Всички сме чували за гинко билоба – това е не само популярна хранителна добавка, но и една от най-продаваните билки в света. Защо е така, ще разберете в следващите редове.

Какво е гинко билоба

Гинко билоба е широколистно дърво със специфични, ветриловидни листа, което може да живее над 1000 години (смята се, че най-старото е на цели 2500). Произхожда от Китай и е едно от най-древните дървета на света – намерени са фосили от преди 270 млн. години, което означава, че дървото е един от малкото връстници на динозаврите, оцелели и до днес. От хилядолетия се култивира, за да могат зелените му листа да се използват в медицината. Те се сушат и обработват, за да се предложат под формата на таблетки, капсули или течни екстракти. От тях може също така да се вари чай.

В някои стари рецепти се използват и семената на дървото, но когато са сурови, те са отровни. 

Ползи от приема на гинко билоба

1. Съдържа мощни антиоксиданти

Високите нива на флавоноиди и терпеноиди в листата гинко билоба неутрализират вредните свободни радикали в тялото, което предпазва от голям брой заболявания или помага в лечението им.

2. Има противовъзпалителен ефект

Възпалителните процеси са естествен отговор на тялото при нахлуване на чужди вещества в него. Но някои хронични заболявания могат да предизвикат инфекции, дори когато няма заболяване или нараняване. Това често води до трайно увреждане на тъканите. Екстрактът от гинко билоба може да помогне в борбата с възпаленията при болести като артрит, синдром на раздразнените черва, ракови и сърдечни заболявания. 

3. Подобрява циркулацията на кръвта и работата на сърцето

Веществата в гинко билоба предизвикват разширяване на кръвоносните съдове, като по този начин се увеличава притока на кръв към всички части на тялото. Това спомага за поддържане на здравето на сърцето и мозъка, за предотвратяване на инсулти и други заболявания, причинени от лоша циркулация на кръвта.

4. Облекчава симптомите на деменция и психиатрични заболявания

Един от ефектите на гинко билоба е свързан с психологическите състояния – приемът на билката намалява тревожността, стреса, когнитивните проблеми. Влияе добре на хора с болест на Алцхаймер, деменция, тревожни разстройства, депресивни състояния и др.

5. Подобрява функционирането на мозъка

Смята се, че приемът на гинко билоба може да подобри дейността на мозъка и при здрави хора. Наблюдават се подобрена памет, концентрация и продължителност на вниманието.

6. Поддържа здравето на очите

Според някои проучвания гинко билоба има благоприятен ефект върху зрението, като увеличава зрителния капацитет и забавя развитието на дегенеративни очни заболявания.

7. Лекува мигрена и главоболие

В традиционната китайска медицина гинко билоба е популярна билка за лечение на главоболие и мигрена. Днес се знае, че помага в случаите, когато главоболието е причинено от стесняване на кръвоносните съдове или от стрес.

8. Може да облекчи астма и ХОББ

Противовъзпалителните вещества в билката могат да подобрят състоянието на хора, страдащи от астма или ХОББ. Влияе добре и на други респираторни заболявания.

9. Облекчава симптомите на предменструалния синдром

Това важи както за физиологичните, така и за психологическите симптоми на ПМС. Не е ясно как се получава този ефект, но според изследванията 23% от жените изпитват облекчение след прием на гинко билоба.

10. Помага при сексуални проблеми

Някои проучвания показват, че гинко билоба може да лекува еректилна дисфункция или понижено либидо. Вероятно причината за това е в подобряването на циркулацията на кръв в тялото.

Странични ефекти при употреба на гинко билоба

Макар да звучи като панацея и да се понася добре от повечето хора, гинко билоба може да се окаже вредна при някои заболявания. Препоръчваме да се консултирате със своя лекар, преди да преминете към употребата на билката.

Не приемайте гинко билоба, ако сте алергични към алкилфеноли или приемате някои от следните лекарства: разредители на кръвта, SSRIs / MAOI / антидепресанти, нестероидни противовъзпалителни средства.

Възможните странични действия включват: гадене, диария, виене на свят, главоболие, стомашни болки, обриви.

Дозировка на гинко билоба

В търговската мрежа гинко билоба се предлага в различни разновидности: капсули, таблетки, течни екстракти, сушени листа (чай). Имайте предвид, че ще трябва да минат няколко седмици, преди да забележите резултати от приема на гинко билоба.

Тъй като гинко билоба като цяло се понася добре, няма ясно поставена максимална дневна доза на прием. Смята се, че дневна доза от около 120-240 mg, разделена на няколко приема, е безопасна. Не са правени изследвания върху дози, по-високи от 600 mg дневно, така че препоръчваме да не превишавате това количество.