Кошница

Now Foods 5-HTP 100 mg 60 Veg Capsules

Now Foods 5-HTP 100 mg 60 Veg Capsules
-22 % Разпродаден
Now Foods 5-HTP 100 mg 60 Veg Capsules
50.00лв.
38.90лв.
без ДДС: 38.90лв.

Не ти се занимава? Заяви бързо и лесно!


✔ Предшественик на неврохормони серотонин и мелатонин
✔ Облекчава симптомите на предменструалния синдром
✔ Понижава стреса и умората
✔ Ускорява и улеснява заспиването
✔ Положително влияе върху качеството на съня
✔ Регулира циркадния ритъм
✔ Показва антидепресантно действие
✔ Намалява промените в настроението
✔ Понижава апетита

Now Foods 5-HTP - 5-хидрокситриптофан е аминокиселина, която в главния мозък се преобразува в химичното съединение серотонин

Now Foods 5-HTP е уникална хранителна добавка, съдържаща натурален екстракт от черен боб (Griffonia simplicifolia), който е източник на 5-HTP. Това вещество подпомага процесите на заспиване и се използва от много години при лечението на депресия или ПМС (предменструален синдром). Допълнителна полза, свързана с употребата на този препарат, може да бъде намаляване на телесното тегло.

5-хидрокситриптофан (5-HTP) е аминокиселина, която се синтезира естествено в организма чрез хидролизата на друга аминокиселина, L-триптофан. Тази аминокиселина присъства в растителни продукти като зърнени храни, пшенично брашно или животински продукти, като мляко. Най-важната функция, която 5-HTP играе в организма, е насърчаването на секрецията на серотонин в централната нервна система (ЦНС). В резултат се отчитат и по-високи концентрации на други неврохормони като ендорфин, мелатонин, допамин и норепинефрин.

Ползата от серотонин

5-HTP се използва от организма за синтеза на серотонин, наречен хормон на щастието, чрез декарбоксилиране, така че добавянето му води до бързо повишаване на този неврохормон в организма. Серотонинът в ЦНС участва в регулирането на много поведения и емоции или физиологични състояния. Той определя, наред с други, процеса на заспиване и преживяване на тревожност, болка или депресия.

Предимството на 5-HTP хранителна добавка пред L-триптофан

Ако тялото е в състояние да получи 5-хидрокситриптофан от L-триптофан, който присъства в много ежедневни хранителни продукти, защо тогава да приемате допълнително 5-HTP? За съжаление, L-триптофанът не е оптимален субстрат за получаване на серотонин, поради наличието на няколко механизма, представляващи вид ограничение. На първо място, това съединение, подобно на други аминокиселини, се използва за производството на протеини и участва в синтеза на витамин В3. Следователно, групата L-триптофан е значително изчерпана - изчислено е, че едва 1-2% се използват накрая за получаване на серотонин. Второ, способността за синтез на 5-HTP от L-триптофан е ограничена от ензимната активност на триптофан хидроксилаза, която от своя страна е чувствителна към много фактори като стимуланти или претоварване на тялото. Трето, L-триптофан преминава кръвно-мозъчната бариера в много малки количества.

Отговорът на тези неприятности е приемът на хранителна добавка 5-HTP, която лесно се абсорбира от стомашно-чревния тракт и освен това е в състояние ефективно да проникне през кръвно-мозъчната бариера. В допълнение, превръщането на серотонин от 5-хидрокситриптофан не зависи толкова много от факторите на околната среда или недостатъците, колкото получаването на 5-HTP от L-триптофан.

5-HTP улеснява заспиването и регулира циркадния ритъм

Друг неврохормон, синтезиран индиректно от 5-HTP, е мелатонинът (N-ацетил-5-метокситриптамин), наричан още хормон на съня. Това име обаче не е напълно адекватно, защото този хормон е отговорен за регулирането на циркадния ритъм и сексуалното поведение. Доказано е, че използването на 5-хидрокситриптофан е ефективен начин за подобряване на качеството на съня и в комбинация с гама-аминомаслена киселина (GABA) е в състояние значително да ускори заспиването.

Допълнителна полза от повишеното ниво на мелатонин е по-доброто състояние на клетъчните ядра и митохондриите, поради защитната му активност срещу тези органели. Освен това той има значителен антиоксидантен потенциал и следователно намалява нивото на възпаление и вредната активност на свободните радикали.

Благотворният ефект на 5-HTP върху настроението

Повишените нива на серотонин са изключително полезни за подобряване на благосъстоянието. Този неврохормон има доказана връзка с появата на депресия, поради което по време на лечението на това заболяване се използват SSRIs (селективен инхибитор на обратното захващане на серотонин). Механизмът на действие на тези лекарства се основава на модулирането на реабсорбцията на серотонин от невроните, като по този начин се повишава нивото на серотонин, наличен в синаптичната цепка. Употребата на 5-HTP, който е предшественик на серотонина, също позволява да се повиши нивото на този хормон, но без да причинява никакви неприятни странични ефекти.

5-HTP облекчава симптомите на предменструален синдром

ПМС (предменструален синдром) се състои от близо 300 психиатрични и соматични симптоми. Най-известните от тях са раздразнителност, депресия, плач, чувствителност на гърдите и повишено задържане на вода в тялото. Жените с особено тежки симптоми могат да принадлежат към хора с предменструално дисфорично разстройство (ПМДД). Тази изключително неприятна форма на ПМС засяга около 5% от жените. Доказано е, че хранителна добавка 5-HTP намалява неприятните симптоми, свързани с предменструално напрежение и може да бъде ефективна при лечението на дори изключително обезпокоително ПМДД.

5-HTP подкрепя поддържането на телесното тегло

Високото ниво на серотонин улеснява контролирането на консумираните калории чрез повишено удовлетворение след хранене и намаляване на желанието за консумиране на още количества храна. Доказано е, че употребата на 5-HTP дава възможност да се ограничат тези атаки на апетит,  известни в литературата като вълчи