Гейнер преди или след тренировка?

Гейнърът е вид хранителна добавка, която осигурява голямо количество калории, се използва широко в диетите на спортистите. Съдържа солидна порция въглехидрати и в зависимост от вида на гейнъра, протеиново съдържание на ниво от 10 - 20 гр на порция. Поради тази причина гейнерът може да бъде полезен предимно в основен период, тоест в период за покачване на мускулна маса и телесно тегло.

Състав на гейнърите

Основният състав на гейнърите са въглехидрати. Най-често е около 70%, докато около 20% от хранителните вещества са протеини, докато мазнините присъстват в незначителни количества, не повече от 1-5%. Въглехидратите, съдържащи се в гейнърите, най-често са под формата на комплекси, които включват хидролизирано царевично нишесте, малтодекстрин или декстроза. Протеините в гейнърите най-често са от животински произход и по-точно от млечен произход.

Млечният или още суроватъчен протеин се счита за едни от най-ценните протеинови източници. Въпреки високото съдържание на въглехидрати, енергийната стойност на гейнърите варира от 350 до 400 kcal за 100 гр от продукта, главно поради ниското съдържание на мазнини.

Показания за употреба на гейнера

Гейнърите осигуряват на тялото голяма доза въглехидрати и порция полезен протеин. Поради тази причина те могат да бъдат полезни винаги, когато вашата диета не е в състояние да ви осигури точното количество калории за вашата цел. Най-често това се отнася за хора с високи енергийни нужди, свързани с голяма мускулна маса и висока физическа активност. Те могат да бъдат полезни и за хора с нарушения на апетита или хранителния статус.

Както децата, така и възрастните хора могат да имат проблеми с консумацията на конвенционални ястия (умствени и / или физиологични), благодарение на които гейнърът може да предотврати катаболни състояния на тялото в резултат на нисък хранителен статус и неадекватно снабдяване с хранителни вещества.

Време за прием на гейнъра

Продуктите от групата на гейнърите могат да осигурят солидна доза калории, без да натоварват храносмилателния тракт с фибри и мазнини. Поради факта, че съдържат въглехидратен комплекс с различна кинетика на усвояване, както и аминокиселини, необходими за синтеза на мускулни протеини, те могат да се използват както преди, така и след тренировка.

Ако преди тренировка имате солидно хранене, тогава гейнърът е по-добре да се консумира след активност, за да се попълни гликогенът и да се осигурят градивни елементи за мускулите. Ако, от друга страна, тренировката се провежда след дълга пауза от хранене или след друга активност в даден ден, тогава можете също да обмислите да приемете около 1 час преди тренировка, тъй като е лесно смилаема и ще осигури енергия и изграждане на субстрати за работещи мускули. Все пак всичко е строго индивидуално и съобразено спрямо вашият начин на живо, хранене, генетика и тренировъчни цели.

Ползите от използването на гейнъра

Гейнърите могат да бъдат чудесно решение за хора, за които осигуряването на правилното количество калории и хранителни вещества е голям проблем. Консумирайки ги, може да бъде по-лесно да изградите мускулна маса или да възстановите организъм с ниско ниво на хранене.

Броят на дневните порции и тяхното време трябва да се съобразяват индивидуално с енергийните нужди, диетата, апетита, хранителния статус и здравословното състояние на храносмилателната система.