Високо въглехидратната диета е хранителен режим, при който въглехидратите са основен енергиен източник. Приложим е за хора с бърз метаболизъм и тези, които желаят да увеличат своята мускулна маса.
В най-чистият си вид съотношението на основните макронутриенти при ВВД е следното: 15% от калориите да идват от мазнините , 30% от белтъчините и 55% от въглехидратите. Въглехидратите са предимно ниско и средно гликемични, мазнините моно и полиненаситени, а белтъчините – пълноценни.
От спазването на ВВД ще имат полза хора с нормална инсулинова чувствителност, както и добър въглехидратен метаболизъм. Най-добро приложение има при активни спортисти в период на покачване на мускулна маса. Ако сте със слаба инсулинова чувствителност и лесно качвате мазнини около коремната област, то ВВД не е вашият начин на хранене!



Въглехидрати

Храните с висок гликемичен индекс също намират място, но за предпочитане е да се набавят въглехидрати с нисък и среден гликемичен индекс.
Най-добрите варианти, от които можете да си набавяте полезни въглехидрати са: ориз и оризови изделия, пълнозърнести пасти и хляб, картофи, царевица, бобови храни (боб, леща, грах, нахут), зърнени храни (овесени ядки, елда, пщеница, ечемик, ръж, просо) Дневното количество въглехидрати  е желателно да става равномерно през деня.          
Най-точното време за консумацията на прости въглехидрати е веднага след тренировка.

Белтъчини

Те са основният макроелемент, благодарение на който нашите мускули се възстановяват и развиват, затова трябва да бъдат пълноценни и в правилно количествено и качествено съотношение.
Подходящи източници на белтъчини са месо (пилешко, телешко, свинско, риба и морски деликатеси), яйца и млечни продукти. Старайте се във всяко ваше хранене да присъства такъв източник. Разпределете дневното количество белтъчини на 5-6 части.




Мазнини

Старайте се да приемате предимно моно и полиненаситени мазнини, като а отлични здравословни източници са ядките, семената, маслините и  растителните масла. Желателно е те да не преминават термична обработка. За препоръчване е ядките да се консумират отделно от въглехидратно преобладаващи храни.

Желателна е и консумацията на големи количества зеленчуци. Старайте се да не пропускате хранене и да не правите прекалено големи инетрвали между храненията. Препоръчително е да разпределите храната на 5-6 хранения за деня.
Приготвяйте хранителните продукти чрез печене на фурна или скара, варене (включително на пара) или задушаване. Избягвайте пърженето и панирането и пушените храни.
Опитайте се да приемате достатъчно количество вода (около 30-40 мл. за всеки килограм телесно тегло).

Предимство на този хранителен режим е, че в кръвта има високо и стабилно ниво на глюкоза, което спомага за по-доброто усвояване на белтъка. Освен това високото ниво на инсулин спомага за по-бързото възстановяване на разкъсаните мускулни влакна по време на тренировка.
От своя страна високото ниво на въглехудрати в мускулите, води до по-малка загуба на аминокиселини по времен на тренировка.
Друго предимство е, че ВВД излиза много по-евтино от финансова гледна точка, защото може да се каже, че въглехидратите са евтин енергиен източник.




Вече стана ясно, че високо въглехидратната диета е перфектно средство за покачване на килограми, разбира се ако метаболизма ви го позволява. Но възможно ли е да изчистите мазнините с ВВД?

Редуцирането на мазнини с ВВД е възможно, но при правилен подбор на храните, количеството им и времето за прием. Без значение на какъв хранителен режим сте, на първо място трябва да се поставите в отрицателен калориен баланс ( да изразходвате повече енергия, отколкото приемате). Въглехидратите, които подбирате трябва да се усвояват бавно и без да рязко да покачват кръвната глюкоза, предизвиквайки инсулинов пик.


Цялото количество въглехидрати за деня, трябва да бъде разпределено на приблизително равни количества, защото не само бавните покачват инсулина, но и бавните, ако са в много голямо количество. В този вариант, бързите въглехидрати да се използват само след тренировка, с цел запълване на изчерпания гликоген. Преди тренировка количеството на въглехидрати трбява да е умерено, за да може да горите и мазнините. А последното хранене за деня може да изключите напълно въглехидратите и да консумирате само здравословни мазнини и пълноценен протеинов източник.

От ВВД с цел изчистване от мазнините, ще извлекът полза единствено тези, които не им е много трудно да се преборят с мастните натрупвания, но пък трудно запазват мускулите си докато са на диета лишена от въглехидрати. За разлика от ниско въглехидратната диета НВД, тук не се наблюдава спад на метаболизма, защото се запазват нивата на тироидните хормони.


Разбира се, за да има положителен ефект, диетата трябва да бъде съчетана с необходимите тренировки.Тренировките трябва да бъдат почти всеки ден, като някои от тях може да са само кардио тренировки. Положителен ефект при тренирането 3 пъти седмично могат да имат само най-генетично надарените от към метаболизъм.

Желаем Ви Успех!