Кой магнезий се усвоява най-добре?

Доброто усвояване на минералите  се отразява в ежедневното благосъстояние, както физическо, и психическо, така и в здравословното състояние. Тези съединения, които не се усвояват напълно и не отговарят на нуждите на тялото, ще бъдат предимно изхвърлени, поради което си струва да изберете източници с висока бионаличност. Магнезият е един от най-популярните елементи в контекста на хранителните добавки. Благодарение на високата си потребителска популярност, магнезият е привлякъл вниманието и на учени, чиито трудове показват химичните форми на този елемент с най-добър профил на бионаличност.

Магнезий в хранителни продукти

Един от основните източници на магнезий е водата. Струва си да се знае обаче, че той не съдържа навсякъде еднакви количества от въпросния елемент. Чешмяната вода може да има силно променливо съдържание на магнезий дори в региони, които са близо един до друг. Стабилно съдържание може да се очаква в бутилирани води, изворни води (най-бедните), както и дълбоки, ниско-, средно- и силно минерализирани води (предимно повече). Недостатъкът на този източник изглежда е фактът, че в повечето случаи тези води се купуват в пластмасови бутилки.

В храната магнезият е най-изобилен в зърнените храни и ядките, както и в зелените листни зеленчуци и бобовите растения. Тук най-много се открояват тиквените семки и семената от чиа . Веднага след тях са например спанакът или фъстъците и бадемите. Продукти като картофи или кафяв ориз имат малко по-малко магнезий, а месото, ябълките и морковите определено също е малко.

Лесно е да се заключи, че задоволяването на нуждите на организма от магнезий изисква разнообразна и богата на хранителни вещества диета. Особено висок риск от недостиг на този елемент създават менютата, базирани на силно преработени продукти, съдържащи големи количества сол и захар, както и такива, в които често присъстват алкохолни напитки.

Нужда от магнезий

Магнезият трябва да се консумира всеки ден и на всяко хранене. Това е електролит, който се консумира до голяма степен от тъканите с високи енергийни нужди, включително мозъка и мускулите (както скелетни, така и гладки, или сърдечен мускул).

Влияе върху правилното провеждане на сигналите в нервната система и между нея и мускулите. Това са основните причини, поради които нуждата от магнезий нараства с нивото на умствена дейност, стрес или физическа активност и заболявания. Освен това, заедно с калция, той влияе върху минералната плътност на костите. Той също така участва в биохимични трансформации, свързани с производството на протеини, хормони, невротрансмитери или дори ДНК (общо над 300 реакции включват магнезий). Повече за магнезий може да прочетете ТУК.

Магнезий с най-висока бионаличност

Най-високи дози и показатели, свързани с бионаличността, показват такива химични форми на магнезий като диглицинат и цитрат, които са включени в хранителните добавки. 

  • Магнезиев диглицинат / магнезиев бисглицинат

Магнезиевият диглицинат, познат още като магнезиев бисглицинат или магнезиев буфер, е форма на магнезий, която се счита за изключително добре усвояема от организма. Това е хелатен комплекс на магнезий, който се образува от свързването на две молекули глицин с една молекула магнезий.

Магнезиевият диглицинат е популярен избор за магнезиева добавка поради своята висока бионаличност. Той предлага няколко предимства, включително по-добра разтворимост и абсорбция в сравнение с други форми на магнезий. Това означава, че магнезиевият диглицинат може да бъде по-лесно усвоен от организма и използван за подпомагане на различни физиологични функции.

Освен това, магнезиевият диглицинат се смята за по-нежен към стомаха и същевременно по-малко лаксативен в сравнение с някои други форми на магнезий, като магнезиев оксид или магнезиев цитрат. Това го прави предпочитан избор за хора, които имат чувствителен стомах или изпитват проблеми с храносмилането.

В заключение, магнезиевият диглицинат е форма на магнезий с висока бионаличност, която се счита за добре усвояема от организма и предлага редица ползи за здравето. Все пак, преди да започнете да приемате хранителни добавки с магнезиев диглицинат или други форми на магнезий, винаги е препоръчително да се консултирате със здравен специалист.

  • Магнезиев цитрат

Магнезиевият цитрат е популярна форма на магнезий, която се използва като хранителна добавка. Състои се от магнезиев ион, свързан с цитратна киселина.

Магнезиевият цитрат се характеризира с добра бионаличност и усвояване от страна на организма. Това означава, че магнезиевите йони се абсорбират ефективно от стомаха и червата и могат да бъдат използвани от тялото за различни физиологични процеси.

Въпреки това, трябва да се има предвид, че някои хора могат да посетнат дразнене в стомаха при приемането на магнезиев цитрат. Това може да се дължи на няколко фактора:

  1. Киселинност: Магнезиевият цитрат е по-кисел в сравнение с някои други форми на магнезий. Това може да доведе до по-висока киселинност в стомашно-чревния тракт и да предизвика дразнене или неудобство при някои хора, особено при тези с чувствителен стомах или проблеми с храносмилането.
  2. Осмотично действие: Магнезиевият цитрат има силно осмотично действие в червата. Това може да доведе до по-голям задържане на течности и по-често изпразване, което може да бъде дразнещо за някои хора.

Въпреки това, важно е да отбележим, че не всички хора ще изпитат дразнене в стомаха при приемане на магнезиев цитрат. За мнозина той е добре толериран и ефективен източник на магнезий. При избор на магнезиева добавка е важно да се вземат предвид индивидуалните нужди и здравословно състояние.