Криотерапия. Какво трябва да знаем?

В тази статия ще се опитаме да систематизираме и отговорим на най-често срещаните въпроси при започване и практикуване на метода криотерапия.

Какво е криотерапия?

Буквално криотерапия означава „терапия със студ“ и представлява техника, при която тялото е изложено на изключително ниски температури в продължение на няколко минути. Методът може да бъде приложен на една област или на цялото тяло. Тя е чудесно средство за изграждане на устойчивост към студа, за укрепване на имунитета и психиката или за облекчаване на умората. Въпреки това към нея трябва да се подхожда с повишено внимание, особено в началото, когато тепърва се запознавате с нея. 

Най-честото прилагане на криотерапията е студен душ, ледена вана, студен въздух или дори чрез ходене боси в снега. Тялото се излага на малка доза студ, това действа като стресов фактор. В резултат организмът реагира на стреса чрез повече или по-малко известни регулаторни механизми, които водят до намаляване на загубата на топлина и до нейното производство. По този начин тялото ни се учи да използва по-ефективно вродените си защитни механизми, което означава, че не сме неподготвени за атаката на студа. Но разбира се, не трябва да забравяме факта, че прекомерното излагане на стресов студ е заплаха за здравословното ни състояние.

Как да започнете с криотерапията?

Както всяко ново начинание, тук също навлизането в метода криотерапия трябва да е постепенно и най-вече да следите сигналите на тялото ви. Рязкото шокиране на организма, без предварително натрупани умения, може да има негативни последици, като настинка или други здравословни проблеми. По-добре е да започнете със студен душ и постепенно да изградите устойчивостта си към студа.

За кого не е подходяща криотерапията?

От здравословна гледна точка, за да практикувате криотерапия, то най-добре е да сте сигурни, че сте в отлично здраве. Ако имате сърдечни проблеми, заболяване на кръвоносната система или някакви неразположения, то най-добре първо се консултирайте с медицинско лице.

По кое време на деня да практикувате криотерапия?

Излагането на студето има стимулиращ ефект върху тялото. Това е основната причина да го практикувате сутрин след сън или през деня, а не вечер преди сън. Ето защо преди лягане обикновено се препоръчва топла вана, тъй като тя има релаксиращ ефект. Установено е също, че вечер преди лягане топлата вана може да стимулира естествения охлаждащ ефект на тялото преди сън.

Каква температура е най-подходяща за криотерапия?

Оптималната температура за криотерапия е различна за всеки. Зависи от нивото на подготовка, от моментното физическо и психическо състояние, както и от много други фактори. Начинаещите обикновено се чувстват добре при температура на водата около 15 °C, докато по-напредналите могат да се справят с 8 °C или по-малко. Препоръчително е да започнете с по-висока температура и постепенно да я намалявате, докато се адаптирате към студа.

Колко често трябва да практикувате криотерапия?

Единственият начин да дадете възможност на тялото си да се адаптира към студа е да поддържате някаква цикличност. Например 3 пъти седмично. С течение на времето тялото ви ще се адаптира към студа и криотерапията ще стане част от вашето ежедневие. Вече след това бихте могли да увеличите честотата на студените занимания.

Колко дълго трябва да трае криотерапията?

И тук отново зависи от вашата подготовка, текущо здравословно състояние и факторите на околната среда. 

Според редица проучвания само 30 екунди под студения душ водят до положителен ефект върху тялото ви. Сами можете да откриете, че дори 30 секунди сутрин е достатъчна да ви ободри, да подобри настроението ви, да насърчи концентрацията и ви дари с много другите предимства на криотерапията.

В различни проучвания времето за криотерапия обикновено варира от една до петнадесет минути. Но все още не е ясно дали по-дългото време води до по-добър ефект или до настинка или други неприятности. Запомнете, не е нужно да рискувате здравето си, само и само да чупите рекорди да стоите в студена вода!

Предимства на криотерапията

  • Подобряване функцията на имунната система

Изследванията показват, че излагането на студ увеличава вашия „запас“ от имунни клетки. Едно проучване установява, че излагането на студа увеличава броя на белите кръвни клетки в тялото, включително цитотоксичните Т-лимфоцити.

  • Стимулира производството на енергия

Установено е, че излагането на студ увеличава производството на митохондрии в нашите клетки. Това дава на тялото ни повече енергия и увеличава аеробния капацитет. От гледна точка на спортно представяне и по-сериозен тренировъчен капацитет, този ефект е изключително важен.

  • Успокояване на възпаленията

Доказано е, че криотерапията за цяло тяло намалява възпалителните маркери в кръвта. Това може да помогне за намаляване както на остра, така и на хронична болка, причинена от възпаление, скованост и обща мускулна болезненост.

Приложения на криотерапията

В зависимост дали се излагате на студен въздух или студен душ, както и дали на цялото тяло или на конкретна област от тялото, криотерапията може да се прилага при следните здравословни състояния:

  • Баланс на телесната температура;
  • Здраве за кожата;
  • Отстраняване на целулит;
  • Ревматологични заболявания;
  • Ставни и мукулни болки;
  • Възстановяване от спортни и физически натоварвания;
  • Следоперативна рехабилитация.
  • Анти-ейджинг ефект;
  • Стимулиране на метаболизма и ускоряване на отслабването;
  • Елиминиране на отоци;
  • Стимулиране на имунната система;

Използвани източници:

Cool Temperature Alters Human Fat and Metabolism - https://www.nih.gov/news-events/nih-research-matters/cool-temperature-alters-human-fat-metabolism

Cold Water Immersion—Science for Sport. – https://www.scienceforsport.com/cold-water-immersion/

Huberman, A. The Science & Use of Cold Exposure for Health & Performance. – https://hubermanlab.com/the-science-and-use-of-cold-exposure-for-health-and-performance/

Ristic, A. 10 Benefits of Cold Exposure & Cold Showers + Precautions. – https://health.selfdecode.com/blog/12-reasons-embrace-cold/