена от професионални изследвания, подходящи за технологията на 21-ви век. Въпреки че коренът на това растение има енергизиращ и ревитализиращ потенциал, той по никакъв начин не натоварва нервната ни система и може да се използва от хора с хипертония или непоносимост към стимулиращи съставки. В допълнение, изследванията показват, че в състоянията на умора и прекомерна употреба на тялото, той може да ускори регенеративните процеси. Той е изключително популярен в много страни, също като продукт, който може да ни даде дълголетие.

Не може да не споменем и благоприятните мнения на спортистите относно корен от мака. Разбира се, най-популярните мнения се отнасят до подобряването на регенерацията, но според изследванията болката в мускулите по време тренировка и след това значително може да се понижи.

Интересни са обаче проучванията, показващи увеличаване на спортните постижения и мускулната издръжливост, въпреки че за съжаление тук трябва да се подчертае, че това е само първата, предварителна фаза на клиничните изследвания. 

Както вече споменахме, това е зеленчук от Перу с много широк спектър на употреба. Той е научно известен като Lepidium meyenii или Lepidum peruvianum, но е без значение, защото тук говорим за едно и също растение. Свойства, известни от хилядолетия, са много популяризирани напоследък и сега можем да си купим мака практически във всеки билков магазин, магазин за хранителни добавки или дори в някои аптеки. Производителите са все по-склонни да го използват в продукти, които засилват производството на тестостерон, подобряват либидото, подобряват имунитета или забавят процеса на стареене на клетките и др.

В случай на добавки има много погрешно схващане, че това е добавка само за мъже, което според всички надеждни проучвания е напълно невярно. Може да се използва и от жени, не само за укрепване, но и за регулиране на хормонални нарушения. Това е потвърдено много пъти и теорията за ефекта на мака като мъжка добавка в надеждни източници отдавна е престанала да съществува. Тази добавка е толкова оценена, че често се нарича съкровището на инките, а понякога и естествена виагра, въпреки че според нас този термин не отразява напълно характеристиките му, тъй като влиянието върху либидото и потентността е значително, но не до такава степен. 

Допълнително предимство е липсата на отрицателни взаимодействия с други афродизиаци като Трибулус Терестрис, Сминдух или Лонг Джак, както и други билкови подобрители на либидото.



Корен от мака - състав

Феноменалните свойства на това растение са факт, но със сигурност се чудите откъде идват?

Е, бързаме да обясним. Коренът от мака не е активно вещество, а източник на много ценни хранителни вещества, на които дължи своята функция. Той е богат източник на незаменими аминокиселини, които трябва да се доставят с храната, а освен това те са добре смилаеми от организма. Освен това е богат източник на въглехидрати, но най-ценен е фактът, че цели 20% от ценните диетични фибри в естествената им форма. Мазнините се съдържат в идеалните пропорции на наситени до ненаситени киселини, благодарение на които те могат да имат благоприятен ефект върху нашата кръвоносна система, да намалят нивото на лошия холестерол и да предпазват от много заболявания, например атеросклероза.

Микронутриентите, съдържащи се в това растение, обаче играят по-голяма роля, тук трябва да се наблегне на набора от витамини, с особен акцент върху тези от група В. Те са най-голямата стойност за спортистите, освен това те укрепват и играят важна роля във функционирането на нашия мозък. Мака също е комплекс от минерали, които допълват недостатъците като цинк, магнезий, желязо и мед. Цялото растение също съдържа съединения, които не са изброени на етикетите на продуктите, а самото растение е източник на много ценни активни вещества.

Освен това корен от Мака съдържа 5 естествени стерола: ситостерол, кампестерол, ергостерол, брасикастерол, ергостадиенол. Благодарение на тези съставки коренът на Maка е много ефективен за подобряване на физическото представяне и все повече се цени от културисти и активни спортисти от всички спортове. Това чудотворно растение се превърна в постоянна част от хранителния режим на тези, които държат на развитието на мускулната сила, цялостното повишаване на състоянието на организма и имунитета по естествен и безопасен начин. 




Корен от мака - лечебни свойства

Ако се чудите с каква цел най-често посягаме към това растение, отговорът е много прост - либидо и потентност. Именно в тази посока той е най-популярният както като добавка за монопрепарат, така и като една от съставките на сложни добавки. Коренът от мака е доказал ефективността си на няколко нива, включително като естествен ускорител на тестостерон. Благодарение на свойствата, които подхранват тялото, а също така укрепват хормоналния ни баланс, той функционира по-добре. След няколко седмици прием, синтезът на тестостерон може да протича по-ефективно, средно това са резултати на ниво от няколко процента, което, разбира се, не е впечатляващ резултат, но не забравяйте, че това е само едно от няколко нива на действие, а за целите на повишаването на ендогенния тестостерон можем да комбинираме корен от мака с други добавки, като Ашваганда, Женшен или Екдистерон.

Мака има ефект както върху потентността, така и върху засилването на сексуалните усещания. Нещо повече, проучванията показват голям потенциал за борба с нарушенията, свързани с импотентността, независимо от причината за нейното образуване. Освен това бяха проведени изследвания в тази област както на млади мъже, така и на по-възрастни мъже, което определено повишава доверието им. Друг потвърден ефект е благоприятният ефект върху увеличаването на плодовитостта и подвижността на сперматозоидите чрез подобряване на процеса на сперматогенеза. Не може да се забрави и ролята на аргинин, който съставлява по-голямата част от мъжката сперма. Коренът от мака е нейният пряк източник, затова се препоръчва да се приема от хора, които са сексуално активни или се опитват да създадат потомство.

Интересно свойство, което все още е в процес на многобройни проучвания, е, разбира се, потенциалът да увеличи нашите когнитивни способности. Коренът на това растение увеличава способността да свързва факти или концентрация, но засега опираме до опита си само върху животинския изследвания.

Вече споменахме ползите, които жените също могат да забележат, и преди всичко, имаме предвид подкрепа при менструални нарушения и преминаване през труден период, разбира се, менопаузата. Става дума преди всичко за облекчаване на страничните ефекти, свързани с менструацията. Най-популярните от тях са, разбира се, внезапни промени в температурата и топлинните вълни и сухота около интимните места. Много често в такава ситуация се появяват силни промени в настроението, а в краен случай дори и първоначалните депресивни състояния. Мака облекчава повечето от тези симптоми, което е клинично доказано, но не забравяйте, че това не е чудотворна хранителна добавка, като си струва да приемате по-продължително време.

В случай на преминаване през менопауза, едно от най-честите съпътстващи заболявания е остеопорозата, т.е.патологично намаляване на нашата костна маса. Проучвания с екстракт от Мака ясно показват възстановяването на увредената костна маса за период от няколко месеца, но това, което е много важно, това свойство не изчезва с течение на времето, така че хората в напреднал стадий на заболяването могат да разчитат на значително възстановяване на своята ефективност. За да се поддържа правилната костна маса, много важен аспект е да се контролира нивото на естроген и да се избегнат прекомерни хормонални промени.



Подобрява сексуалната функция

  • Афродизиак
  • Намаляване на симптомите при менопауза
  • Подпомага доброто настроение, намалява депресията, тревожността и стреса
  • Увеличава плодовитостта
  • Увеличаване на костната плътност, намаляване на остеопорозата
  • Увеличаване на енергията и подобряване на физическото представяне

Друго проучване, проведено върху спортисти, изследва издръжливостта и сексуалното желание и е осъществено върху професионални велосипедисти. Резултатите от проучването показват подобрена ефективност при колоездене и повишено сексуално желание. 




Предимства, които Мака осигурява за спортистите:

  • Зарежда с жизненост и енергия
  • Стимулира имунната система
  • Намалява стреса и напрежението, свързани със състезателна дейност
  • Има положителен ефект върху структурата и издръжливостта на опорно-двигателния апарат
  • Повишава бдителността и концентрацията
  • Предотвратява прекомерното износване на ставите и сухожилията
  • Намалява умората и бързо възстановява силата след спортни постижения
  • Подобрява физическото представяне и устойчивостта при натоварване


Корен от мака - противопоказания за употреба и странични ефекти

Това е естествена и напълно безопасна хранителна добавка, поради което не показва никакви странични ефекти при здрави хора. Препоръчителната доза Mака за спортисти е според индивидуалните нужди от 1500-3000 mg дневно. Единствените противопоказания могат да бъдат напреднали заболявания, свързани със стомашно-чревния тракт, но това се отнася за единични, екстремни случаи. Това е свързано със съдържанието на мака на глюкозинолати, което в прекомерни количества може да ограничи производството на тиреоидни хормони от панкреаса. Дозите обаче трябва да бъдат многократно по-високи от препоръчаните и в допълнение за дълъг период от време.

Бяхте ли чували за тази чудотворна билка? Или може би вече я приемате или сте били приемали? В случай че статията ви харесва, и мислите, че би могла да бъде полезна за приятелите ви, подкрепете я чрез споделяне с социалните мрежи.


Използвани източници:

Lepidium meyenii (Maca): a plant from the highlands of Peru--from tradition to science - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20090350/

Chemical composition and health effects of maca (Lepidium meyenii) - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30902313/

Red Maca (Lepidium meyenii), a Plant from the Peruvian Highlands, Promotes Skin Wound Healing at Sea Level and at High Altitude in Adult Male Mice - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28846044/

Anti-fatigue activity of polysaccharide fractions from Lepidium meyenii Walp. (maca) - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27840217/

Maca (L. meyenii) for improving sexual function: a systematic review - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20691074/

Effect of Lepidium meyenii (MACA) on sexual desire and its absent relationship with serum testosterone levels in adult healthy men - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12472620/

Progress on the Chemical Constituents Derived from Glucosinolates in Maca (Lepidium meyenii) - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30151716/

Lepidium meyenii (Maca) improved semen parameters in adult men - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11753476/

Composition analysis and antioxidant activity of essential oils, lipids and polysaccharides in different phenotypes of Lepidium meyenii - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30241071/

Effect of butanolic fraction of yellow and black maca (Lepidium meyenii) on the sperm count of adult mic - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27681648/

Stone M, Ibarra A, Roller M, Zangara A, Stevenson E. – A pilot investigation into the effect of maca supplementation on physical activity and sexual desire in sportsmen. Journal of Ethnopharmacology. 2009 [online] - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19781622

Aphrodisiac or waste of money? The truth about Maca root dostupné online - https://examine.com/supplements/maca/