За какво се използва бял трън? Свойства и дозировка

Въпреки че растенията с изключителни здравословни свойства често идват от екзотични места, струва си да знаете, че белият трън също заслужава внимание. 

Семената на белият трън са получили признание преди стотици години, а днес това признание се потвърждава от съвременните методи за научна проверка. Историята на белия трън може да бъде проследена назад във времето до Древен Рим и Древна Гърция. Още тогава растението е било прочуто като билка за здравето на черния дроб. Използвало се е за лечение на редица чернодробни състояния като хепатит, цироза и жълтеница и за предпазване на черния дроб от токсини, в това число ухапвания от змии, ужилвания от насекоми, отравяне с гъби и алкохол.


1. Как изглежда белият трън?

2. Какви свойства притежава белият трън?

3. За какво действа белият трън?

4. Как да използвате бял трън?

5. Как да дозирате бял трън?

6. Как да се храните, докато използвате бял трън?

7.     Безопасен ли е белият трън?


Как изглежда белият трън?

Белият трън е билка , която първоначално е била открита в ливадите на Южна Европа. Има дълги прави стъбла, при добри условия на отглеждане може да достигне до 1,8 м височина. Характеризира се с бяла васкуларност по листата и шипове по ъгловите им краища. Съцветието образува кошничка, пълна с малки тичинки.

Веднъж разпространен, белият трън е трудно да се ограничи в териториалното си разширяване, тъй като семената в почвата могат да оцелеят до 9 години. Прилича малко на обикновен трън, който се свързва с бодливи шипове и масивно лилаво-розово съцветие. И трънът, и белият трън принадлежат към растенията от семейство Asteraceae. Това семейство се характеризира с много растения, които съдържат ценни профили на биоактивни съединения, които имат благоприятни за здравето ефекти.

Какви свойства притежава белият трън?

Белият трън има здравословни свойства, които могат да бъдат полезни при различни заболявания. Особено ценени са семената от бял трън, които са силно концентриран източник на антиоксидантни съединения с потенциал за облекчаване на някои заболявания на вътрешните органи.

Една от традиционните употреби на белия трън е за подпомагане на лактацията при жените, откъдето е взето и английското наименование на тази суровина, milk thistle . Това действие обаче не може да бъде обяснено от съвременната наука и не е тясно наблюдавано при изследвания върху хора. В древен Рим сокът от бял трън, смесен с мед, се е използвал например при лошо храносмилане.

Какво потвърждават научните изследвания?

Преди няколкостотин години белият трън е бил предлаган за "меланхолични" заболявания, които се проявяват в лошо настроение, но са резултат от нарушения на вътрешните органи. Съвременните научни изследвания могат да потвърдят терапевтични наблюдения отпреди повече от 2000 години и по-конкретно относно работата на храносмилателния тракт. Особено добре са проучени защитните свойства на белия трън срещу един орган – черният дроб.

За какво действа белият трън?

В съвременните научни изследвания белият трън се споменава главно в контекста на активните вещества, известни като силимарин. Най-важното съединение от тази група е силибинът, но по правило не само той се извлича от семената на белия трън, но и всички съединения, подобни на него.

  • Силимарин - за подпомагане работата на черния дроб

В света на науката за здравето и храните и храненето силимаринът е станал известен с действието си, регулиращо здравето на черния дроб, орган, който контролира детоксикацията на тялото. Благодарение на професионални научни публикации е известно, че белият трън действа при неалкохолна мастна чернодробна болест, чернодробни заболявания, свързани с консумация на алкохол, някои лекарства или токсини от гъби, например, както и вирусни инфекции. Силимаринът може да намали смъртността при хора с прогресивно увреждане на черния дроб.

  • Инсулинова резистентност, диабет, атеросклероза, сърдечно-съдови заболявания и рак

Белият трън може да повлияе на много нива на функциониране на тялото. Нарушения в черния дроб води до метаболитни нарушения, които са характерни напр. инсулинова резистентност, диабет, атеросклероза, сърдечно-съдови заболявания и в дългосрочен план, и чрез индиректни механизми, също и до рак.

  • Белият трън може да е полезно допълнение за менажирането на диабет от втори тип. Установено е, че едно от активните вещества в него може да действа подобно на някои лекарства за диабет – да подобрява инсулиновата чувствителност и да намалява нивата на кръвна захар.

Научен обзор от 2016 година открива, че редовно приемащите добавки със силимарин имат значително по-ниски нива на серумна глюкоза, холестерол и HbA1c – маркер за контрола на кръвната захар. В допълнение е открито, че антиоксидантните и противовъзпалителните свойства на белия трън могат да бъдат от полза на диабетиците за намаляване на риска от усложнения като различни бъбречни увреждания. Храносмилане и много други

Проблеми в чернодробната активност, освен метаболитни заболявания, могат да доведът до по-бавно храносмилане, намалено усвояване на хранителни вещества, стомашно-чревен дискомфорт и дори когнитивни разстройства. Това се изразява в многопосочно намаляване на качеството на живот.

Как да използвате бял трън?

Белият трън може да се използва както профилактично, така и терапевтично. При профилактика дозировката може да бъде малко по-ниска, отколкото при лечението на чернодробни заболявания, но при лечението трябва да се консултирате със специалист, особено при хронична употреба на лекарства.

Според някои препоръки е по-добре белият трън да се използва на 2-3 порции през деня, а не на една по-голяма. Хранителните добавки бял трън могат да се комбинират с други агенти със защитен потенциал срещу черния дроб, например холин, бетаин и артишок.

Не трябва да забравяте също, че белият трън трябва да се използва успоредно с промяна на навиците, които могат да доведат до чернодробни заболявания, т.е. неправилно съставена диета или прекомерно приемане на алкохол и някои лекарства.

Как да дозирате бял трън?

Белият трън, който се използва за профилактични и терапевтични цели, обикновено е екстракт от бял трън с посочено съдържание около 80% силимарин. Този екстракт трябва да се дозира в диапазона от 200 - 420 мг на ден, освен ако нямате друга препоръка от медицинско лице.

Може да се консумира както по време, така и между храненията. Белият трън може също да се добавя към ястията под формата на изсушени и обезмаслени зърна, но по този начин ще бъде трудно да се постигнат дози, считани за защитни или терапевтични.

Как да се храните, докато използвате бял трън?

Действието на белия трън и силимарина може да се засили чрез правилни навици на хранене. Трябва да започнете с преустановяване на най-вредните фактори, т.е. алкохолни напитки, изкуствени оцветители в храни и напитки, силно подсолени или сладки храни, или силно преработена бърза храна. Добре е да си направите диетата с лесно смилаеми храни, състояща се от по-голям брой по-малки хранения.

Продуктите трябва да се подлагат на термична обработка не по-интензивна от варенето и варенето на пара. Храната трябва да се приема спокойно и без бързане. Ако имате проблеми с храносмилането на мазнините, можете да използвате например кокосово масло, което съдържа средноверижни триглицериди. Зеленчуците, богати на фибри, трябва да се готвят малко по-дълго.

Безопасен ли е белият трън?

Да, белият трън е напълно безопасен, ако се приема орално. Дори при много високи дози, приемани продължително време, едва 1% от хората изпитват странични ефекти – обичайно диария и значително по-рядко гадене, подуване, промяна в ритъма на изхождане, газове и др.

Белият трън се приема за безопасен при дози до 420 мг, приемани орално на няколко пъти в рамките на денонощието в продължение на до 41 месеца.

В кои случаи не е добре да приемаме бял трън?

Въпреки че приемът на бял трън е безопасен, има няколко групи хора, които трябва да подходят към него с особено внимание:

Бременни: засега няма данни за безопасността на белия трън и неговите екстракти при бременни жени, затова обичайният съвет към тях е да го избягват

Алергични: белият трън може да причини реакция при хората с алергия към семейство Asteraceae

Диабетици и хипогликемици: понижаващият кръвната захар ефект на белия трън може да постави тези хора в риск от твърде ниски нива на серумна глюкоза

Други: тъй като белият трън може да има естроген-подобни ефекти, пациентите с естроген-зависими заболявания следва да се посъветват с лекаря си преди да пристъпят към прием. Това са най-вече жените с фиброидни тумори на матката, ендометриоза, рак на яйчниците и рак на гърдата.

Използвани източници:

https://kingcounty.gov/services/environment/animals-and-plants/noxious-weeds/weed-identification/milk-thistle.aspx

Seo SW, Gottesman RF, Clark JM, Hernaez R, Chang Y, Kim C, Ha KH, Guallar E, Lazo M. Nonalcoholic fatty liver disease is associated with cognitive function in adults. Neurology. 2016 Mar 22;86(12):1136-42. doi: 10.1212/WNL.0000000000002498. Epub 2016 Feb 24. PMID: 26911638; PMCID: PMC4820136.

Ross SM. Milk thistle (Silybum marianum): an ancient botanical remedy for modern times. Holist Nurs Pract. 2008 Sep-Oct;22(5):299-300. doi: 10.1097/01.HNP.0000334924.77174.6d. PMID: 18758279.

https://www.nccih.nih.gov/health/milk-thistle

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK501771/

Gillessen A, Schmidt HH. Silymarin as a maintenance treatment in liver disease: A narrative review. Adv Ther. 2020 Apr;37(4):1279-1301. doi: 10.1007/s12325-020-01251-y. Epub 2020 Feb 17. PMID: 32065376; PMCID: PMC7140758.

Liu ZY, Yishake D, Fang AP, Zhang DM, Liao GC, Tan XY, Zhang YJ, Zhu HL. Serum choline is associated with survival in hepatocellular carcinoma: a prospective cohort study. Nutr Metab (London). March 30, 2020; 5:25 PM doi: 10.1186/s12986-020-00445-z. PMID: 32256673; PMCID: PMC7106561.