Мелатонин е името на хормона, който отговаря за нашия сън. Той се произвежда естествено в организма, но днес се предлага и под формата на таблетки, които съдържат синтетично произведено вещество. За кого и кога е полезен мелатонинът като хранителна добавка, прочетете в следващите редове.

Какво е мелатонин

Мелатонинът се произвежда в епифизната жлеза в мозъка и регулира режима на сън и будуване на тялото. Механизмът на работата му е прост: когато е тъмно, количеството му се повишава, което ни помага да се подготвим за сън. Когато е светло, мелатонинът става по-малко и това ни кара да стоим будни.  

Кога се използва мелатонин

Логично е, че мелатонинът се използва предимно при проблеми със съня. Но при изследвания се оказва, че има и други функции – той участва в регулирането на имунната система, кръвното налягане и нивата на кортизол. Освен това е антиоксидант, който помага при заболявания на очите, киселинен рефлукс или сезонна депресия. Ето в какви случаи приемът на мелатонин е полезен.

При безсъние

Приемът на мелатонин два часа преди лягане помага на хората да заспят по-бързо и подобрява качеството на съня като цяло – прави го по-дълбок, спокоен, дълъг и пълноценен. Може би мелатонинът не е чак толкова ефективен, колкото някои медикаменти, но има много по-малко странични ефекти и не води до пристрастяване.

При сезонни депресии

Сезонното афективно разстройство засяга около 10% от населението на света. То се изразява в появата на ежегодни депресии по време на смяна на сезоните, обикновено при прехода от есен към зима. Според някои изследвания причината е в промяната на циркадния ритъм на сън и будуване, която е естествена при сезонната промяна на светлината. Ето защо мелатонинът може да окаже благотворно въздействие при такъв проблем. В същото време не е ефективен при заболявания, свързани с нарушения в настроенията, като биполярно или депресивно разстройство.

При нужда от по-високи нива на хормон на растежа

Човешкият хормон соматотропин (или HGH) играе важна роля в растежа и в регенерацията на клетките. По-високите нива на този хормон увеличават силата и мускулната маса. Според някои проучвания приемът на мелатонин при мъжете води до повишаване на нивата на хормона на растежа, като по този начин осигурява стимулиране на протеиновия синтез в мускулните тъкани и на метаболизма на мазнини. Затова е и предпочитана добавка сред атлети и активно спортуващи.

При очни заболявания

Заради високото съдържание на антиоксиданти мелатонинът може да съдейства за предотвратяване на някои очни заболявания. Смята се, че мелатонинът може да помогне и в лечението на старческа глаукома, макулна дегенерация и ретинопатия.

При гастроезофагеален рефлукс

Гастроезофагеалната рефлуксна болест (ГЕРБ) е състояние, при което част от стомашната киселина навлиза в хранопровода, като причинява киселини, гадене и оригване. Доказано е, че мелатонинът блокира секрецията на стомашни киселини и помага отвора на хранопровода да остава по-стегнат.

Допълнителни заболявания

Смята се, че мелатонинът може да бъде полезен и при лечението на някои заболявания като болест на Алцхаймер, шум в ушите, камъни в жлъчния мехур, главоболие, причинено от проблеми с очите, рак на гърдата, дебелото черво, бъбреците, мозъка и белия дроб. 

Дозиране на мелатонин

В България таблетките мелатонин могат да бъдат закупени без лекарско предписание. Препоръчителната дневна доза е от 0,5 до 1 mg дневно. За да избегнете неприятни странични ефекти, нужно е да проверите съдържанието на мелатонин в конкретната добавка, която сте избрали, и да спазвате стриктно указанията за употреба в листовката.

В началото може да започнете с по-малка доза и да я увеличавате постепенно.

Ако използвате мелатонин за подобряване на качеството на съня, приемайте го 30 минути преди лягане. Ако имате нужда от цялостно коригиране на циркадния си ритъм и установяване на редовен график на сън и будуване, приемайте го 2-3 часа преди лягане.

Странични ефекти при приема на мелатонин

Смята се, че като цяло мелатонинът е безопасен и не води до пристрастяване, без значение дали го използвате за кратък или по-дълъг период от време. Допълнителният прием не пречи на организма ви да произвежда хормона по естествен начин.

Няма достатъчно изследвания за ефекта на мелатонина върху деца и юноши, така че не се препоръчва за тези възрастови групи.

Ако все пак се появят странични ефекти, те обикновено включват гадене, главоболие, замаяност или сънливост.

Тъй като могат да се появят неприятни лекарствени взаимодействия, не използвайте мелатонин, ако приемате антидепресанти, лекарства за разреждане на кръвта или за кръвно налягане. Консултирайте се със своя лекар, преди да започнете да приемате мелатонин.