Протеини за вегетарианци и вегани

Със сигурност всеки, който не се храни с месо си задава въпроса как да си набавям нужните белтъчини?

В съвременния и бързоразвиващ се начин на живот може да се каже, че това вече е лесна задача. На пазара на хранителните добавки се появи нов клас протеини - вегански и вегетариански протеини. 

Много често се получава объркване между вегетарианец и веган. Това е така, защото самите вегетарианци се делят на множество категории, в зависимост от това дали са се отказали частично или напълно от месо и животински продукти. Пълните вегетарианци консумират протеини с изцяло растителни белтъчини и избягват протеини от месо, яйца и мляко.


Каква е раликата между вегански и вегетариански протеини?

Към  вегетарианските протеини спадат всички растителни, както и от животински източници протеини, но които не съдържат месо. Докато веганския протеин съдържа единствено растителни източници.


Животински протеини за вегетарианци

За тези хора, които не консумират месо, съвременния пазар предлага огромен избор от други животински източници на белтъчини. Към тях спадат всички млечни, яйчни, растителни протеини и комбинация между тях.



Суроватъчен протеин

Суроватъчният протеин е най-разпространеният протеин, но въпреки, че се усвоява бързо от организма, при някои хора може да натовари храносмилателната система и създаде стомашен дискомфорт. Това важи най-вече за суроватъчния протеин концентрат, а суроватъчният изолат и хидролизат са по-добре усвоими и не се наблюдават подобни пробелми. Основното предимство на суроватъчния протеин е, че осигурява всички есенциални аминокиселини.

Казеин

Kазеиновият протеин се нарича още нощен протеин, като се усвоява от тялото по-бавно в сравнение със суроватъчният протеин. Получава се от твърдото вещество в млякото и представлява 80% млечните белтъчини, като останалите 20% са суроватка. Бавното усвояване на казеина означава, че белтъчините навлизат постепенно в кръвообращението, което позволява на тялото да извлече ползите от казеиновия протеин за по-дълъг период от време. 


Яйчен протеин 

Отличен комплексен източник на белтъчини, осигуряващ отново всички есенциални аминокиселини. Отличава се с висока доза лизин и БЦАА. Освен това е протеина с най-високи нива на анаболната аминокиселина - Левцин. Подходящ е за хора с лактозна непоносимост и за тези, които не приемат млечни продукти.


Как да изберете правилния протеин? 

За да изберете правилния за вас протеин, на първо място трябва да се съобразите със сигналите на организма ви и как възприема определени храни. Ако млечните протеини ви предизвикват стомашен дискомфорт, подуване или водна задръжка, то тогава се спрете на яйчен протеин или протеин изцяло от растителен произход. Ако това не е така, тогава се възползвайте от всички предимства на млечния протеин - суроватъчния протеин и казеин.


Вегански протеини

В голяма част от литературата на тази тематика и мнението на специалисти в областта се твърди, че растителният протеин е с по-ниско съдържание на аминокиселини и биологична стойност. Но сред тях има и такива, които са с високо съдържание на белтъчини, като могат да бъдат полезни за спортуващи вегетарианци и тези, които търсят начин да повишат дневното количество белтъчини.


Соев протеин

Соевият протеин е богат на ценни албумини и някои важни аминокиселини - аргинин, глутамин и валин. Освен това соевите изолати се отличават с висок процент съдържание на белтъчини, като могат до достигнат до 90% концентрация. Подходящи са за всеки здравословен хранителен режим и спомагат за намаляване на холестерола.




Конопен протеин

Конопеният протеин е отличен източник на белтъчини, есенциални аминокиселини, фибри, желязо и магнезий. Именно високото съдържание на фибри го прави изключително, защото подпомага здравословния начин на живот и гарантира усещане за ситост.


Грахов протеин

Граховият протеин е един от най-популярните растителни протеини. Богат е на аминокиселини като аргинин, аспаргинова киселина, глицин, серин, хистидин и фенилаланин. Но може да създаде стомашен дискомфорт, защото усвояването му е малко по-трудно.


Оризов протеин

Оризовият протеин се характеризира с лесна усвояемост и пълноценен източник на протеин 85-90%. Има добра поносимост, без лактоза, без глутен, без да предизвиква алергии. Подходящ е за употреба както преди така и след тренировка.



Разбира се, за да се създаде 100% пълноценен растителен протеин, повечето производители комбинират няколко растителни протеина в едно. По този начин се получава високо биологична протеинова смес с пълен комплекс аминокислеини, високо процентно съдържание на аминокислеини, както и лесно и бързо усвояване от организма.


Подобни растителни комплекси са: 

Biotech USA Vegan Protein
Olimp Veggie Protein Complex
Allnutrition Vegan Protein

Надяваме се, че научихте всичко, което трябва да знаете за растителните протеини. Вярваме, че вече ви е по-лесно при избор на протеин за вашият здравословен начин на живот.

Повече за граховия протеин може да прочетете в нашата статия : "Струва ли си да приемаме грахов протеин?" 

Ако статията ви харесва, подкрепете я като я споделите с приятели.