Какви витамини са полезни за ноктите?

Ноктите, въпреки че са характеристика за хората, присъстват и при някои примати като маймуни, горили и орангутани. Наличието на нокти, често възприемано като не непременно основен естетически елемент в човешкия живот, всъщност е важна еволюционна функция на бозайниците. Тези специализирани структури, произлизащи от епидермиса, предлагат много възможности, от защита до улесняване на прецизни движения.

Функция на ноктите

Анализирайки морфологичните разлики между ноктите и ноктите на други бозайници, може да се забележи, че ноктите на хората и някои примати са плоски и широки, в съседство с краищата на пръстите. Тази структура е еволюционна адаптация за хващане на обекти.

От своя страна животинските нокти, обикновено остри и извити, се използват предимно за драскане или копаене. Те са характерни за много бозайници, включително котки и кучета. При тях ноктите играят ролята на защита, ловене и катерене.

Матрица за ноктите

Матрицата на нокътя е слоят клетки, разположен под кожата в основата на нокътя. Матрицата е отговорна за производството на нови клетки. Това е непрекъснат процес, при който прясно произведените клетки систематично заместват старите, като постепенно се придвижват към върха на пръста.

Регулиране на състоянието на ноктите

Под нокътя се намира нокътното легло, което играе ключова роля в подхранването на растящия нокът. Кръвоносните съдове в леглото осигуряват основни хранителни вещества, поддържайки здравия и равномерен растеж на ноктите.

Какво е важно за здравето на ноктите?

Здравето и хранителният статус на организма са изключително важни за поддържането на здрави нокти. Също така е важно да се избягват механични повреди, например по време на ръчна работа с ръкавици, контакт с химикали, например по време на почистване, или UV радиация, например по време на козметични процедури.

Промени във външния вид на ноктите - какво сигнализират?

Промените във външния вид, структурата и растежа на ноктите могат да сигнализират за различни здравословни състояния, показващи потенциални проблеми, свързани с цялостното състояние на организма. Най-често срещаните заболявания, които могат да се проявят чрез промени в ноктите, включват анемия, проблеми с щитовидната жлеза, кожни заболявания, гъбички по ноктите, заболявания на сърцето и кръвоносната система и белодробни заболявания, диабет, бъбречни и чернодробни заболявания, хранителни дефицити и автоимунни заболявания.

Витамини за нокти

Биотин

Биотинът , известен още като витамин В7, често е наричан "витаминът на красотата" поради благоприятното му въздействие върху тъкани като коса и нокти. Биотинът подпомага производството на кератин, протеин, който е основният компонент на ноктите. Това е от решаващо значение за поддържане на тяхната здравина и цялост и може да предотврати чупливост и разцепване.

Витамини от група В

Основно B12 и B9 (фолиева киселина), те играят важна роля за здравето и деленето на клетките, включително клетките на ноктите. Витамин B12 е от решаващо значение за поддържането на здравето на червените кръвни клетки, които доставят кислород до различни части на тялото, включително матрицата на ноктите. От своя страна фолиевата киселина, т.е. витамин B9, помага за синтеза на протеини, което е от косвено значение.

Витамин C

Той играе жизненоважна роля в поддържането на здравето на ноктите, главно поради ключовата си роля в производството на колаген. Колагенът е структурен протеин, който влияе върху еластичността и здравината на ноктите. Дефицитът на витамин С може да доведе до отслабване и чупливост на ноктите.

Витамин Е

Известен със своите антиоксидантни свойства, той предпазва клетките на ноктите от увреждане, причинено от свободните радикали. Това е важно за поддържане на здрав растеж и външен вид на ноктите. Свободните радикали могат да увредят клетките на ноктите, което води до тяхното отслабване и стареене.

Дозировка на витамини

За витамин B7 препоръчителният дневен прием за възрастни обикновено е 30 до 100 микрограма (mcg). Типичните дози на добавката варират от 30 mcg до няколко милиграма (mg), въпреки че ако имате проблеми с ноктите, дозите може да са по-високи. Предпочитаната химическа форма на биотин е D-биотин, който е биологично активната форма на този витамин.

В случай на витамин B9, т.е. фолиева киселина, препоръчителната дневна доза за възрастни е около 400 микрограма (mcg). Добавките често съдържат от 400 до 800 mcg фолиева киселина. Предпочитаната химична форма е калциев L-метилфолат, биологично активна форма на фолиева киселина, която не изисква трансформация от тялото.

За витамин B12 препоръчителният дневен прием за възрастни е приблизително 2,4 микрограма (mcg). Добавките могат да съдържат от 500 mcg до 1 mg или повече, особено за продукти, предназначени за вегани и вегетарианци. Химическа форма, която е ефективна при регулиране на дефицитите, е например метилкобаламин. По-малко предпочитана, но стабилна и по-евтина форма е цианокобаламинът.

Витамин C , препоръчван при 75-90 милиграма (mg) дневно за възрастни, се предлага в добавки обикновено в дози, вариращи от 500 mg до 1000 mg. В допълнение към препаратите с чиста аскорбинова киселина, все по-често можете да срещнете продукти, съдържащи натриев или калциев аскорбат, всеки от които е ефективен. Малко по-дълго освобождаване може да бъде осигурено от липозомната форма, т.е. молекулите на витамин С, съдържащи се в подобни на мазнини структури.

Витамин Е, чийто препоръчителен дневен прием е приблизително 15 милиграма (mg) (22,4 IU) за възрастни, се намира в добавки в дози, вариращи от 100 до 1000 IU. Основната химическа форма е D-алфа-токоферол, но други форми на витамин Е също са ценни, например алфа, бета, гама и делта токофероли.

Таблица: Средни нива на витамини, необходими за ноктите

ВитаминНорма
В7 (биотин)30-100 мкг
В9 (фолиева киселина)400 мкг
В122,4 мкг
C90-100 мг
D15 мг
Използвани източници:
Lipner, S. R., & Scher, R. K. (2018). Biotin for the treatment of nail disease: what is the evidence?. The Journal of dermatological treatment, 29(4), 411–414. https://doi.org/10.1080/09546634.2017.1395799
Cashman, M. W., & Sloan, S. B. (2010). Nutrition and nail disease. Clinics in dermatology, 28(4), 420–425. https://doi.org/10.1016/j.clindermatol.2010.03.037
Pullar, J. M., Carr, A. C., & Vissers, M. C. M. (2017). The Roles of Vitamin C in Skin Health. Nutrients, 9(8), 866. https://doi.org/10.3390/nu9080866
Traber, M. G., & Atkinson, J. (2007). Vitamin E, antioxidant and nothing more. Free radical biology & medicine, 43(1), 4–15. https://doi.org/10.1016/j.freeradbiomed.2007.03.024