Колко вода трябва да приемаме дневно?

Водата идва от природата, а тялото ни се състои предимно от вода. Ето защо още от деца ни се говори, че трябва да пием много вода. Но какво количество вода е необходимо за нашето здраве?

Митове за водата

  • Цветът на урината определя хидратацията

Ако урината ви е тъмна, това не означава, че сте дехидратирани. Не обвинявайте винаги дехидратацията, ако урината ви има тъмен цвят. Това може да се дължи на някои храни, напитки и здравословно състояние, като цистит или бъбречна недостатъчност. Ако това състояние продължава няколко дни, то задължително се консултирайте с медицинско лице.

  • Силната жажда се причинява от дехидратация

Не винаги, но жаждата може да бъде чудесен индикатор за интервала от време след последния ви прием на вода. Просто е - ако сте жадни - пийте вода!

  • Кофеиновите напитки дехидратират тялото

Ами ... Хората, които редовно консумират голямо количество кофеин в най-различни напитки, чрез самата форма на прием, т.е. течност, хидратират тялото. Въпреки това злоупотребата с кофеин може да повлияе негативно на управлението на водата в организма ни. Безопасна доза е около 600 mg кофеин на ден. Освен за регулацията на водата в организма, големите дози кофеин могат да бъдат вредни и за сърдечната и нерната системи.

Можете ли да предозирате вода?

Разбира се, както при всичко. Тялото се защитава от прекомерен прием на течности. Това води до бързото изхвърляне на вода от тялото и дори в инерция нашето тяло изхвърля повече от отколкото би трябвало, което може да доведе и до извличане на необходимите електролити.

Пиенето на твърде много вода

Консумирането на голямо количество вода по време на тренировка намалява нивото на натрий в нашето тяло. Натрият в телесните ни течности се разрежда, което се проявява като спазми по време на тренировка и след тренировка. В допълнение, хипонатриемията (ниските нива на натрий в кръвта) може да повлияе на увреждането на тъканите, както и да повлияе негативно на работата на сърцето, мускулите и мозъка. Затова активните хора, които често се потят и консумират големи количества течност, не трябва да избягват сол в диетата.

Симптоми на хипонатриемия:

  • мускулни крампи
  • слабост на тялото
  • умора
  • гадене

Ако забележите гореспоменатите симптоми, можете да противодействате на хипонатриемията, като намалите приема на вода. Струва си да се помни обаче, че както недостигът на вода, така и излишъкът могат да бъдат опасни за нас. И така, какво е оптималното количество вода за пиене?

Пиенето на твърде малко вода

Приемането на прекалено малко вода води до дехидратиране. Това означава загуба на телесно тегло над 1% поради изразходване на повече вода, отколкото се приема. Например, ако тежим 60 кг, нормално е след активна тренировка да сме със 600 грама по-леки. Това е огромен знак, че трябва да приемем вода, за да възстановим баланса в нашето тяло. Освен това трябва да знаете, че не отделяме вода само през уриниране. Кожата ни е най-големият отделителен орган. В гореща, или пък суха среда (използването на климатин) също рискуваме да се обезводним.

Периодичното неглижиране на приема на вода води до:

  • главоболие
  • мускулни крампи
  • замаяност
  • раздразнителност
  • запек 
  • суха кожа и бръчки (често подценявано)

Очевидно е, че не трябва да водим до състояние на екстремна дехидратация и не бива да прекаляваме. Също така си струва да се грижите за хидратацията преди и по време на тренировка. Това ще гарантира правилната хидратация за дълго време. Консумирайте течности средно на всеки 15 минути. Винаги не забравяйте да слушате тялото си. Продължителната дехидратация е вредна и може да доведе до много сериозни здравословни проблеми, но прекомерната хидратация е също толкова опасна. Също така знайте, че дори лекото обезводняване причинява намаляване силата и издържливостта и тренировъчните възможности.

Според повечете световни здравни организации препоръчителният дневен прием на вода е 30 ml за всеки килограм телесно тегло (пр. 50 kg = 1.5 l/ ден), но не бързайте да взимате тази формула наготово. Има и други фактори, които също трябва да се вземат от значение: в какъв климат живеем, колко се излагаме на слънце, колко сме активни и т.н. 

Ето затова ние ви препоръчваме приемът на течности да бъде 30-40 ml


40 кг телесно тегло
1,2-1,6 литра
50 кг телесно тегло
1,5-2 литра
60 кг телесно тегло
1,9-2,4 литра
65 кг телесно тегло
2-2,6 литра
70 кг телесно тегло
2,1-2,8 литра
80 кг телесно тегло
2,4-3,2 литра
85 кг телесно тегло
2,6-3,4 литра
90 кг телесно тегло
2,7-3,6 литра
95 кг телесно тегло
2,9-3,8 литра
100 кг телесно тегло 
3-4 литра
Най-добрият избор е чиста минерална вода. А по време на изтощителни тенировки с голяма продължителност ви препоръчваме електролити под формата на хранителни добавки или готови изотонични напитки.