Как действат детоксикацията и детокс диетите?

Детоксикацията на организма е представлявала интерес много отдавна през вековете, а днес детокс диетите са едни от най-примамливите, заради обещанието за бързо сваляне на теглото и повишаване на общия тонус и енергия на организма. Въпросът обаче е наистина ли са толкова ефективни и повече полезни или вредни са за организма?

Какво е детокс?

"Detox" означава отстраняване на токсични вещества от човешкия организъм.

Детокс диетите обикновено са краткосрочни диетични интервенции, предназначени да елиминират токсините от тялото ви.

Типичната детокс диета включва период на гладуване, последван от строга диета от плодове, зеленчуци, плодови сокове и вода. Понякога детоксикацията включва също билки, чайове, добавки за прочистване на дебелото черво и дори клизми.

Целта на всички тези методи е да подобрят съня, да се справят с хранителната непоносимост, хроничната умора, да подсилят имунитета, да повлияят на скритите форми на възпаление и не на последно място – да подпомогнат борбата с излишните килограми.



Токсини - къде се крият и как влият на организма ни?

Не е правилно да се прави класификация на натрупващи и ненаптрупващи токсини храни. По-важно е количеството, което се приема по време на хранене. Днешно време прекаляваме с много храни, които в големи количества биха имали негативен здравословен ефект.

Такива например са:

Храни, богати на въглехидрати – просто захари и нишесте
Нездравословни мазнини – пържени храни, транс-мастни киселини, храни, приготвени при много високи температури
пакетираните храни
Всички безалкохолни напитки, които са богати на глюкозо-фруктозен сироп
Различни оцветители и консерванти.

Вредните вещества могат да повлияят на метаболизма по много начини. Те претоварват черния дроб и бъбреците, предизвикват инсулинова резистентност, стимулират стресови реакции, нарушават функцията на щитовидната жлеза и обострят или причиняват възпалителни процеси, всички от които благоприятстват за увеличаване на теглото или усложняват процеса на отслабване.

Хранителната добавка NAC (н-ацетил цистеин) подпомага процеса на отстраняване на токсините. Следователно диетата, комбинирана с детоксикацията, създава идеални условия за тялото да неутрализира токсините и да премахне причините за наднорменото тегло.


Как работят детокс диетите?

Детоксикиращите диети се фокусират върху активиране на естествените сили на организма чрез стимулиране на различни органи и системи, за да може токсичните вещества да се изхвърлят от тялото чрез храносмилателната, пикочо-отделителната, дихателната система и кожата.

За съжаление, в медицината няма достатъчно доказателства, гарантиращи безопасността и ефикасността на детокс диетите.
Затова е от важно да бъдете внимателни с такъв тип диети, както и да бъдете добре информирани или ,разбира се, да се консултирате със специалист.

Ако човек се храни разнообразно, балансирано, има правилен режим на хранене и не преяжда системно с храни, които водят до хронично възпаление в организма, не би имал нужда от периодична или системна детоксикация.



Източници:

Zeratsky K. (2018) Do detox diets offer any health benefits?
mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/expert-answers/detox-diets/faq-20058040


Mohammed D. (2014) You can’t detox your body. It’s a myth. So how do you get healthy?