Кои хранителни добавки са подходящи за жени?

Вероятно сте чували, че хранителните добавки са предназначени само за културисти и за зраво трениращи мъже, но според нас този мит е отдавна разбит. В този материал ще се опитаме да ви запознаем, кои хранителни добавки са подходящи за нежния пол и защо.

Ако сте от този тип жени, които тренират еждневно, хранят се здравословно и държът на фигурата си, то със сигурност имате нужда от някои хранителни добавки, които да ви помогнат във воденето на здравословен начин на живот.

Протеин

Ще започнем с протеин, защото той е основният градивен материал за всеки един организъм. Мускулната тъкан предимно е изградена от белтъчини, така че протеинът е от решаващо значение за нея. Протеиновият прах съдържа всички 9 незаменими аминокиселини, които тялото не може да произведе самостоятелно, което ще ви помогне да укрепите и възстановите мускулите си. Именно тези фактори, в комбинация с правилна тренировка, ще ви помогнат да постигнете мечтаната стройна фигура. Освен, че подпомага възстановителните процеси, протеина на прах допълва дневният ви прием на белтъчини. 

Както вече стана ясно, протеинът подпомага растежа на мускулната маса и колкото повече мускули имате, толкова по-бързо е изгарянето на калориите. Освен това високопротеиновата диета, повишава усещането за ситост.

В съвременният пазар на хранителни добавки, вече може да намерите протеин, който е предназначен специално за жени. Като това обикновенно е суроватъчен протеин, обогатен с някои ключови аминокислеини (например Л-карнитин), витамини и минерали, които оказват положително въздействие върху нежното женско тяло.

Аминокиселини

Друг много важен продукт, който не бива да пропускате  е хранителна добавка комплексни аминокиселини и BCAA. Аминокиселините са основният градивен елемент на всички живи организми. Съществуват 2 вида аминокиселини - неесенциални (заменими), от които 11 се срещат в нашето тяло, и 9 есенциални (незаменими), които трябва да приемаме чрез храненето си или под формата на хранителни добавки. Функциите им са: структурна, ензимна, хормонална, имунна, транспортна, енергийна.

Незаменими (есенциални) - Тялото ни не ги произвежда и за това са незаменими. Необходимо е да бъдат приемани чрез храната или хранителни добавки. Към тях спадат Хистидин, Аргинин, Лизин, Метионин, Фенилаланин, Треонин, Триптофан, Валин, Изолевцин, Левцин.

Заменими (неесенциални) – Организмът ни може да ги синтезира от други аминокиселини, ако се нуждае от тях. Те са Аланин, Аспарагин, Аспарагинова киселина, Карнитин, Цистин, Глутаминова киселина, Глутамин, Глутатион, Глицин, Орнитин, Пролин, Серин, Таурин и Тирозин. 

Аминокиселините спомагат за възстановяването на мускулните тъкани след тежки физически натоварвания. Те участват също и в растежа и развитието на мускулатурата.

Ефектът от приема на аминокиселини под формата на хранителна добавка е по-голям в сравнение с приемането на протеин на прах. Това се дължи на това, че аминокиселините не се нуждаят от хранисмилане и тялото ги възприема и усвоява по-добре. Докато протеинът трябва да бъде храносмилан от вашия организъм, докато се разпадне до аминокиселини. Тоес приемът на аминокиселини под формата на добавка директно се изпращат към мускула, а протеина първо се преработва до аминокислеини и тогвава се използват от мускулната система.

Витамини и минерали

Витамините и минералите са от съществено значение за правилната биологична работа на всички тъкани, органи, ензимни процеси и системи за всеки един човек, без значение дали той е спортист или не. Всъщност, спортистите, повече от всеки друг се нуждаят от допълнителен прием на витамини и минерали, защото техният организъм работи на по-високи обороти, приема повече калории и същевременно изгаря повече калории, а това по-бързо изчерпва запасите на витамини и минерали. Ниските им нива могат не само да попречат на вашата физическа форма, но и да доведът до редица здравословни пробелми, като слаба имунна система, храносмилателни проблеми и болки и травми в ставите, костите и хрущялите.

Трудно е да се степенуват по важност необходимите витамини и минерали за спортисти, тъй като всеки организъм усвоява различните вещества по различен начин. Съществена е и разликата между мъжкият и женският организъм, защото при двата пола има различни референти стойности за различните витамини и минерали. 

Вече на пазара се предлагат цялостно завършени формули, комбиниращи най-важните витамини и минерали в точните съотношения за оптимална дневна доза. 

Освен това индустрията е толкова развита, че освен мултивитамини, формулата комбинира някои важни аминокиселини, растителни екстракти, като например екстракт от зелен чай, джинджифил, ашваганда, гарциния камбоджа и хиалуронова киселина.

Мастни киселини

Мастните киселини са неразделна част от всеки пълноценен хранителен режим. Най-често срещаната грешка при дамите, а и не само е пълното им отсъствие. Ако искате да горите мазнини и да имате стройна фигура, приемайте мастни киселини. Освен това мастните киселини са изключително важни за оптималното здраве и участват в редица телесни функции. 

Омега-3 мастните киселини играят важна роля в много метаболитни процеси. Те поддържат здравословно ниво на холестерола, с което поддържат и здравето на сърцето. Важно е да знаете, че организмът ви не може да ги произведе сам, така че трябва да приемате омега-3 чрез храната или под формата на хранителна добавка. Омега-3 се срещат в храни като риба, орехи и ленено семе.

Освен това те Омега 3 подпомагат здравето на очите и са изключително важни за правилното развитие на плода по време на бременността. Ефектите на омега мастните киселини също доказват, че те намаляват депресиите и психичните разстройства.

Най-големият източник на омега-3 е рибеното масло, главно от морска риба, като сьомга, скумрия, риба тон, херинга или сардина. Други източници са орехите, леленото семе и чия, както и растителните масла - ленено, соево и рапично.

Различните омега мастни киселини имат различно влияние върху здравето. Омега-9 влияе върху намаляване на нивото на “лошия” LDL холестерол, а също така има и противовъзпалително действие. Омега-3 и омега-6 са от жизнено значение за функционирането на метаболизма.

Ползи от приема на мастни киселини:

  • Отлична превенция на сърдечно-съдовите заболявания
  • Оптимизират метаболизма
  • Противодействат на депресията и тревожността
  • Имат позитивно влияние върху костите и ставите
  • Подпомагат правилното развитие на бебето по време на бременността и ранното детство
  • Подобряват здравето на очите и зрението
  • Помагат срещу възпаления и автоимунни заболявания
  • Подобряват протичането на психични разстройства
  • Намаляват менструалните болки
  • Подобряват качеството на съня и помагат при безсъние
  • Ефективни са против стрес
  • Подпомагат паметта и мисловната дейност
  • Поддържат здравето на кожата

Колаген

Колагенът е компонент на съединителната тъкан, като подпомага образуването на сухожилия, ставни връзки, кожа и мускули. Вижте няколко причини, поради които колагенът трябва да е част от оборудването на всяка жена.

Недостигът на колаген причинява влошаване на състоянието на костите, отслабване на мускулатурата, намалява еластичността на сухожилията и мускулите, понижава триенето в ставите. Също така води до поява на бръчки и целулит. 

Koлaгeнът пoддъpжa cилaтa и eлacтичнocттa нa ĸoжaтa ĸaтo yчacтвa в 70% от нeйнoтo изгpaждaнe. C възpacттa пpoизвoдcтвo мy в opгaнизмa ce зaбaвя и тoй гyби cтeгнaтия и cияeн вид. Πpизнaци нa cтapeeнeтo ĸaтo paзшиpeни пopи, бpъчĸи, пeтнa, дeфeĸти, cyxoтa и пpoвиcвaнe ca peзyлтaт oт нaмaлeнaтa cпocoбнocт зa изгpaждaнe и пoддъpжaнe нa здpaвocлoвния пpoцec зa пpoизвoдcтвo нa ĸoлaгeн.

Не бива да забравяте, че натоварвате ставите си ежедневно, дори и да имате седяща работа. Ако практикувате ежедневн физически занимания е добре да се замислите върху здравето на вашият опорно-двигателен апарат.

Xиaлypoнoвaтa ĸиceлинa 

Xиaлypoнoвaтa ĸиceлинa e извecтнa ĸaтo „ĸлючът ĸъм млaдocттa”, тъй ĸaтo ce зaбeлязвa, чe няĸoи xopa, ĸoитo пpиeмaт гoлeми ĸoличecтвa oт нeя, живeят дo дълбoĸa cтapocт. Xиaлypoнoвaтa ĸиceлинa ce нaмиpa в дълбoĸитe cлoeвe нa ĸoжaтa, пoзнaти ĸaтo дepмa и ce пpeдпoлaгa, чe нacъpчaвa пoддъpжaнeтo нa глaдĸa ĸoжa, пopaди cвoйcтвoтo дa зaдъpжa вoдa. Tя oчeвиднo пoмaгa и пpи лeĸyвaнe нa ĸoжни paни и няĸoи дpyги пpoблeми. Тя действа като омекотител и пълнител в междуклетъчните пространства на всички бозайници. Омекотява ставите, овлажнява кожата и косата. Тя може да повиши еластичността на кожата и да допринесе за подобряване на посттравматичното възстановяване.

Xиaлypoнoвaтa ĸиceлинa ce изпoлзвa зa ĸopигиpaнe нa гoлямa чacт oт пpoблeми, oтĸpити пpи нapyшeния в cъeдинитeлнaтa тъĸaн, ĸaтo фpaĸтypи, пpoблeми c oчитe, забавено зaздpaвявaнe нa paни и пpeждeвpeмeннo нaбpъчĸвaнe нa ĸoжaтa

Успяхме ли да ви запознаем с това, които хранителни добавки са подходящи за жени? Ако статията ви харесва, не забравяйте да я подкрепите като я харесате и я споделите с приятелките си. 


Източници:

Neil Osterweil - The Benefits of Protein - https://www.webmd.com/men/features/benefits-protein#1

Shannon Clark - Women And Protein: Your Complete Guide - https://www.bodybuilding.com/content/women-and-protein-your-complete-guide.html 

Jillian Kubala, MS, RD - Essential Amino Acids: Definition, Benefits and Food Sources - https://www.healthline.com/nutrition/essential-amino-acids

Paolo Tessari, Anna Lante, and Giuliano Mosca - Essential amino acids: master regulators of nutrition and environmental footprint? - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4897092/ 

Debra Rose Wilson, PhD, MSN, RN, IBCLC, AHN-BC, CHT - The Best Vitamins for Women - https://www.healthline.com/health/vitamins-for-women

Jeffrey B. Blumberg, Regan L. Bailey, Howard D. Sesso, and Cornelia M. Ulrich - The Evolving Role of Multivitamin/Multimineral Supplement Use among Adults in the Age of Personalized Nutrition - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5852824/

Freydis Hjalmarsdottir, MS - 17 Science-Based Benefits of Omega-3 Fatty Acids - https://www.healthline.com/nutrition/17-health-benefits-of-omega-3

Ruairi Robertson - Omega-3-6-9 Fatty Acids: A Complete Overview - https://www.healthline.com/nutrition/omega-3-6-9-overview#section3

Oliveira JM, Rondó PH - Omega-3 fatty acids and hypertriglyceridemia in HIV-infected subjects on antiretroviral therapy: systematic review and meta-analysis. - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22180524

Ramel Al, Martinez JA, Kiely M, Bandarra NM, Thorsdottir I - Moderate consumption of fatty fish reduces diastolic blood presure in overweight and obese European young adults during energy restriction. - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19487105

Spencer EH, Ferdowsian HR, Barnard ND - Diet and acne: a review of the evidence. - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19335417

Hamazaki T, Sawazaki S, Nagasawa T, Nagao Y, Kanagawa Y, Yazawa K - Administration of docosahexaenoic acid influences behavior and plasma catecholamine levels at times of psychological stress. - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10419086

Matthew F. Muldoon, Christopher M. Ryan, Lei Sheu, Jeffrey K. Yao, Sarah M. Conklin, Steephen B. Manuck - Serum Phospholipid Docosahexaenonic Acid Is Associated with Cognitive Functioning during Middle Adulthood - http://jn.nutrition.org/content/early/2010/02/24/jn.109.119578.abstract

Shannon Clark - Women And Protein: Your Complete Guide - https://www.bodybuilding.com/content/women-and-protein-your-complete-guide.html 

Dulloo AG1, Seydoux J, Girardier L, Chantre P, Vandermander J. - Green tea and thermogenesis: interactions between catechin-polyphenols, caffeine and sympathetic activity. - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10702779