Защо да не посягаме към анаболните стероиди?

Всеки един от нас със сигурност се е изправял пред големият въпрос за анаболните стероиди. Дали са ни необходими? Има ли опастност за здравето ни?


Какво представляват Анаболно-андрогенните стероиди?

Анаболни стероиди са синтетични субстанции, свързани с мъжките полови хормони (андрогени). Различават се два вида - базирани на тестостерона или на дехидротестостерона. Те ускоряват увеличаването на скелетната мускулатура (анаболичен ефект) и развитието на мъжките полови белези (андрогенен ефект). Първоначалната идея за създаването им е била за лечение на редица здравословни проблеми, като недоразвити полови органи, импотентност, закъснял пубертет и др. Малко по-късно през годините биват използвани и от спортисти за подобряване не само на техните физически качества, но и за бързо оформяне на мускулатурата.

Анаболно-андрогенните стероиди (AAS) все повече се приемат като нещо стандартно и за мнозина са се превърнали в рутинна част от тренировъчния и хранителния план. Но не винаги си струва да посегнете към тях. Съветът ни е преди да предприемете какъвто и да е прием на анаболни стероди, преди това се запознайте с всички гледни точки и се опитайте да си отговорите на въпросите: Защо искам да приемам анаболни стероиди? Каква е разликата между всеки препарат и какво да очаквам? Каква е дозировката? Какви са страничните ефекти? Как да се предпазя от негативните им последици? От къде мога да си намеря препарат с добро качество? Ако не можете да си отговорите на всички тези въпроси, по-добре изчакайте докато достигнете до отговорите.



Ще обсъдим няколко случая, при които прибягването до анаболни стероиди е изключително лоша идея.


1 # "Млада възраст"

Не си струва да посягате към анаболни препарати, когато сте под 20 годинишна възраст, защото може да се окаже, че след 3 години няма да искате повече да сте Шварценегер и ще си намерите съвсем различно хоби. Освен това, на тази възраст приемът на по-големи дози, а и не само, може да причини различни дефекти на ендокринната система, сексуалната дисфункция или безплодие. Нали не искате да си навредите за в бъдеще с подобни глупави действия? В крайна сметка е много по-лесно да получите сериозни странични ефекти, докато израствате, тъй като все още имате хормонална промяна, свързана с нивата на естроген, тестостерон и пролактин.


Част от известните странични ефекти от продължителният прием на анаболни стероиди:

  • Сърдечно съдова система

Може да се наблюдава удебеляване стените на камерите, заболяване на някои области, уголемено сърце, повишено кръвно налягане, аритмия, промени в серумния холестрол и др. При еднократен цикъл при здрав организъм рискът от поява на тези симптоми е изключително малък. Но при злоупотреба и при многоброен път цикли, негативните въздействия върху сърдечно-съдовата система се натрупват.

  • Чернодробни заболявания
  • Изменено настроение, раздразнителност, повишена агресия или депресия 
  • Гинекомастия (ненормално развитие на млечните жлези при мъже, причиняващи разширение на гърдите)
  • Акне, мазна кожа и коса
  • Отслабване здравината на схожилията и поява на по-голям риск от травми на опорно-двигателния апарат
  • Импотентност и проблеми при зачеване
  • По-лоши познавателни функции и по-ниски резултати от тестове за вербална памет

Съвет: изчакайте до 30-годишна възраст или по-късно, преди да прибегнете до анаболни стероиди. Можете да постигнете страхотни резултати, без изобщо да посягате към синтетичния тестостерон, неговите производни или DHT производни. Не забравяйте, че ключът е в правилното и здравословно хранене и адекватно структурираните тренировки.
Може да добавите и суплементация към вашия режим. Хранителните добавки, ако са приемни правилно, няма да ви навредят по никакъв начин, а напротив - ще подпомогнат процеса към изграждане на "идеалното тяло" по напълно здравословен начин. 


2 # "Хора, които не разбират"

Тези хора считат хората, приемащи анаболни стероиди, за идиоти. Ако не разбирате основните механизми на действие на анаболните стероди, не знаете каква е разликата им на действие, действието върху хипоталамуса и хипофизата, каква е разликата между отделните естери на тестостерон, какво е разликата в приема през устата от инжекционните препарати, какво е разликата от тези на водна и маслена основа, какво означава това дали препаратът ароматизира или не, как да разпознаете излишния естрадиол или пролактин, какво да използвате, за да намалите нивото на естрадиол, пролактин или DHT, какво е терапията след цикъл, какво е LH и FSH ... Тогава за ваша полза, не посягайте към анаболните стероиди (AAS). Не пишем всичко това, за да не получите достъп до "земята на величието" - а само за да не се навредите. По правило тези хора не разбират напълно дори как да изпълняват упражненията и за кои мускулни групи са те, как суроватъчният протеин се различава от казеиновия протеин и дори нямат очертания на диетата си. Те смятат, че стероидите ще свършат цялата работа за тях и без тях няма да имат мечтаното тяло.

Съвет: тренирайте 5-6 години на сухо, с правилна диета и с обмислен прогресивен тренировъчен план. Може да подпомогнете целия възстановителен процес с някои категории хранителни добавки - протеин, аминокиселини, креатин и комплексни мултивитамини и минерали. С течение на времето сами ще научите много неща в тази сфера и със сигурност ще можете да отсявате информацията по най-добрия начин.


3 # "Хора, които имат твърде много мазнини"

Пълните хора вярват, че съществува магическо хапче, с което ще се отърват лесно от натрупаните килограми през всичките години. За съжаление това не е вярно.

В разцвета на Арнолд, в началото на 60-те и 70-те години на миналия век, повечето съвременни препарати са били неизвестни (кленбутерол, rhGH, IGF-1, инсулин, GHRH, GHRP, креатин, сложни протеинови добавки и тренболон за употреба в културизма бяха мелодия на далечното бъдеще) и все пак бяха изградени красиви силуети. Освен това повечето културисти по това време не са се занимавали с аеробика, те имитирали тези сесии с обема и честотата на силовите тренировки. В плановете на Шварценегер, Франко Колумбу, Франк Зейн - аеробни тренировки не са фигурирали. Обикновеното "кардио" се появява в списъците много по-късно (например с Дориан Йейтс). Например,  Зейн по-късно в кариерата си е правел само 2 часа седмично кардио (което е толкова, колкото някои съвременни културисти за 2 дни).



Ще кажем, че всичко зависи от:

  • Правилна диетa, например намаляване на въглехидратите, особено в нетренировъчни дни.

Според изследванията, инсулиновата чувствителност се подобрява чрез например интервални тренировки с висока интензивност или интензивно, непрекъснато упражнение за издръжливост с продължителност 45-60 минути с интензитет 65-75% VO2 макс (79-86% от максималната сърдечна честота) - което е много по-тежко от зоната, в която повечето хора тренират.

  • От намаляване на подкожните и висцерални мазнини (хормонално активна тъкан, насърчаваща възпалението и инсулиновата резистентност), чрез аеробни и интервални тренировки.

Доставка на прости захари. Защо? Излишък от прости захари, въглехидрати от други източници => повишено ниво на глюкоза в кръвта => скок в нивата на инсулин => повишено отлагане на мазнини в адипоцитите и около вътрешните органи => възпаление, предизвикано от провъзпалителни фактори => JNK-1 киназа => IRS фосфорилиране на протеини- 1 => инхибиране на предаването на инсулинов сигнал.

Съвет: нищо няма да ви помогне, дори купчина флакони и ампули - първо намалете нивото на телесните мазнини по здравословен начин, а след това помислете дали наистина са ви необходими стероидите, за да "растете".


4 # "Хора, които тренират половината от тялото си"

Със сигурност и вие знаете за хора, които приемат анаболни стероиди, а например не тренират долната част на тялото си - краката. Други пък прескачат тренировките си, защото им е излезнала спешна задача и нямат свободно време от 1-2 часа за тренировка дневно. Струва ли си да прибягвате до анаболни стероиди? Няма смисъл - първо, вие увреждате здравето си, и второ, изграждате карикатурна фигура.


5 # "Хора, които приемат стоки от подозрителен източник"

Има много доставчици на некачествени анаболни стероди. Който няма достъп до доказани препарати, по-добре да не започва експеримент с анаболните стероди (SAA). Имайте напредвид, че това е една много печеливша сфера за търговците на тези препарати. Те ще се опитат да ви подтикнат по всякакъв начин към приема им, изтъквайки прекрасният живот който живеят култиристите и напомпаните момченца в социланите мрежи. 


  • Стероидите ли са магическото чудо за мечтания мускулен растеж? - Не. 
  • Все още ли трябва да ядете планини с храна и да тренирате здраво? - Да. 
  • Има ли някакви рискове, свързани с използването на анаболни стероди (AAS)? - Да, и колкото повече научавате, списъкът става все по-голям.


Стероидите са за хора, които знаят какво искат и са наясно с последствията от тази стъпка.

Ние от Protein4e.com нямаме намерение да насърчаваме или забраняваме употребата на анаболни стероиди и медикаменти. Нашата цел е да ви подтикнем да мислите, да си задавате въпроси и сами да търсите отговорите им.