Астаксантин - свойства, дозировка и противопоказания

Здравословните хранителни добавки стават все по-популярни. Много хора избират добавки с естествен произход, които имат доказан ефект върху здравето и благосъстоянието. Една от любимите съставки е астаксантин. Какво е това? Какъв е ефектът и защо да го приемаме?

Астаксантин - какво е това и къде се среща?

Астаксантинът е органично съединение, което принадлежи към групата на каротеноидите. Това е багрило, произвеждано от водорасли, прониква в организмите, които се хранят с тях. Той е отговорен за розовия цвят на сьомгата, раците, скаридите и омара. Те се срещат естествено в мускулите на сьомгата, скаридите, морските дарове, пъстървата, както и дрождите и водораслите. В индустриален мащаб астаксантинът се произвежда от изкуствени водорасли. Астаксантинът е един от най-силните антиоксиданти, доказано е, че е 55 пъти по-силен от бета-каротин и 65 пъти по-силен от витамин С. Той е разтворим в мазнини, лесно се разпространява в тялото и значително подобрява функционирането му.

Какви са свойствата на астаксантин?

Астаксантинът има много свойства, които са от полза за цялото тяло. Струва си да го добавите към хранителният си режим, без значение какъв е той, а ползите се проявяват след първия месец на употреба. Освен че е мощен антиоксидант, той има аналгетични и противовъзпалителни свойства.

Основните ефекти на астаксантин са:

  • Блокира химикалите в тялото, благодарение на което значително намалява усещането за болка,
  • Премахва възпалението, отговорно за много хронични заболявания. Доказано е, че когато се използва естествен астаксантин, CRP се намалява с повече от 20 %,
  • Борба с ежедневната умора,
  • Помага за облекчаване на ефектите от дългосрочния стрес,
  • Подпомага възстановяването след прекарани заболявание,
  • Подпомага естествения имунитет на организма,
  • Допринася за възстановяването на мускулите,
  • Повишава ефективността и издръжливостта по време на тренировка,
  • Ускорява изгарянето на мазнините и осигурява по добро превръщане на мастните киселини в организма,
  • Помага за понижаване на нивото на лошия холестерол,
  • Полезен при лечението на диабетна ретинопатия и макулна дегенерация,
  • Има положителен и универсален ефект върху кожата,
  • Ефективно забавя последиците от стареенето,
  • Помага за прочистване на организма от вредните токсини и свободните радикали,
  • Подпомага сърдечно-съдовата система,
  • Позволява ви бързо да се борите с инфекциите,
  • Намалява алергичните реакции,
  • Предотвратява усложненията от диабет,
  • Има положителен ефект върху мозъка,
  • Предотвратява развитието на деменция, болестта на Алцхаймер и болестта на Паркинсон.

Както можете да видите, астаксантинът има многобройни ефекти върху цялото тяло. Успешно се използва както в медицината, козметиката, така и в спортното суплементиране.

Астаксантин - действие върху кожата

Астаксантинът не само има положителен ефект върху здравето, но и подобрява красотата и забавя процеса на стареене на тялото. Перфектно овлажнява кожата, подобрява нейната гладкост, еластичност, премахва незначително обезцветяване, подпухналост и бръчки. Той също така действа като слънцезащитен крем и предотвратява слънчево изгаряне. Благодарение на окислителните си свойства, астаксантинът подпомага лечението на увредена кожа, успокоява акнето и кожните лезии. Препоръчва се за хора, които искат да забавят процеса на стареене на кожата и искат да се радват на здрав тен за дълго време. Ефектите се проявяват бързо, само след 2 месеца можете да видите изтъняване на бръчките, свеждане до минимум на обезцветяване и повишено ниво на хидратация на кожата.

Астаксантинът успешно се комбинира с други активни съставки, като:

Астаксантин - дозировка

Астаксантинът е безопасен и добре проучен, но разбира се трябва да се приема в правилните дози. Дозировката зависи от общото състояние на организма, абсорбцията на каротеноиди и търсените ефекти. Средната доза се счита за 4 мг астаксантин на ден. Това количество се препоръчва за здрави хора, които искат да укрепят организма си. Важно е да започнете да го приемате в ниска доза. Ефективността трябва да се следи и, ако е необходимо, да се увеличи дневното количество на приеманото вещество. Счита се, че:

  • 2-4 мг ще помогнат за укрепване на имунитета, намаляване на податливостта към инфекции, подобряване състоянието на кожата
  • 4-12 мг - терапевтична доза, която ще помогне за намаляване на болката в ставите и мускулите. Той е ефективен при лечението на артрит и помага при подкисляване на организма
  • 4 - 8 мг - тази дозировка ефективно увеличава силата, добавя енергия, подпомага работата на мозъка и зрението. Препоръчва се за спортисти, които искат да повишат ефективността на своите тренировки
  • 8-12 мг - това количество ще премахне възпалението, което е причина за много заболявания

Човешкото тяло не може да синтезира астаксантин, затова трябва да се доставя с храна. Естественият астаксантин е най -разпространен в сьомгата и калмарите, но концентрацията му не е никак висока. Много е трудно да се набави в тялото само чрез диета. Добър вариант е да използвате качествени хранителни добавки, които съдържат естествени частици на това веществото. Важно е да изберете възможно най-естествените препарати. Такъв астаксантин е най -добрият, действа бързо и ефективно. Изкуствените частици имат много по-слаб ефект и за ефектите трябва да чакате много месеци.

Нашият екип от специалисти, с дългогодишен опит, ви препоръчва NOW Foods Astaxanthin, който ви осигурява 4 мг за 1 капсула. Предлагаме точно този продукт заради високото му фармацевтично качество, чистотата на суровината и множеството сертификати и награди за световен лидер в производството на хранителни добавки - Now Foods.

Астаксантин - странични ефекти

Астаксантинът е безопасен, като много рядко може да причини нежелани симптоми. Когато използвате астаксантин, трябва да вземете предвид възможността за пигментни промени в кожата с оранжев цвят. Случва се понижаване на кръвното налягане, намаляване на нивата на калций, намаляване на либидото и прекомерно израстване на косата. Страничните ефекти са редки, като те не са тежки. Не се препоръчва комбинирането на астаксантин с лекарства за сърдечно-съдови заболявания. В случай на придружаващи заболявания е добре да се консултирате с лекар или фармацевт за употребата на астаксантин. Няма други противопоказания.

Отзиви от астаксантин

Астаксантинът е известен по целия свят със своите здравословни ползи за здравето на човек. Но не се слави с голямо признание от българския потребител.

Добавките с астаксантин се препоръчват от спортисти, които търсят по-добри резултати, да подобрят издръжливостта и да ускорят регенерацията. Много хора го използват през есенно-зимния сезон, защото ефективно повишава имунитета и предотвратява сезонните инфекции. Добавките трябва да се приемат от възрастни хора, това ви позволява да се радвате на добро здраве и жизненост за по -дълго време. Мненията включват изказвания на възрастни хора.

Използвани източници:

Astaxanthin: a review of its chemistry and applications - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16431409/

Potential Anti-Atherosclerotic Properties of Astaxanthin - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26861359/

Astaxanthin and its Effects in Inflammatory Responses and Inflammation-Associated Diseases: Recent Advances and Future Directions -https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33207669/