Аргинин, или както още се нарича L-аргинин, е една от двайсетте аминокиселини, от които тялото се нуждае, за да функционира правилно. Подобно на другите аминокиселини, той играе важна роля в изграждането на протеини, които от своя страна помагат за изграждането на мускулите и за възстановяването на тъканите.

Откъде идва аргининът

При нормални обстоятелства организмът на човек естествено произвежда L-аргинин, но получаваме допълнителни количества заедно с храната си всеки ден. Съдържа се в мляко, сирене, яйца, червено месо, риба, ядки, соя, бобови и житни растения. Аргининът е условно незаменима киселина, тоест при балансиран режим на хранене ще можете да получите достатъчно от нея само чрез храната. От друга страна, приемът на синтетичен аргинин също не е достатъчен и се допълва чрез хранене. Понякога нуждата от аргинин може бъде по-голяма от обичайната. Това обикновено се случва при някои заболявания. Контролираният допълнителен прием на аргинин може да подобри състоянието при определени здравословни проблеми, но винаги трябва да се използва с повишено внимание.

Какво прави аргининът в тялото

В допълнение към изграждането на протеин, L-аргининът отделя азотен оксид в кръвта. Азотният оксид разширява кръвоносните съдове, което помага за по-добрата циркулация на кръвта. Затова аргининът се препоръчва при лечение на коронарна артериална болест, периферна съдова болест, еректилна дисфункция. В същото време той може да повиши риска от сърдечни проблеми, особено след преживян сърдечен удар.

Други полезни ефекти от аргинина

Ето какви допълнителни ползи носи наличието на аргинин в тялото:
  • По-бързо зарастване на рани и счупени кости.
  • Подпомагане на бъбреците да изхвърлят токсичния амоняк от тялото.
  • Поддържане на хормоналната система.
  • Поддържане на имунната система.
  • Подобрява жизнеността и продукцията на сперматозоидите.
  • Подобрява настроението.
Поради тези причини аргинин често се препоръчва при възстановяване след операция и като допълнение към химиотерапия.

Аргинин в спорта и бодибилдинга

Аргинин се използва и при активно спортуване и бодибилдинг заради следните ползи:
  • Увеличава притока на кръв и доставката на кислород и хранителни вещества до скелетните мускули.
  • Служи като субстрат за производството на креатин.
  • Увеличава синтеза на човешки растежен хормон, за да стимулира мускулния растеж.
  • Стимулира натрупването на мускулна маса.
  • Подобряване на издръжливостта на тялото при натоварване.

Странични ефекти при прием на аргинин

При определени групи от хора аргининът може да донесе риск за здравето. Обичайните странични ефекти при прием на аргинин като хранителна добавка, които можете да очаквате, са: подагра, подуване и/или болка в корема, възпаление на дихателните пътища, диария, ниско кръвно налягане, кръвни аномалии, алергии, влошаване на астмата. При други групи хора рисковете са наистина големи и мога да застрашат живота им. Допълнителният прием на аргинин може да доведе до сериозно заболяване или смърт при деца и кърмачета, затруднено контролиране на кръвното налягане по време на операция, влошаване на херпесните изблици, повишен риск от смърт след сърдечен удар, отрицателно взаимодействие с определени лекарства, включително Виагра и лекарства за кръвно налягане. Не се препоръчва прием на аргинин по време на бременност или кърмене.

Взаимодействие с други продукти

Допълнителен прием на синтетичен аргинин не се препоръчва, ако приемате някои лекарства, например антикоагуланти, антитромбоцитни препарати, билки и добавки. Аргининът може да понижи кръвното налягане, така че не го използвайте заедно с лекарства за понижаване на кръвното налягане. Не се препоръчва и при прием на лекарства за диабет, диуретици, виагра и др.

Дозировка на аргинин

Въпреки че L-аргининът се счита за безопасен в умерени дози, приемът в големи количества може да доведе до сериозни странични ефекти, включително смърт. Важно е да разберете как добавката може да взаимодейства с тялото и с други лекарства и добавки, преди да го приемете. Смята се, че е безопасно да приемате до 1200 милиграма дневно в продължение на три месеца. По-големите дози и по-продължителният прием могат да доведат до неблагоприятни последици. Препоръчваме ви да се допитате до своя лекар, преди да започнете да употребявате хранителна добавка с аргинин.