Сексът - подобрява ли здравето и имунитета?

Все повече внимание обръщаме на външния си вид, все по-често спазваме диети, бягаме и ходим на фитнес. С други думи, ние се грижим да изглеждаме и да се чувстваме добре. Включваме ли секса в целия този план за „здравословен начин на живот“?


Здравословно телесно тегло и благосъстояние

Правилното телесно тегло е неразделна част от здравословния начин на живот. Поддържането на теглото е полезно за нашето благосъстояние, за нашия опортно-двигателен апарат, за нашите вътрешни органи и др. Здравословното тегло може да ни предпази от развитито на диабет, сърдечни и кръвоносни заболявания, дори и рак.


Проблемът със затлъстяването и наднорменото тегло

Въпреки нарастващата информираност и по-голямата грижа за това какво ядем и колко се движим, проблемът с наднорменото тегло и затлъстяването не намалява! Според данни на Световната здравна организация (СЗО) близо 2 милиарда души по света са увеличили телесното си тегло. Въпреки факта, че толкова много хора постоянно са на диети, населението със затлъстяване се е утроило през последните 40 години! В България 62% от пълнолетните български граждани и 1/3 от децата са с наднормено тегло, според СЗО.


Хранене и физическа активност

Нараства осъзнаването, че нашата диета, нашето тегло и нашето здраве са тясно свързани. Въпреки използваните диети обаче проблемът със затлъстяването и наднорменото тегло нараства, вместо да намалява.

Проблемът може да бъде, наред с други неща, да се насочим към драстични решения и строги диети, които носят само временно подобрение и същевременнио претоварване на психиката. В дългосрочен план те само задълбочават съществуващия проблем. Вместо всякакви чудодейни диети, това, от което се нуждаете, е постоянна промяна в хранителните ви навици и промяна на начина ви на живот.

Вторият изключително важен аспект за поддържане на здравословно телесно тегло е физическата активност. Препоръчва се минимум 150 минути упражнения с умерена интензивност седмично. За съжаление, както показват статистическите данни, по-малко от 25% възрастните постигат тази цел. Можем да преположим, че тези цифри са предимно от ежедневно трениращите спортисти и фитнес ентусиасти.




Как сексът е свързан със здравето?

Сексът е полезен за здравето ни, изгаря калории и ни прави щастливи и спокойни. Разбира се, едва ли ще изгорите толкова калории в леглото, колкото в залата, но трябва да помним, че самото упражнение може да не е панацея за отслабване.


Колко калории можете да изгорите, като правите секс?

През 2013 г. проф. Антъни Д. Карелис и колегите му от Университета на Квебек в Монреал в Канада са изследвали колко точно калории са изгорени по време на секс.

В своите изследвания проф. Карелис е изследвал 21 хетеросексуални двойки на възраст от 18 до 35 години. Двойките бяха помолени да правят секс веднъж седмично за период от 4 седмици, като носят уред за проследяване на активността, което позволи на изследователския екип да изчисли колко енергия хората в изследването изгарят всеки път, когато правят секс. Дейността включваше любовна игра, полов акт и поне един оргазъм на един от партньорите.


Какво показа проучването?

Мъжете изгарят средно 101 калории по време на секс, а жените 69 калории. Средната интензивност е по-висока от ходенето, но по-ниска от бягането, което поставя секса в категорията за умерени интензивни упражнения.


Какво означава? 

Сексът, особено този, от който ни е приятно и сме доволни, е не само удоволствие и допълнителни изгорени калории, но и здраве и релаксация. Сексът облекчава болката, регулира кръвното налягане и може да предотврати инфаркти и инсулти. Редовният секс подобрява имунната ни система. Как е възможно? Когато правим секс, тялото ни повишава нивото на антитела (IgA). Това са антитела, които се произвеждат в лигавиците. Благодарение на тях ние сме по-устойчиви на различни видове вируси, бактерии, токсини и хранителни антигени.

Изследванията показват, че редовният секс ви помага да се справите със стреса и да решите трудни задачи. Вие от хората ли сте, които изпитват тревога преди реч, гласът ви трепери по време на публични речи или изказвания? Изследователите установяват, че хората, които са правили секс непосредствено преди стресова ситуация, като реч и публични изказвания, са били най-малко стресирани и са се справяли по-добре с тази дейност.

Това са само малка част от полезните свойства на секса. И има много, много повече!