Може би всеки от Вас поне веднъж е пил суроватъчен протеин.  В тази статия ще разберете какво е суроватъчен протеин, ползи, предимства, примерни дози и още много неща.

В зависимост от начина, по който е произведен, протеинът може да бъде:

Суроватъчен протеин изолат в първостепенния си вид е естествен вторичен продукт , който се получава при обработката на продукти от млечен произход - сирена и кашкавали. Приблизително 20 % от открития в млякото протеин е суроватъчен.

Протеин изолатът се счита за най  висок клас протеин . Той има по – малко количество въглехидрати и мазнини и се усвоява най – бързо от организма. Това е една от най  пълноценните форми на протеин достъпни на пазара за хранителни добавки. Неговата популярност се дължи на факта, че не съдържа никакви въглехидрати , мазнини , холестерол или лактоза , от него могат да се извлекат само и единствено здравословни ползи. Само една доза от протеиновия продукт на някоя доказана марка , държаща на качеството си и лоялността към потребителите й , ще ви достави пълен спектър от жизненоважните  аминокиселини , които да ви помогнат да извлечете максимума от тежките тренировки , да се възстановите пълноценно и да имате здрава основа за изграждане на нова мускулатура.

Основната разлика между концентрата и изолата е в съдържанието на протеин в доза. Докато при концентрата съдържанието може да варира от 35 до 80%, то изолата трябва да съдържа поне 90% (или повече) чист протеин в доза.

Суроватъчния протеин изолат е добър вариант за добавка, ако искате максимално количество чист суроватъчен протеин, без много добавени въглехидрати, мазнини и други съставки към него.

След като сте прочели всичко до момента , възниква и въпроса. 

Какви са ползите от приема му ? 

Представяме Ви 11 доказани такива.

Подпомага растежа на мускулите  - Основната и най-значима полза от приемането на суроватъчен протеин за фитнес ентусиастите е изграждането на мускулна тъкан и ускоряване процеса на възстановяване след тренировки. Отлична хранителна добавка за покачване на чиста мускулна маса, когато е съчетана със съобразен начин на хранене за целта.

Отличен източник на висококачествен протеин - много висока хранителна стойност и е един от най-добрите източници на белтъчини. 

Подсилва имунната система - има пребиотични ефекти, подобрява състава и жизнеността на чревната флора, основен компонент на имунитета. В състава си съдържа витамини и минерали и увеличава производството на антитела.

Понижава кръвното налягане - Високото кръвно налягане (хипертония) е един от водещите рискови фактори за сърдечни заболявания. Многобройни проучвания свързват консумацията на качествени белтъчини с намалено кръвно налягане. Този ефект се дължи на група биоактивни пептиди в млечните продукти, така наречените „инхибитори на ангиотензин-конвертиращия ензим“ (АСЕ-инхибитори).

Помага при възпаление - Голям брой проучвания установяват, че прием на суроватъчни протеинови добавки значително намаляват С-реактивния протеин (CRP), ключов маркер на възпалението в организма.

Суроватъчният протеин може да помогне за отслабване. Завишен прием на протеин е добре известна стратегия за отслабване. Насърчава загубата на мазнини чрез потискане на апетита, което води до намален прием на калории – най-важният фактор когато целим загуба на излишни килограми. Също така засилва метаболизма и ви помага да изгорите повече калории, дори в покой. 

Суроватъчният протеин помага при лош холестерол - Научни изследвания показват, че суроватъчният протеин помага на хората страдащи от диабет тип 2. Може да има допълнителни здравословни ползи когато се комбинира със сурови ядки или с овесени ядки.

Подобрява работата на храносмилателната система - Суроватъчният протеин е пребиотик, който помага на добрите бактерии в червата и може да подобри чревното състояние.

Намалява апетита - Съдържанието на аминокиселини в суроватъчния протеин е основният фактор, който влияе на ситостта. След консумацията на протеини,  може да доведе до потискане на апетита.

Повишава енергията и издръжливостта - Благодарение на бързото си усвояване, той се превръща в енергия и може естествено да стимулира енергийните нива на организма.

Какъв е оптималният прием на протеин?

Доказано е, че оптималното количество протеин зависи от много индивидуални фактори. Някои от тях са физическа активност, възраст, количество мускулна маса, фитнес цели, здравословно състояние и др. Може би сте обръщали внимание на препоръчителните стойности на етикетите на храните за дневна консумация на белтъчини – Приблизително 56 гр. дневно за мъже и приблизително 46 гр. за жени.

Минусът при тези препоръки е, че те са базирани на средностатистически мъж или жена, които приемат приблизително 2000 калории дневно. Не са взети предвид възраст, специфични ежедневни активности, хранителен режим, разхода на енергия и други фактори.

Оптимален прием за неспортуващи

  • За деца: Между 34 и 52 гр. протеин дневно.
  • За възрастни мъже и жени: Между 0,8 и 1 гр. протеин на килограм или 25-30% от общия прием на калории за деня.

Оптимален прием за спортуващи

  • За аматьори и любители на спорта: Между 1,5 и 2,2 гр. протеин на килограм дневно.
  • За професионалисти и напреднали трениращи: Между 2 и 3 гр. протеин на килограм дневно.

Факт е, че когато чуем за вещество в прахообразно състояние, особено ако е популярно във фитнес средите, в ума ни мигновено нахлуват всевъзможни негативни мисли:

"Със сигурност е вредно за здравето!"
"Няма начин да има толкова ползи и никакви вреди?"

Прави сте , но до известна степен.

Суроватъчният протеин е храна като месото , рибата , яйцата и други. 

И в отговор на въпроса. Да и това е съвсем естествено. Всичко зависи от дозата. Като пример може да си представите ако изядете 10 цели яйца наведнъж със сигурност вероятността от обрив е огромна. Ако приемате твърде голям брой белтъчини ежедневно може да затрудните бъбречната и чернодробната функция. НО! Умереният и редовен прием на суроватъчен протеин изолат няма странични ефекти , освен ако нямате алергия към някоя съставка на млякото.

Стигнахме и до краят на статията. Достатъчно е един прочит и Вие вече имате нови знания. Ако имате нужда от стимул да започнете ново начало върнете назад частта, описваща ползите от прием на суроватъчен протеин изолат. Представете си как сте във фитнес залата звучи мотивираща силна музика, след всяка тренировка виждате резултатите в огледалото. Заредени сте с енергия и това ли си личи . Ефективни сте и на работното си място. Получавате комплименти и това ви радва. В този момент се усмихвате. :)