Трябва ли да бягате сутрин?

  1. Бягане сутрин на празен стомах
  2. Бягане сутрин - плюсове
  3. Бягане сутрин - противопоказания
  4. Как да започнете да бягате сутрин?

В стремежа си към красива и атлетична фигура използваме различни видове физическа активност. Бягането е едно от най-простите и популярни активности. Можете да бягате сами, с партньор или с куче, по всяко време на годината и деня. Но често възниква въпросът - бягането сутрин ли е най-полезно? Отговорът е ясен. Трябва обаче да се спазват някои правила.

Бягане сутрин на празен стомах

Много фитнес инструктори препоръчват бягането сутрин като много добър начин за изгаряне на мазнини, но не всички са съгласни.Те обясняват това с факта, че тогава има по-голямо изгаряне на мазнини и метаболизмът се увеличава през целия ден. Мненията на учените са много разделени. Поддръжниците дават следните аргументи в полза на сутришното бягане.

Когато се събудите сутрин след 8-10 часа сън, нивото на гликоген в тялото ви е ниско. В този случай тялото започва да използва мастната тъкан като източник на енергия.

Храната причинява инсулинов взрив и предотвратява метаболизма на мазнините. Рано сутринта в тялото има малко инсулин, поради което процесът на изгаряне на мазнините е по-интензивен.

Когато правите сутрешна кардио тренировка, нивата на метаболизма ви се повишават за известно време след тренировка. Вечерното бягане също оптимизира метаболизма, но обикновено си лягате няколко часа по-късно и нямате полза от повишения метаболизъм.

Бягане сутрин - плюсове

Вече знаете, че бягането сутрин на празен стомах има положителен ефект върху изгарянето на мазнини, но това не е единствената полза от него!

  • Укрепва тялото и мускулната издръжливост
  • Активира метаболизма, който се е забавил по време на сън
  • Помага при депресия, безсъние и подобрява апетита
  • Добавя енергия за целия ден
  • Предотвратява заболявания като диабет, остеопороза и миокардна исхемия и др.

Бягане сутрин - противопоказания

За съжаление, както при всяка физическа активност, не всеки от нас може да практикува бягане сутрин. Не можете да тренирате по този начин, ако имате:

  • Белодробна недостатъчност
  • Високо кръвно налягане
  • Проблеми с гръбначния стълб или ендокринната и пикочната система
  • Инсулинонезависим диабет
  • Сърдечна аритмия
  • Хипертиреоидизъм
  • Също така трябва да не бягате, ако имате други здравословни проблеми, които биха ви забавили възстановителните процеси


Как да започнете да бягате сутрин?

Сутрешното бягане не трябва да продължава повече от 20-30 минути. Трябва да тренирате по този начин 3-4 пъти седмично. За да постигнете резултати, трябва да бягате системно. Разбира се, през първия ден не се опитвайте да бягате 20 минути, това ще бъде твърде натоварващо за тялото ви. Преди тренировка не забравяйте да направите загрявка, състояща се от прости упражнения за разтягане - навеждане на торса, завъртане на главата, клякане. Достатъчни са 5-10 минути. Вашето първо сутрешно бягане трябва да продължи 5 минути, останалото време е просто ходене. Седмица по-късно увеличете времето си за тренировка до 10 минути - и по този начин увеличавайки всяка седмица с още 5 минути, в крайна сметка ще достигнете непрекъснато 30-минутно бягане. Не забравяйте, че сутрешното бягане не трябва да ви изтощава физически и да ви лишава от сила, все пак ви предстои цял ден. Всъщност то трябва да добави енергия и да подобри настроението и благосъстоянието ви.


За бягане изберете места далеч от градските улици, най-доброто решение ще бъдат паркове или горски алеи. Благодарение на природата, която ви заобикаля, ще можете да се отпуснете и да дишате чист въздух.