Здравейте, приятели. Знаете ли какво е това мускулна хипертрофия и, че бива два вида? В тази статия ще ви запознаем с феномена мускулна хипертрофия и неговите два вида – миофибрилан и саркоплазмена.

Първоначално да изясним какво означава терминът хипертрофия

Хипертрофията най-просто казано, означава мускулен растеж, тоест уголемяване на мускулните влакна, а с това и анатомичния и физиологичния напречник на дадения мускул нараства. Една от теориите за получаване на мускулна хипертрофия е следната – по време на тренировка, в мускулите се получават миниатюрни разкъсвания. След тренировка, благодарение на клетки „сателити” тези миниатюрни разскъсвания се възстановяват от нови и по-големи мускулни влакна. По този начин мускула нараства, а заедно с това и неговата сила, за да отговаря на високоинтензивните изисквания по време на  тренировка. Но за да започне мускулът да расте, първо е необходимо да му предоставим достатъчно градивен материал, което се изразява във високи нива на аминокиселини, креатинфосфат и хормони в кръвта. Както виждате, правилното хранене е от изключително значение  за създаване на условия за мускулен растеж.

Миофибрилна хипертрофия

Миофибриалната хипертрофия представлява нарастване на мускулните влакна (съкратителни структури - миофибрили), като без да се постига голям размер на мускулите, но силата се увеличава многократно.

За този вид хипертрофия се стремят предимно ателти и спортисти, при които мускулната сила е от изключително значение за победата.

Миофибрилната хипертрофия се постига по-трудно, защото мускулните влакна увеличават напречното си сечение и с това нараства „истинския” мускул.
Методиката за получаване на миофибрилна хипертрофия е насочена към тежки тренировки, предимно с 80-100 % от максималните силови възможности и разбира се с малко повторения 1-5. Упражненията са предимно базови – клек, лег и тяга. Както вече стана ясно, целта е получаване на тези микро травми на мускулните влакна, които ще бъдат хипервъзстановени, а с това мускула ще увеличи силата и обема си.

Саркоплазмена хипертрофия

При саркоплазмената хипертрофия има нарастване на мускула, за сметка на несъкратителни елементи (саркоплазмата). Най-вече се увеличават водата, гликогена и други хранителни вещества в мускулната тъкан. Към този вид хипертрофия се целят предимно бодибилдъри, фитнес модели, манекени и вскички, които тренират основно за външен вид и искат да имат красиви тела.


Саркоплазмената хипертрофия се постига с повече повторени и с по-леки тежести, като се използват предимно изолирани упражнения и машини. Методите които се използват са комбинирани серии, удължени серии, дроп серии, супер серии и др. В бодибилдинга обикновенно се изпълняват 3-4 упражнения за мускулна група с по 3-4 серии и между 8-15 повторения.

Имаите на предвид, че тренирането по подобна методика, може да доведе до спад на максималната сила.

Разбира се, двата вида мускулна хипертрофия не могат да се отделят изолирано един от друг. По която и методика да тренирате, дали силова или за саркоплазмена хипертрофия, вие ще развивате и двата вида, но единият ще е преимуществено повече. Важно е в какво съотношение ще са те! Културистите също тренират за сила и миофибрилна хипертрофия, ако искат максимално да развият потенциала си. Имат периоди, както за миофибрилна, така и за саркоплазмена хипертрофия.

В крайна сметка, към кой вид мускулна хипертрофия ще се насочите, зависи единствено от целите ви. Но трябва да подберете правилната методика.
Ако освен естетически външен вид, желаете и сила, трябва да комбинирате двете методики, но разбира се не в един ден, а в отделни цикли.