Колаген за здрава коса - какви са ефектите?

Колагенът е много важен структурен протеин в човешкото тяло. Отговаря за образуването на тъканите и тяхната регенерация. Оказва се също, че подходящата концентрация на колаген е благоприятна за правилното състояние на кожата и косата. Знаете ли, че косата е най-чувствителна към недостиг на хранителни вещества. По това можем да разберем за недостига на определени вещества. Едно от съединенията, които силно влияят върху локалната хомеостаза на косата, е колагенът. Как действа колагенът върху косата и какви са неговите ефекти?

  1. Какво представлява колагенът? 
  2. Как колагенът влияе на косата?
  3. Как се дозира колагена? 
  4. Коя добавка за коса да изберете? 


1. Какво представлява колагенът? 

Колагенът е протеин, който е неразделна част от съединителната тъкан, най-често срещаният тип тъкан в нашето тяло. Колагенът е структура под формата на колагенови връзки, които изграждат специфични видове тъкан. Кожата е обвивката, в която колагеновите протеини съставляват основната част от състава. Не е по-различно и в структурата на косата. Колагенът е протеин, който придава еластичност и здравина. Оказва се, че той може да има и антиоксидантни свойства, които се използват широко в козметиката и в ежедневната козметична профилактика.

В природата има много видове колаген. Те са общо около 30, но в практиката обикновено се използват около 4 вида, от които най-разпространени са колаген тип I, II и III.

Най-важната задача на колагена е да поддържа структурата на тялото и да го защитава. Синтезът на тази съставка зависи от степента на хранене на даден човек и възрастта му. Колкото по-възрастни сме, толкова по-малко колаген е в състояние да произвежда тялото ни. Недостигът на това хранително вещество може да се прояви по различни начини, но най-честият симптом е влошаването на кожата, косата и ноктите.

2. Как колагенът влияе на косата?

Колагеновият протеин се състои от няколко основни аминокиселини, чието присъствие е необходимо в контекста на синтеза на правилното количество колаген. Сред аминокиселините, които изграждат колагена, са глицин, пролин, хидроксипролин и хидроксилизин.

Характерна особеност на косата е нейната устойчивост на деформация. Това се дължи на гореспоменатото наличие на колаген. Свойствата на този протеин правят косата силно устойчива на физически и външни фактори. Освен това колагенът е в основата на външният и вид.

Колагенът е основна част от структурата на косата, което я прави устойчива на различни физически фактори. Благодарение на това косата става устойчива и по-малко чуплива. Дефицитът на тази съставка може да доведе до цъфтящи краища и по-голяма чувствителност към накъсване при триене, например при използване на кърпа след баня или връзване на косата.

Колагеновите протеини се използват и в т.нар процесът на оклузия, т.е. вид покритие на дадена тъкан, за да се предотврати нейната прекомерна дехидратация. Тук си струва да споменем, че около 80% от човешкото тяло се състои от вода. Не е по-различно и с тъканта на косата. Подсигуряването на тази тъкан с правилно хранене с колаген ще осигури правилна хидратация, което се изразява в добро качество под формата на еластичност и здравина на косата.

Освен това колагенът в състава си съдържа незаменими аминокиселини със структурообразуваща роля, които могат да се използват от организма за регенериране на косата след различни възпалителни състояния. Излишъкът от провъзпалителни фактори се отразява негативно на структурата на косъма, отслабвайки състоянието му и причинявайки загуба на колагенови протеини. В допълнение към намаляването на провъзпалителните фактори, струва си да се попълнят дефицитите на колаген, за да се възстанови блясъкът и състоянието на раздразнената структура на косата.

Заслужава да се спомене и важната роля на колагена, който е фактор против стареене. Благодарение на това свойство, колагенът може успешно да се използва от хора, които се борят с разрушаването на тъканта на косата, причинено от прекомерен оксидативен стрес. Това явление се наблюдава и с напредване на възрастта, като структурата на косата става по-податлива на външни фактори.

Допълването на дефицита на колаген в този случай е много важен регенериращ фактор. Не само възрастните хора могат да бъдат изложени на риск от влошаване здравината на косата. По-младите хора, които не се интересуват от качеството на храненето си, също могат да се борят с подобни проблеми, поради което си струва да обърнете внимание на колагена като профилактичен фактор, поддържащ местната хомеостаза на косата.

Интересен ефект на колагена в случай на прекомерен оксидативен стрес е способността му да намалява побеляването на косата, което се случва, когато има висока концентрация на свободни радикали в тъканта на косъма. Поради този негативен ефект структурата на косъма има увредени клетки, които създават меланин, който е отговорен за оформянето на цвета на косата. Добавянето на колаген може да предотврати това и да насърчи регенерирането на цвета на косата.


3. Как се дозира колагена? 

Колагенът е много важна съставка за здравето на тялото. Той изгражда много тъкани и влияе върху качеството и външния вид на определени органи. В случай на получаване на визуални и здравни ползи от употребата на колаген, си струва да знаете правилата за неговото дозиране и прием.

Колагенът няма официални указания за ежедневна употреба, но въз основа на наличните данни може да се оцени препоръчителното му количество според специалистите, което допринася за запазване на ползите. Струва си да знаете, че колагенът е дълготраен компонент. Това означава, че краткосрочният моментен прием може да не е ефективен. Колагенът трябва да се допълва в продължение на минимум 2 месеца, за да се усети ясна разлика във външния вид и благосъстоянието.

Дневната допълнителна доза колаген е около 5 - 15 гр. Такъв колаген може да бъде разделен на няколко порции, използвани през деня. Колагенът може да се приема със или без храна. Струва си да започнете приемането му с по-малки дози, за да усетите как ще се отрази на тялото. След това можете да приложите по-високи дози от колагеновата добавка, за да получите още повече ползи за тялото си. Незабравяйте, че колагенът засяга не само косата, но и други тъкани на тялото. 

4. Коя добавка за коса да изберете? 

Подпомагащата състоянието на косата добавка е интересен елемент, който допълва грижата за ежедневна профилактика на здравето. Съставките, използвани в продуктите за грижа за косата, често съдържат колаген и витамини от група В, както и активни вещества, които допринасят за намаляване на оксидативния стрес. Често това са вещества, които влияят благоприятно и на широко разбираното човешко здраве. Косвен ефект често е подобряването на състоянието и външния вид на косата.

Когато избирате хранителна добавка, си струва да се съсредоточите върху съдържанието на колаген в дневната доза на добавката. Също така е добре да прочетете етикета на продукта, за да разберете дали съдържа други хранителни вещества, като витамини и минерали, които подпомагат регенерацията на косата и в същото време поддържат здравето и гореспоменатата профилактика. Важно е съставките, използвани в препаратите, да са с естествен произход. Тези свойства гарантират ефективността на тези добавки за дълготраен задоволителен ефект.

Използвани източници:

1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4201279/

2.https: //www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4897092/

3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26574302/

4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2818774/

5.https: //www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4206255/

6.https: //pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24033376/