Фъстъченото масло все по-често се използва в здравословната и балансирана диета. Отличава се с високо съдържание на здравословни мононаситени мазнини, минерали, омега 3 мастни киселини, белтъчини и фибри. То има приятен и плътен вкус и носи много ползи за здравето, разбира се когато не се прекалява с него.

Намаляване риска от сърдечно-съдови заболявания и диабет тип 2

Мазнините във фъстъците и фъстъченото масло са мононенаситени и прието е, че стимулират понижаването на лошия холестерол и по този начин намаляват сърдечните рискове. Освен това те спомагат за поддържането на нормални стойности на кръвното налягане, укрепват сърцето и намаляват развитието на диабет тип 2.

Достъпен източник на много калории


Фъстъченото масло осигурява на организма голям брой калории в отношение 71% от мазнини, 15% от протеини и едва 14% от въглехидрати. Затова според вашата цел и количеството което консумирате, фъстъченото масло е подходящо както за качване, така и за сваляне на килограми.

Източник на ресвератрол


Може би една от най-ценните съставки на фъстъченото масло е веществото ресвератрол. Това е естествен растителен антибиотик, който носи редица здравословни ползи за организма – антимикробен ефект, свързан с защита от гъбички и бактерии; засилване на имунната система; противувирусна и противовъзпалителна защита; забавя стареенето; предпазва нервната система от увреждания и др. Други храни в които съдържат естествен ресвератрол са червеното грозде и червеното вино.

Борба с излишните килограми


Дори когато сте в режим на изчистване от подкожните мазнини, редица изследвания установяват, че консумацията на ядки, в това число и на фъстъчено масло може не само да спомогне, но и да засили загубата не тегло. Това е така защото консумацията им засилва обмяната на веществата и намалява метаболитните нарушения на организма, свързани със затлъстяването.

Oсвен това калориите прети чрез ядки доставят на организма здравословни мазнини, протеин и голямо количество витамини,минерали и други ценни вещества. Разликата е голяма, в това да изядете един хамбургер, който ще ви достави 400 ккал и това да набавите тези 400 ккал от фъстъчено масло и ядки. Разбира се незабравяйте, че калорииния баланс и приетите калории също са от значение.

Укрепва мускулите и предпазва от травми


Фъстъченото масло е богато на магнезий, важен минерал, който участва в множество жизнено важни процеси за организма.Участва в регулиране на телесната температура, детоксикирането, електролитния баланс, формирането на здрави кости и зъби. Подпомага и нормалното функциониране на нервната система и мускулните функции.

Моно и полиненаситените мазнини във фъстъченото масло спомагат и на мастноразтворимите витамини Е и К. Витамин Е предпазва тялото от натрупване на токсини, както и предпазва от възникването на очни и неврологични заболявания. От своя страна витамин К е необходим за нормалното съсирване на кръвта и поддържане на костите в добро здраве.

Фъстъченото масло е богато и на витамин В3 (ниацин), който е необходим за поддържане на метаболизма, като участва в химичните процеси за разграждане на хранителните вещества и тяхното превръщане в енергия.

За вашата безопастност е необходимо хора с установени алергии към бобови храни да избягват консумацията на фъстъчено масло и ядки.

Не забравяйте, когато търсите да си закупите фъстъчено масло да изберете това, което съдържа само и единствено фъстъци, без добавка на сол и хидрогенирано масло.