Берберин – ново оръжие в борбата с наднорменото тегло

  1. Как действа берберинът?
  2. Берберин - употреби и ползи в спорта
  3. Дозиране на берберин
  4. Берберин – видове активно вещество 
  5. Берберин - обобщение

Правилното функциониране на глюкозния метаболизъм в нашия организъм зависи главно от ефективната активност на инсулина, която се влияе от такива аспекти като затлъстяване, начин на хранене, лекарства и начин на живот, който водим. В спортното суплементиране се появи ново оръжие в борбата с инсулиновата резистентност, чието развитие води до диабет тип II. Берберинът, тъй като е вещество, за което говорим, принадлежи към съединенията, които се наричат ​​протоберберини и ефектът му се основава на съдържанието на изохолинов алкалоид. Берберинът придоби популярност благодарение на силата си на действие, която се приравнява с ефективността на метформин.

Как действа берберинът?

Берберинът действа главно чрез подпомагане метаболизма на инсулина и по-ефективно използването на глюкозата от организма. Освен това, чрез специфичния ензим AMPK, който ефективно активира и регулира работата на метаболизма , подобрявайки оползотворяването на енергийните субстрати. Ефектът, поддържащ чувствителността на тъканите към инсулин, кара добавката да действа срещу инсулиновата резистентност. Тази функция ефективно помага при лечението на диабет, предотвратява реакциите на гликиране и също така предпазва червата от разграждането на захарта в тяхната зона, като се грижи за функциите и здравето им.

Благодарение на ефекта, поддържащ функциите на глюкозата, той поражда надежди за подкрепа при лечението на диабет. При научни изследвания с употребата на берберин се стигна до заключението, че количеството от 1500 мг дневно, приложено на 3 порции, по 500 мг всяка през деня, проявява сходни биологични ефекти с ефекта на лекарството метформин (Metabolism, 2008; 57: 712 –7).

Горните дейности ефективно насърчават борбата със затлъстяването, подпомагат използването на енергийни субстрати, променят скоростта на метаболизма и окисляването на мазнините. Освен това тези ефекти влияят и на хормоните, отговорни за използването на мазнините за енергийни цели, подпомагайки правилното им използване по време на усилие, което е свързано с регулирането на хормоните, отговорни за тяхното съхранение.

Биологичният ефект на берберина ефективно подпомага организма в антибактериална, противодиарийна и противоракова активност. Освен превантивния ефект срещу диабет тип II, той допълнително подпомага понижаването на холестерола и помага за понижаване на кръвното налягане. Някои източници предполагат, че добавките също подпомагат борбата с депресията, която е свързана с поддържането на правилната функция на чревната бактериална флора.


Берберин - употреби и ползи в спорта

Добавките с берберин се препоръчват по време на периодите за намаляване на мастната тъкан, което прави възможно повишаване на чувствителността на клетките към инсулина. Това означава, че приемът му през този период ще допринесе за по-ефективно намаляване на така наречените „любовни дръжки“, чиято поява е свързана с активността на инсулина. Освен това берберинът може да проявява положителен ефект по време на периодите на зареждане с въглехидрати, което прави използването им за попълване на запасите от гликоген по-ефективно и подобрява ефективността на метаболизма на захарта.

Този ефект може успешно да се използва в периодите на изграждане на чиста мускулна маса, за да накара организма да използва енергийните субстрати под формата на въглехидрати по оптимален начин, което ще осигури ефективно използване на въглехидратите от тъканите, минимизирайки риска от натрупване на мастна тъкан.

Дозиране на берберин

Дозата от 300-400 мг дневно се счита за количеството, което проявява превантивен ефект. Това означава, че този тип дозиране трябва ефективно да подпомага използването на глюкоза.

Количеството от 1000 мг дневно показва ефективност при понижаване нивото на холестерола и промяната в съотношението на HDL към LDL липопротеините.

Дозата от 1500 мг показва силен ефект при понижаване нивото на кръвната захар . Това количество е необходимо да бъде разделено на три порции през деня.

Берберин – видове активно вещество в добавките

На пазара на добавки берберинът се появява под формата на HCL , съдържащ чиста форма на алкалоиди или под формата на растителни екстракти. Източник на берберин в екстрактите са: обикновен берберис (common barberry), златен семен (goldenseal ) или махония (mahonia).

Берберин - обобщение

Прилагането на берберин показва силен ефект, подпомагащ функциите на глюкозо-инсулиновата обмяна. Дейността му ефективно понижава нивото на глюкозата в кръвта, подпомагайки борбата с инсулиновата резистентност. Благодарение на повишаващата се чувствителност на клетките към ефекта на инсулина, той ефективно подпомага оползотворяването на глюкозата за енергийни цели. Може да се използва успешно при намаляване на мастната тъкан или изграждане на чиста мускулна маса, като форма на защита от натрупване на телесни мазнини мазнини.