Подходящи хранителни добавки по време на кето диета

В наши дни кето диетата набира все по-голяма популярност и е любопитен хранителен режим сред мнознина, поради въздействието си върху загубата на телесно тегло. 

Ако и вие сте от тези, които искат да разберат какво е това кето диета, кои храни са позволени и кои забранени, може да прочетете нашата статия ТУК!

В тази статия ще разгледаме хранителните добавки, които могат да се приемат по време на кето диета, за постигане на още по-добри резултати.

Недостиг на витамини и минерали

Както вече стана ясно от предишната статия, кето диетата забранява консумицията на някои зеленчуци и почти всички плодове. Макар и в минимално количество, те съдържат витамини, минерали и фибри, необходими за нашето здраве. Ако към хранителният кето режим има добавена тренировка, тялото ни губи голям брой електролити, като натрий, калий и магнезий. Ако по-голямата част от тренировката ви е аеробна част, загубите на електролите ще бъдат значително по-големи.

Ето защо някои хора, които са на кето диета, доста често имат следните симптоми - умора, изтощение, мускулни болки и неразположеност. За да се избегнат тези симптоми, е препоръчително да си набавяте витамини и минерали чрез хранителни добавки.

Най-важните минерали, на които да обърнем внимание

Един от недостатъците при спазването на кето диета е, че няма да имате достатъчен прием на магнезий поради нискомагнезиевите храни, които се приемат. Дефицитът на магнезий може да причини проблеми с настроението, умора, мигрена, нередовен сън и др. Това е минерал, който не бива да се подценява или забравя от всеки един човек! Ето защо е силно препоръчително да приемате магнезиеви под формата на хранителни добавки, за да осигурите приема на този ценен минерал.

Е друг много важен минерал, който не бива да се пренебрегва. Докато сте на кето диета, дефицитът на калий може да се задълбочи. Калият подпомага кръвното налягане, костната и мускулната система и сърдечно-съдовото здраве. Когато нивата на калий са ниски, може да изпитате слабост, запек, сърдечни затруднения и да се почувствате уморени.

Определено не на последно място сред изброените минерали, калцият помага за изграждането и поддържането на здрави кости и поддържа сърцето, мускулите, нервите, за да функционират правилно. Дефицитът на няма да го усетите веднага, но с течение на времето може да увеличи риска от остеопороза. За да сте сигурни, че консумирате достатъчно калций, можете да помислите за набавянето му чрез добавка. 

Хранителни добавки за подпомагане изгарянето на телесните мазнини

Приемът на L-карнитин или фет може да помогне по-бързото отслабване, още повече когато има наличие на физическа активност.

Друг положителен ефект от приемът им е тонизиране и поддържане на енергийните ви нива през актнивната ви част от деня.

Хранителни добавки за подпомагане възстановителните процеси

Основна аминокиселина за възстановяването, поддържането и изграждането на мускулна маса. Тъй като глутаминът представлява до 60% от аминокиселините в мускулните клетки и по време на физическо усилие много бързо се намаляват неговите запаси, е препоричително при каквато и да е диета да се набавя допълнително под формата на хранителна добавка.

BCAA ((Branched-chain amino acid) представляват аминокиселини с разклонена верига и комбинират левцин, изолевцин и валин. Те се метаболизират в мускулите, а не в черния дроб и не се нуждаят от храносмилане. Най-голямото им предимство е способността да подпомагат възстановяването на целия организъм.

Хранителни добавки за увеличаване дневния прием на протеин

При кето диетата от съществено значеине е набавянето на необходимото количество белтъчини пред целия ден. Въпреки големият набор от позволени белтъчни храни - месо, яйца, риба и млечни храни, много често когато нашето ежедневие е изключително натовероно и не можем да се храним по график или просто апетитът ни е понижен от еднотипното ежедневно хранене, високопротеиновите хранителни добавки могат да бъдат нашият отличен партньор.

От спортна гледна точка, суроватъченият протеин е не само има отличен ефект за намаляване на телесното тегло и поддържане на мускулната маса, но и осигурява усещане за ситост. 

Когато си избирате протеинова добавка, препоръчваме ви:

  • Суроватъчен протеин изолат - смятат за най-чистата форма суроватъчен протеин, който съдържа 90% и повече протеиново дъръжание и е с почти нулево съдържание на мазнини и захари, които няма да попречат на кето режима ви. Освен това е подходящ и за хора, които имат храносмилателни проблеми (като подувания и газове) от приема на протеин. Поради бързото му хранисмилане и абсорбация от организма този вид протеи е подходящ за прием през всяка една част от деня. Ако разбира се тренирате, най-удачното време за прием е непосредствено след тренировка, за по-бързо възстановяване на аминокиселинните мускулни запаси.
  • Суроватъчен протеин концентрат - Ако разбира се сте се спряли на по-ниско бюджетният вариант - суроватъчен протеин концентрат, изберете такъв с минимално съдържание на мазнини и захари в сравнение с останалите продукти от тази категория.
  • Многокомпонентен протеин - Както подсказва името му, той комбинира различни източници на белтъчини - суроватъчен концентрат, изолат и хидролизат, яйчен протеин, телешки протеин в различни съотношение. Най-удачното време за прием на матричен вид протеин и между основните хранения, защото времето му за храносмилане и абсорбация от организма е сравнително бавно.

Хранителни добавки за подпомагане храносмилателните процеси

Често срещан страничен ефект поради намаляването на храни, богати на фибри е влошеното храносмилане и абсорбиране на полезните хранителни вещества. В този случай приемът на хранителни добавки с храносмилателни ензими е препоръчителен вариант.

Използвани източници:

https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/in-depth/calcium-supplements/art-20047097

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK499830/