Нисковъглехидратна диета (НВД) е доста популярен хранителен режим с цел намаляване на телесното тегло. При този режим на хранене е характерно, че една от основните макросъставики на храната – въглехидратите са значително ограничени (под 20-30 % от дневния калориен прием). Както ви е известно въглехидратите и мазнините са двата основни енергоизточници за нашия организъм, а белтъчините осигуряват предимно градивна функция, но при крайна необходимост (недостиг на енергия) могат да изпълняват и тази функция.

В най-добрия случай, когато намалите енергията от храната, тялото започва да си набавя необходимата енергия, посредством окисление на собствените мастни запаси, но част от енергията може да дойде и от приeтите белтъчини с храната, а най-лошият вариант от аминокиселините от скелетната мускулатура. Това е най-лошият вариант, защото, аминокиселините са необходими на организма за градивните му функции, а не да доставят енергия. Именно това е основното при НВД – прием на голямо количество белтъчини, които да предотвратят загубата на мускулна маса.

Какво количество Въглехидрати да приемам при нисковъглехидратна диета?

Правилната преценка на вида въглехидратна  храните и времето на тяхното приемане е един от основните фактори за успеха на диетата като цяло.
Дневното количество въглехидрати трябва да бъде в границите между 0,8 и 1,2 гр. за всеки 1кг. телесно тегло. Ограничените количества въглехидрати е добре да идват от източници с нисък гликемичен индекс: овесени ядки, кафяв ориз, боб, грах, леща, нахут и др, тъй като от тях ще получите по-добро засищане. Зеленчуците са задължителни в премерени количества.
Приемането на въглехидратните храни е препоръчително да става през първата половина на деня, т.е. от сутрин до обяд. Добра стратегия е разделянето на въглехидратната храна на 2 части, като едната от тях да бъде приета преди или след тренировка, но при условие, че тази тренировка не е вечерна.

Какво количество Белтъчини да приемам при НВД?

Белтъчините са основен макроелемент и постигането на високи спортни резултати се гарантира от правилното им количествено и качествено съотношение. Дневната норма за белтъчините трябва да бъде от 2.0-2.5 гр/кг за жените и около 2.5-3.0 гр/кг за мъжете. Подходящи източници на белтъчини са месо (пилешко, телешко, свинско, риба), яйца и млечни продукти, протеинови шейкове. Препоръчително е във всяко ваше хранене да присъства такъв източник. За да постигнете това разпределене нужното количество от дневните белтъчини да бъде разпределно на 5-6 части.

Какво количество Мазнини да приемам?

По време на НВД, мазнините се превръщат в основен източник на енергия. От една страна мазнините са необходими, за да покрият прекалено големия калориен дефицит, получен от орязването на въглехидратите, а от друга страна незаменимите мастни киселини участват в строежа на клетката, в редица важни биохимични процеси и в структурата на някои хормони (в това число и тестостерона). Погрешно е схващането, че мазнините водят до наднормено тегло!
Внимателно подбирайте източниците на мазнини, защото те осигуряват значителна част от калорийния прием за деня и са основен енергиен източник. Отлични източници на здравословни мазнини са ядките, семената и маслините, а също така растителните масла. Желателно е те да не са термично обработени.

Имат ли място Зеленчуците при НВД?

Отговорът е категорично ДА! Tе са задължителни за всеки хранителен режим, освен това са източник и на фибри. Разпределете нужната храна на приблизително равни интервали – около 3-3,5 часа. Също така избягвайте да пропускате хранене или периодите да са твърде големи. Това означава 5-6 хранения дневно, на по-малки порции. В късните часове избирайте предимно белтъчини от бавно усовяеми източници, като червни меса, сирена, извара и цели яйца. Задължително увеличете и приема на вода (около 30мл. за всеки 1 кг телесно тегло).


Предимство на НВД

  • ·        Подходящ за всякакъв тип физическа активност и тренировка
  • ·        Сравнително лесен за изпълнение с спазване


Недостатъци на 
НВД

Нисковъглехидратната диета дава бързи начални резултати, но ако продължителен период от време приемате малко калории, това води до забавяне на метаболизма и спиране на положителният ефект от режима. За да се избегне забавянето на метаболизма, е препоръчително да правите въглехидратно зареждане на 3-4 дена или веднъж седмично (индивидуално е и зависо от метаболизма и как ви се отразява режима).
НВД не е подходящ режим за хора с усилена умствена и физическа работа, защото ще усетят спад в енергията, концентрацията, забавена мисловна дейност и лесна уморяемост. Сериозно спортуващите ателти също ще усетят негативната чертна на Ниско въглехидратната диета, защото ще усетят спад в спортните постижения и загуба на мускулна маса.
Също така 
НВД не е подходяща и за хора с чернодробни и бъбречни проблеми, пордари приемането на големи количества белтъчини и мазнини.

                                                          

За кого е предназначена НВД и кои хора биха имали положителен ефект?

Нисковъглехидратната диета се отразява най-добре на хора, които нямат напрегната работа и спортуват рядко и не интензивно. Както вече стана ясно по-горе, важно условие е да нямат бъбречни и чернодробни проблеми.
За да извлечете положителният ефект, е необходимо вида и количеството на приетата храна да бъде съобразен с антропометричните им показатели и степента на двигателна активност.Трябва внимателно не само да подберете какво, но и по колко да приемате. Повечето привърженици на 
НВД драстично намалат приетите дневни калории, което е съпровеодено с рязко намаляне на килограми, но това са предимно вода и мускулна тъкан, а не мазнини. Вследствие може да се достигне до забавяне на метаболизма, хормонален дисбаланс и дори срив в имунната система.
Важно! Независимо от ефекта не спазвайте 
НВД за период по-дълъг от 8 седмици, колкото и да сте доволни. Препоръчително е след тези 8 седмици, да преминете на равномерено балансирана диета поне за месец, преди да повторите НВД отново. По този начин ще запазите не само резултатите си, но и здравето си!
Затова внимателно  преценете дали 
НВД е подходяща за вас или най-добре се консултирайте със специалист.

Желаем ви Успех!