Какви витамини трябва да приемате при косопад?

Витамините, като фактори, които регулират биохимичните и физиологичните промени в организма, са основен елемент от ежедневната диета. 

Някои витамини влияят директно върху метаболизма на съединенията на коса, докато други осигуряват непряка подкрепа и си струва да знаете и двата начина да помогнете на тялото да спре косопада. Сега нека навлезем в подробностите.

Витамини за силна коса

Витамин B7

Биотинът, известен още като витамин B7, играе ключова роля в метаболизма на мазнините и протеините, което е важно за структурата и защитата на косата, кожата и ноктите. Биотинът, например, допринася за производството на кератин, основният аминокиселинен компонент на косата. Симптомите на дефицит на витамин B7 включват чуплива коса, косопад, податливост към обриви и умора.

Витамин B3

Ниацинът или витамин B3 е необходим за функционирането на много ензими в тялото и играе важна роля в енергийния метаболизъм на клетките, включително клетките на кожата. Той засяга кръвообращението на кожата, като доставя повече хранителни вещества и кислород на космения фоликул, което може да стимулира растежа. Дефицитът на ниацин води до пелагра, заболяване, характеризиращо се с дерматит, диария и деменция.

Витамин С

Витамин C , известен със своите антиоксидантни свойства, играе важна роля в борбата срещу вредните ефекти на свободните радикали, които например могат да увредят косата и скалпа поради излагане на слънце. Този витамин е от решаващо значение за синтеза на колаген, ключов компонент не само на кожата и космените фоликули, но и на цялото тяло. Дефицитът на витамин С може да доведе до суха, чуплива коса и цъфтящи краища.

Витамин D3

Витамин D се синтезира в кожата под въздействието на слънчевата светлина. Играе важна роля в метаболизма на липидите и половите хормони и в регулирането на цикъла на растеж на косата. Изследванията показват, че ниските нива на витамин D в организма могат да бъдат свързани с алопеция ареата, вид автоимунна загуба на коса. Недостигът може да доведе не само до загуба на коса, но и до други здравословни проблеми, като отслабени кости или имунни проблеми.

Витамин Е

Витамин Е, подобно на витамин С, е мощен антиоксидант. Действа като неутрализира вредните свободни радикали, които причиняват възпаление. Това състояние от своя страна може да увреди скалпа и клетките на косата. Освен това, витамин Е може да помогне за поддържане целостта на клетъчната мембрана на космените фоликули, предпазвайки косата от самото начало на нейното образуване.

Витамин B9

Фолиевата киселина, известна още като витамин B9, е от решаващо значение за здравия растеж на клетките, включително клетките, които изграждат косата. Той е от съществено значение в процеса на образуване на ДНК, както и в процеса на клетъчно делене, което е важно за бързо растящите тъкани като косата. Недостигът на фолиева киселина може да доведе до редица здравословни проблеми, включително преждевременно побеляване и косопад.

Таблица: Средни нива на витамини, необходими за здравето на косата.

ВитаминПрепоръчителна дневна доза
В7 (биотин)30-50 мкг
В3 (ниацин)14-16 мкг
С90 мг
D315 мкг
D12-15 мкг
В9 (фолиева киселина)400 мкг

Забележка: При различни здравословни неразположения приемът на добавка трябва да се извърши със специалист.

Други хранителни вещества

Колаген

Освен витамините, струва си да вземете предвид и други хранителни вещества, които могат да повлияят на състоянието на косата ви. Консумирането на правилното количество протеин, включително колаген и минерали като цинк, йод и селен, играе важна роля за поддържане на здравето и правилното функциониране на тялото, включително здравето на косата.

Прочетете повече за въздействието на колагена върху косата - ТУК!

Протеинът е основният градивен елемент на всички клетки, включително клетките на космения фоликул. Косата се състои главно от кератин, вид аминокиселина, която й придава здравина и еластичност. Колагенът , друг вид протеин, е от решаващо значение за поддържането на всички меки тъкани в тялото, включително скалпа. Като основен компонент на съединителната тъкан, той поддържа нейната еластичност и здравина.

Цинк

Цинкът участва в много функции на тялото, включително синтеза на протеини и деленето на клетките. Той участва в производството на кератиноцити, но също така е важен за поддържане на хормоналния баланс, който може индиректно да повлияе на цикъла на растеж на косата. Дефицитът на цинк е свързан със загуба на коса, особено в случаи на тежък и дългосрочен дефицит.

Йод и селен

Йодът е от съществено значение за правилното функциониране на щитовидната жлеза, чиито хормони регулират много метаболитни функции, включително растежа на косата. Селенът е друг важен микроелемент, който действа като антиоксидант, защитавайки щитовидната жлеза, кожата и косата от увреждане на свободните радикали. И двата елемента са микроелементи, но в условия на дефицит са от голямо значение.

Използвани източници:

Saini, K., & Mysore, V. (2021). The role of vitamin D in hair loss: a brief review. Journal of Cosmetic Dermatology, 20(11), 3407–3414. https://doi.org/10.1111/jocd.14421

Almohanna, Hind M et al. “The Role of Vitamins and Minerals in Hair Loss: A Review.” Dermatology & Therapeutics Vol 9.1 (2019): 51-70. doi:10.1007/s13555-018-0278-6

Wall, Dmitry and others. “Advances in Hair Growth.” Educator Reviews Vol 11 1. 12 Jan. 2022, doi:10.12703/r/11-1

Guo, Emily L, and Rajani Kata. “Diet and Hair Loss: Effects of Nutrient Deficiency and Supplement Use.” Dermatology Practical and Concept Volume 7.1 1-10. 31 January 2017, doi:10.5826/dpc.0701a01