Синефринът е от хранителните добавки, които се употребяват не само от спортистите и трениращите фитнес, а и от желаещите да отслабнат. Той е растително вещество с много полезни качества и меко действие.

Какво точно представлява синефринът

Синефринът (р-синефрин) е вид алкалоид, който се съдържа най-вече в корите на цитрусовите растения, най вече в горчив и севилски портокал или портокал сатсума (Satsuma). Среща се и в азиатското дърво еводия (Euodia rutaecarpa, корейска акация). 

Веществото се употребява от векове в китайската медицина за лечение на проблеми със стомаха или алергиите, за тонус и регулиране на апетита. 

Защо има спорове около синефрина

Можете да срещнете коренно противоположни мнения за него. Причината е, че той понякога се бърка с други вещества, например с:

  • екстракт от горчив портокал, в който има и други вещества;
  • фенилефрин или м-синефрин/нео-синефрин, който е близък по състав, но има различно влияние върху тялото и се използва при разширяване на зениците в медицината. В някои препарати се изписва, че съдържат синефрин, без да се уточнява от кой вид е, което също води до объркване;
  • ефедрин, който също има подобна структура, но е забранен, тъй като носи рискове за здравето.

Как функционира синефринът

Някои изследователи поддържат мнението, че влиянието на синефрина върху тялото се дължи на факта, че той променя работата на черния дроб, който отговаря до голяма степен за регулирането на храносмилането и производството на енергия в организма. 

Проучванията показват, че синефринът има следните ефекти върху метаболизма:

  • Увеличава разграждането на глюкозата в черния дроб.
  • Възпрепятства превръщането на захарите в мазнини.
  • Повишава абсорбирането на глюкоза в мускулите и приема на захар в клетките.
  • Потиска ензимите α-амилаза и α-глюкозидаза, които усвояват сложната скорбяла. Така предотвратява скоковете в кръвната захар след хранене.

Синефринът работи и като стимулант, като леко повишава сърдечната честота и кръвното налягане и има ободряващо действие.

Освен всичко останало, веществото има и слаб противовъзпалителен ефект и влияе благотворно върху заболявания като астма, псориазис и възпаления на червата. Подтиска ензима оксидаза, който произвежда много видове свободни радикали, както и някои ензими, които създават опасен ефект върху страдащи от болест на Алцхаймер.

Ползи от приема на синефрин

Макар че липсват задълбочени научни проучвания, смята се, че синефринът може да окаже някои благоприятни въздействия върху тялото. 

Изгаряне на мазнини и скорост на метаболизма

Синефринът повишава скоростта на обмяната на веществата и по този начин води до засилено изгаряне на мазнини, особено в първия час след приема. Ако бъде използван преди тренировка, води до повишено изгаряне на калории от мазнини за сметка на въглехидратите. В същото време нивото на кръвното налягане и сърдечната честота остават същите. 

Резултатът от това засилено горене на калории е прост – отслабване. 

Когато се комбинират синефрин с малко количество кофеин, тялото изгаря мазнини, дори ако не се движи. Тогава обаче се наблюдава повишена сърдечна честота.

Представяне при спортисти

Едно проучване показва, че р-синефринът, приет 45 минути преди тренировка, води до следните резултати: увеличава количеството на повторенията и максималното натоварване с тежести при изпълнение на клекове. Когато са комбинира с малко количество кофеин, резултатите са още по-добри. 

Подобно проучване при спринтьори не показва никакви подобрени резултати в представянето им.

Странични ефекти при прием на синефрин

Има съобщения за сериозни странични действия при прием на синефрин, особено когато е в комбинация с кофеин, антидепресанти с MAOI, гликлазид или други активни съставки. Затова препоръчваме преди прием на синефрин да се консултирате с лекар. 

Неприятните последици от приема на добавка с включен в състава ѝ синефрин могат да включват: нарушения в сърдечния ритъм, психоза, коронарни спазми и тромбози, бъбречна недостатъчност, намаление на мускулния размер, по-високо налягане в мускулите, което води до увреждане на нервите, болка в гърдите, инсулт.

Дозировка на синефрин

Няма достатъчно задълбочени изследвания, които да гарантират коя е ефективната и безопасна доза синефрин. 

Твърди се, че синефринът не влияе зле върху сърцето, бъбреците и черния дроб, ако се приема в дози до 100 мг. Все пак се препоръчва да не се надвишава дозата от 50 мг без кофеин и 40 мг в комбинация с до 320 мг кофеин. Дозата може да се раздели на 2-3 равни приема или да се взема цялата наведнъж. Винаги се съобразявайте с указанията за употреба, дадени от производителя на хранителната добавка.

Важно е да знаете, че чистият синефрин има минимални неприятни ефекти в сравнение с екстракта от горчив портокал, в който влизат и други съставки. Затова препоръчваме да не използвате комбинирани продукти, а само чист препарат в течна или прахообразна форма.