Няма човек, който през целия си живот да не си е казвал  „Искам да се изчистя от мазнините и да имам плочки”. Навярно и вие сте един от тях. Каквито и да са ви целите, тренировъчния и хранителният режим, идва момент в който мечтаете за чиста мускулатура, лишена от подкожни мазнини. Л-Карнитинът (L-Carnitine) е една от най-често използваните хранителни добавки в това отношение. В тази статия ще се опитаме да изложим повече информация за Л-карнитина, неговото действие и дозировка, за да извлечете максимален ефект от него.

Какво е Л-карнитин?

Л-карнитинът е натурална аминокиселина и основната му роля е транспортна, като се свързва с молекулите на мастните киселини и осигурява преминаването им през клетъчната мембрана до митохондриите – енергийните депа на клетката. А след „изгарянето” на мастните молекули, отпадъчните продукти биват отвеждани извън клетъчната мембрана. С тези си действия, Л-карнитинът участва в мастния метаболизъм. Освен това, той увеличава енергията и мускулната издържливост. Може да се използва и профилактично срещу болести на сърдечно-съдовата система, черния дроб и бъбреците.

Л-карнитинът естествено може да се синтезира в човешкото тяло от аминокиселините лизин и метионин, но разбира се в малки и недостатъчни количества. Също се съдържа и в някои храни, като месо и млечни продукти.


 


Действие и ползи от приема на Л-карнитин

Както вече стана ясно, водещият ефект на Л-карнитинът е свързан с обмяната и изгарянето на мазнините и получаването на използваема енергия за клетките. Но има и други функции в човешкия организъм:

  • Подобрява работата на сърдечната дейност и предпазва от сърдечни заболявания
  • Регулира кръвната захар и инсулиновата резистентност
  • Участва в метаболизирането на BCAA
  • Намалява натрупалата се млечна киселина в мускулите.С това предотвратява появата на умора, мускулна треска и мускулни болки
  • Подобрява кислородното снабдяване на организма
  • Има силно антиоксидантно действие
  • Положителен ефект при аритмия
  • Положителен ефект при хипертиреоидизъм (проблеми с щитовидна жлеза)
  • Подобрява мозъчната дейност
  • Положителен вфект при ферилитет, защото подобрява качеството на сперматозоидите при мъжете


  

Форми на Л-карнитина

С напредване на биохимията като наука и необходимостта от подобряване на спортните резултати, индустрията на хранителните добавки предлага на пазара различни форми на Л-карнитин.

1. Ацетил-L-карнитин (Acetyl L-Carnitine), известен още като ALCAR

Освен, честимулира изгарянето на мазнините, той има и благоприятно въздействие и върху мозъчната дейност, защото единствената форма на Л-карнитин, която може да се усвои от мозъка и служи като невротрансмитер за предаване на нервните импулси. Усвоява се по-добре и десйтва стимулиращо на мисловната дейснт и фокуса

2. L-карнитин-L-тартарат (L-Carnitine L-Tartrate)

Тази форма на Л-карнитин се отличава с ускоряване на възстановителните процеси в мускулите, както и с появата на мускулна треска и болки.

3. Пропионил-L-карнитин (Propionyl L-Carnitine)

Стимулира притока на кръв, подобрява метаболитните процеси за изгаряне на мазнини и действа като мощенантиоскидант. Идеална формула за прием преди тренировка, ако търсите напомпващ ефект. Отлично допълваефекта от азотните бустери.

Дозировка и прием на Л-карнитин

Л-карнитинът е безопастна хранителна добавка и приеман в препоръчителните дневни дози не оказва странични ефекти.

За спортуващи хора дневната дозировка варира от 3-4гр до 6-7гр, в зависимост от физическата активност, телесното тегло и съотношение. Приема се всеки ден, не само в тренировъчните дни. Препоръчително е приемът да бъде разделен на два пъти – един сутрин след сън и преди тренировка. Това ще осигури ня организма постоянно високи нива на Л-карнитин. В случай, че тренировката е сутрин, л-карнитинът се приема сутрин и по обяд.

Начинът на прием и дозировката се отнася за всички разновидности и форми на Л-карнитин, няма значение дали е под формата на течност, таблетки или на прах.

Дневният прием и екектът за жени и мъже е дин и същ.

Добре е да знаете, че човешкият организъм се адаптира към употребата на Л-карнитин, като след 3-4 седмична употреба ефективността му рязко намалява. За да извлечете максимума от неговата ефективност, ви препоръчваме да се придържате към правилната дозировка и начин на прием.

Странични ефекти

Като цяло организмът има добра поносимост към Л-карнитин, но предозирането с 10-15гр и повече, е възможно да се появят странични ефекти, като гадене, повръщане и стомашен дискомфорт.

Комбиниране с други продукти

Л-карнитинът успешно може да се комбинира с почти всички категории хранителни добавки. Но имайки предвид предназначението му, той влиза в състава на множество продукти за намаляване и изгаряне на телесните мазнини.

С времето и напредване на тренировъзният стаж, спортистите отчитат слаб и незадоволителен ефект, когато приемат Л-карнитинсамостоятелно. Затова за по-напредналите трениращи и хората, които искат по-силен ефект, комбинацията на л-карнитин и фет бърнър е чудесен вариант.