Накратко да обобщим ползите от приема на суроватъчен протеин:

 • Повишава способността на тялото да изгражда мускулатура и подпомага покачването на мускулна маса
 • Подпомага възстановяването и регенерацията на мускулната тъкан
 • Намалява мускулните контизии, защото укрепва мускулатурата

  • Оказва голяма подкрепа на имунната система и увеличава защитните способности на организма
  • Регулира нивата на холестерола и намалява "лошия" холестерол
  • Спомага за правилната работоспособност на черния дроб
  • Допринася за нормалното състояние на кръвното налягане

  Други видове протеини на прах


  Казеинът е също протеин с млечен произход и пълен аминокиселинен профил. Характерно за него е, че се усвоява по-бавно (6-8 часа) и притокът на аминокиселини в кръвният ток е по-продължителен. Това прави казеиновият протеин подходящ в моменти, в които организмът не се нуждае моментално от белтъчини. Затова той е подходящ компонент към последното хранене за деня, с други думи преди лягане вечер. По този начин се постига мощен антикатаболен ефект и се подобрява възстановяването на организма по време на нощния сън.  Телешкият протеин се наложи през последните няколко години като източник на протеин при хора, които имат непоносимост към млечни продукти и лактоза. Характерно за този протеин е естествено високото съдържание на креатин, което е предпоставка за мощен мускулен растеж и сила. Лесно усвоим е , тъй като филтрацията му е хидролизатна, правейки го един от най-удачните протеини за след тренировка. Чecтo тeлeшĸитe xидpoлизaти ca c близo 90-95 % бeлтъчнo cъдъpжaниe в дoзa. Дpyг плюc e ,чe въглexидpaтитe и захарите в тeзи пyдpи, чecтo липcвaт.

  Яйчният протеин е също с пълноценен аминокиселинен профил осигуряващ на организма белтъчини с висока биологична стойност. Неговите предимства са, че не съдържа лактоза (за разлика от млечните протеини), както и голямото количество BCAA. Освен това, той съдържа и голямо количество и от аминокиселините аланин, метионин и цистин. Съдържа и специални пептиди, които регулират скоростта, с която аминокиселините преминават през храносмилателната система. Затова скоростта с която се усвоява е средна, в сравнение със суроватъчния протеин и казеиновия протеин (2-3 часа).
  Растителните протеини са идеалена хранителна добавка за спортисти, които са вегетарианци или имат изразена алергия или непоносимост към някои от по-горе изброените видове протеинови пудри (като лактозна непоносимост). Могат да се срещнат няколко различни вида – соев протеин, грахов протеин, конопен протеин, оризов протеин или бленд от всички тях. Различните растителни протеини са със собствен и уникален аминокиселинен профил, затова не трябва да се пренебрегват. Понякога те са здравословен алтернативен вариант за консумация от страна на тези, които всекидневно наблягат на месо, яйца и млечни продукти.


  На кой вид протеинов продукт да се спра?


  Няма универсален протеин, всеки един има своите предимства и недостатъци, начини и време за прием. Необходимо е да се съобразите с източниците на протеин които приемата – комплексно от храна и от хранителни добавки, с вашите тренировки и целите, които преследвате.
  Когато търсите да закупите протеинова хранителна добавка, е добре внимателно да обърнете внимание на съдържанието на белтъчини, въглехидрати и мазнини.

  Обърнете внимание и на подсладителите и ароматизаторите, които са добавени. Избягвайте аспартам! Понякога, ако прекалите с приема на хранителни добавки, може да получите стомашен дискомфорт и подувания, в следствие от прекомерната употреба на изкуствени овкусители и подобрители. Търсете и залагайте на продукти овкусени със Стевия или други натурални аромати и овкусители. В краен вариант може да прибегнете и към неовкусени варианти.

  Накратко да обобщим: протеинът е необходим на тялото за осъществяване на растеж на всички клетки и тъкани, както и за възстановяване на организма. Протеинът под формата на хранителна добавка представлява бърз и удобен начин за набавяне на необходимото количество белтъчини с висока биологична стойност, независимо от целите, тренировъчния и хранителния режим. Употребявани правилно не крият влошаване на здравословното състояние.

  Ако си пропуснал Какво е протеин и защо толкова много се говори за него? (Част 1) я виж сега.