Днешните протеинови барове са лесен и работещ начин да следвате здравословен и ефективен режим на хранене без много усилия. Те вършат добра работа ако сте активен спортист, бодибилдър, зает родител или човек, който има нужда да се пребори с килограмите. Тези бързи закуски са заредени с протеини, фибри и други полезни вещества и са чудесна добавка дори към най-ограничаващите диети.

Разнообразието от протеинови барове е наистина огромно. Има варианти с ниско съдържание на захар или изцяло без захар, с различно съдържание на фибри и захарни алкохоли, с различни вкусове и съставки, с различен гликемичен индекс и калорийност. 

Един от най-често срещаните въпроси за протеиновите барове е кога е добре да бъдат консумирани – преди или след тренировка. Дали да се заредите с протеини, фибри и енергия преди тренировка, за да имате повече сила, или е по-добре да хапнете бар след натоварването, за да ви е по-лесно да възстановите щетите?

Ето какво твърдят специалистите. 

Добре ли е да се ядат протеинови барове след тренировка

Изследванията доказват, че ако целите да работите предимно по мускулите си, най-добре е да получите малко количество качествен протеин след физическа активност. Точно тогава тялото ви има нужда от аминокиселини, които да помогнат на мускулите да се възобновят, да поправят уврежданията и да нараснат. Смята се, че за целта е достатъчен еднократен прием на около 10-20 грама протеин. Приблизително толкова ще откриете в почти всички качествени барове.

Добре ли е да се ядат протеинови барове преди тренировка

Някои специалисти смятат, че е по-подходящо да се заредите с протеини преди упражненията, за да си осигурите максимално много сила. 

Истината е, че може да хапнете протеинов бар преди или след тренировка - ефектът ще бъде почти еднакъв. В едно скорошно изследване бе доказано, че в организма ви няма да се почувства съществена разлика нито по отношение на мускулната сила, нито по отношение на хипертрофията и оформянето на тялото. 

Кога в крайна сметка е правилно да хапнете протеинов бар

За да получите добър ефект от комбинацията между протеинов бар и физическо натоварване, важно е само да приемете един бар във време, близко до тренировката. Дали преди или след, това е въпрос на лични предпочитания, на удобство или наличност. 

Важното при изграждането на тялото е да си осигурите цялото необходимо дневно количество протеини и да комбинирате това с цялостен правилен режим на хранене, движение и спорт. Така че за вас остава да изберете сами кога да донесете наслада не само на тялото, но и на сетивата си, като хапнете един качествен и вкусен протеинов бар.

Как да изберете подходящи протеинови барове

Заради съдържанието на захари, много хора поддържат мнението, че протеиновите барове са просто „модерни бонбони”. За съжаление, няма как да отречем, че част от продуктите на пазара представляват точно това. Те съдържат далеч повече захар, отколкото протеини – можете да срещнете видове, в които съотношението е примерно 11 грама протеини и 19 грама захар. Обикновено те са произведени от оризов сироп или тръстикова захар.

За да изберете наистина качествени протеинови барове, четете грижливо етикетите. Сведете захарта до минимум, особено добавените. Имайте предвид, че в списъка със съставките най-напред се изброяват онези, които са в най-големи количества. Така че ако в първите редове откриете сиропи или захари, вероятно сте попаднали на вариант с добавена захар.

Качественият протеинов бар е източник на диетични фибри. Те осигуряват регулиране на холестерола и усещане за ситост. За да получите тези добри ефекти, потърсете протеинов бар с поне 4 грама фибри.

Има ли значение какъв е видът протеин? 

Факт е, че по-голямата част от изследванията търсят изводи за суроватъчния протеин. Но напоследък става съвсем ясно, че различните типове протеини оказват различно влияние върху тялото. Доказано е например, че млечните протеини са по-подходящи от соевите, когато искате да насърчите растежа на чистата мускулна маса без мазнини. Има и много протеини, които съдържат в себе си всички видове аминокиселини. Изберете такъв източник на протеини, който отговаря най-добре на вашите нужди, цели и начин на живот. 

Друга важна характеристика, който да следите, когато избирате протеинов бар, е общата сума на калориите в него. Добре е да не превишавате 300-350 калории в един бар, освен ако не целите да градите мускули, като приемате повече калории през деня. Следете и колко въглехидрати и мазнини съдържа съответния бар.