Креатинът е една от най-популярните и изследвани хранителни добавки. Въпреки че са направени много изследвания за това как действа креатинът, все още има много митове за неговите свойства и безопасност при употреба. Днес ще разберем кои са най-големите митове за тази хранителна добавка и ще се опитаме да изясним кои от тях са верни и кои не.


Креатинът само за физически активни хора ли е?

Креатинът се използва най-вече от хора, чиято цел е да увеличат обема на мускулната си маса. Това обаче не е единственото приложение на тази хранителна добавка. 

Това че креатинът се използва само от трениращи е мит, така че си струва да разберете повече.


Ползи от използването на креатин

При консумацията на креатин се увеличава и количеството произведен АТФ (енергия) в нашия организъм. АТФ е химично съединение, което е източник на клетъчна енергия. Струва си да си спомним това, но не трябва да мислим, че се нуждаем от АТФ само за изграждане на мускулна маса. Разбира се, в този случай също е необходимо, но как ще използваме енергията, произведена от креатина, зависи от нас.

И така, ако не за увеличаване на мускулната маса, тогава за какво да използвам креатин? Например за изгаряне на прекомерна мастна тъкан. Това е един от начините за използване на тази високоефективна хранителна добавка. АТФ енергията може да поддържа термогенни процеси в тялото, благодарение на което процесът на метаболизма на мазнините ще бъде ускорен.




Креатинът стероид ли е?

Много хора смятат, че креатинът е стероид. Това е мит, който се чува най-често сред начинаещите. 

Не забравяйте обаче, че креатинът е вещество, което е било подложено на многобройни проучвания и нито едно от тях не е показало, че това е препарат, който има същите или подобни ефекти като тези на стероидите. Важно е да се отбележи, че креатинът не влияе по никакъв начин на функционирането на ендокринната система. Също така не влияе върху секрецията на тестостерон.

Креатинът е ефективен, защото увеличава количеството на АТФ. Благодарение на това чувстваме, че енергийните ни ресурси в тялото се увеличават. И това ни кара да имаме повече сила и издръжливост,  подпомага тренировката ни като ни дава енергия за повече повече повторения или по-продължителни тренировки. 


Най-добрата форма на креатин

На пазара можем да намерим много видове креатин. Най-популярните на пазара са креатин монохидрат и креатин малат. Въпреки това можете да намерите много повече видове креатин, като нитрат, цитрат, фосфат и оротат.

Истината обаче е, че без значение кой креатин изберете, той ще ви даде същите резултати. 

Фактът, че добавката с креатин ще бъде ефективна, зависи много и от това какъв хранителен режим имаме и колко интензивни са тренировките ни. Също така си струва да се помни, че има много производители, които решават да обогатят своите креатинови добавки с допълнителни вещества, които могат да засилят креатиновите ефекти. Трябва да знаете обаче, че в крайна сметка това ще даде същите ефекти като креатина самостоятелно.


Странични ефекти на креатина

Има някои мнения, че използването на креатин може да доведе до странични ефекти. Струва си обаче да си припомним, че това е хранителна добавка, която е тествана многократно при различни условия, така че вероятно знаем за всички странични ефекти. Те обаче не се случват често и се срещат само при тези хора, които консумират твърде много креатин за дълго време.

Така че само излишъкът от креатин може да бъде вреден. Ако обаче го консумираме според препоръките на производителя и в подходящи дози, няма причина за безпокойство. Струва си обаче да бъдете внимателни, тъй като в излишък това може да бъде тежест за черния дроб и бъбреците. Има няколко души, които посягат към по-големи дози хранителни добавки, защото смятат, че колкото по-висока е дозата, толкова по-голям ще бъде ефектът от нея. Това обаче е погрешен начин на мислене, който може да ни доведе до предозиране.