MCT OIL или Кокосово масло? Каква е разликата?


MCT маслото и кокосовото масло са мазнини, които напоследък са все по-популярни сред хората, които спазват кето диета. Въпреки че споделят общи черти, има някои разлики между тях и всеки има своите уникални предимства и приложения.


Какво е MCT Oil?

МСТ (Мedium-chain triglycerides)  или средноверижните триглицеридите са вид наситени мазнини. Те са естествена съставка в много храни, включително кокосово масло и масло от палмови ядки, както и на млечни продукти като мляко, кисело мляко и сирене.

Повечето от мастните киселини в диетичните триглицериди са с дълга верига, което означава, че съдържат повече от 12 въглеродни атома. За разлика от тях, мастните киселини в MCT имат средна дължина от 6-12 въглеродни атома. Тази разлика в дължината на веригата на мастните киселини прави MCT уникални. За разлика от тях, повечето диетични източници на мазнини, като риба, авокадо, ядки, семена и зехтин, са направени от триглицериди с дълги вериги (LCT - long-chain triglycerides). Средната дължина на MCTs (средноверижните триглицериди) не изисква ензими или жлъчни киселини за храносмилането и абсорбцията, за разлика от LCT (дълговерижните триглицериди). Благодарение на това MCT отиват направо в черния дроб, където бързо се усвояват, усвояват и използват като непосредствен източник на енергия или се превръщат в екетони. Кетоните са съединения, които се образуват, когато черният дроб разгражда много мазнини. Тялото ви може да ги използва за производство на енергия вместо глюкоза. Освен това MCT се съхраняват по-малко като мазнини и могат да допринесат за отслабването много по-добре от другите мастни киселини.


Ето ги и четирите вида MCT, подредени по дължината на веригата на мастните киселини, от най-късата до най-дългата:
  • капронова киселина - 6 въглеродни атома
  • каприлова киселина - 8 въглеродни атома
  • капринова киселина - 10 въглеродни атома
  • лауринова киселина - 12 въглеродни атома

Някои експерти определят MCT мастните киселини като дължина от 6-10 въглеродни атома вместо 12. Това е така, защото лауриновата киселина често се класифицира като LCT, тъй като се храносмила и усвоява много по-бавно от другите МСТ.Разликата между MCT и кокосово масло

Въпреки че са подобни, MCT и кокосовото масло имат много разлики. Това се дължи на различните пропорции и видове MCT молекули, които съдържат.

МСТ маслото съдържа 100% МСТ, което го прави концентриран източник. Произвежда се чрез рафиниране на сурово кокосово или палмово масло, отстраняват се други съединения и се получава концентрат от естествено срещащ се МСТ. MCT масла обикновено съдържат 50-80% каприлова киселина и 20-50% капронова киселина.

Кокосовото масло се прави от копра  (месестата част, ядката на кокосовия орех) и е доста богат източник на МСТ. Съдържа 42% лауринова киселина, 7% каприлова киселина и 5% капринова киселина. Освен MCT, кокосовото масло съдържа и LCT и ненаситени мазнини.

Лауриновата киселина се държи по-скоро като LCT по отношение на бавното си храносмилане и усвояване. Следователно, експертите предполагат, че кокосовото масло не може да се счита за богато на MCT масло, както се твърди широко, като се има предвид високото му съдържание на лауринова киселина.


MCT маслото е по-добро при „производството“ на кетони и отслабването

MCT маслото е популярно при хората, които следват кето диетата, която е с много ниско съдържание на въглехидрати, умерена в протеини и с високо съдържание на мазнини. Високият прием на мазнини и ниският прием на въглехидрати поставя тялото на кетоза в диета, при която тя гори мазнини вместо глюкоза за гориво.

В сравнение с кокосовото масло MCT маслото е по-добро при производството на кетони и поддържането на кетоза. Мастните киселини, които насърчават образуването на кетони, се наричат кетогени.

Проучване установи, че каприловата киселина е три пъти по-кетогенна от каприновата киселина и около шест пъти повече кетогенна от лауриновата киселина.

Освен това чрез приема на МСТ тялото може по-лесно да изпадне в режим на , в сравнение с LCT. Няколко проучвания показват също, че MCT маслото може да подпомогне загубата на мазнини чрез ускоряване на метаболизма и повишаване на ситостта, в сравнение с кокосовото масло и LCT.


Кокосовото масло е по-добро за готвене, както и за красота и грижа за кожата

Кокосовото масло е идеално масло за скара и пържене на тиган поради високата му точка на дим, която е по-висока от тази на MCT маслото. Точката на дим е температурата, при която мазнините започват да се окисляват, като влияят отрицателно на аромата и съдържанието на хранителни вещества.

Красота и грижа за кожата

Високият дял на лауриновата киселина в кокосовото масло го прави полезен за красотата и грижа за кожата. Например, лауриновата киселина има мощни антимикробни свойства, за които е доказано, че помагат за лечение на акне в човешките клетки. Показано е също, че кокосовото масло облекчава симптомите на атопичен дерматит като зачервяване и сърбеж.

Кокосовото масло има овлажняващи свойства, което го прави полезено и при лечението на всички заболявания, характеризиращи се със суха кожа.Какво още си струва да знаете?

MCT маслото и кокосовото масло обикновено са добре поносими и безопасни, когато се консумират в умерени количества. Прекомерната консумация на МСТ или кокосово масло се свързва със стомашен дискомфорт, спазми, газове и диария.

Ако решите да добавите MCT масло поради неговите кетогенни и отслабващи свойства, започнете с 1 супена лъжица (15 ml) на ден и увеличете, както се понася, до максимална дневна доза от 4-7 супени лъжици (60-100 ml).

Можете лесно да смесвате MCT маслото с различни храни и напитки, включително каша, супи, сосове, коктейли, кафе и чай.


Обобщение

И MCT маслото, и кокосовото масло могат да бъдат полезни, но за различни приложения.

MCT маслото е концентриран източник на 100% средноверижни триглицериди, които са по-ефективни за увеличаване на загубата на тегло и производството на енергия (особено ако следвате кето диета) от кокосовото масло.

Междувременно кокосовото масло има съдържание на МСТ около 54%. Най-добре се използва като масло за готвене и може да се използва за различни козметични процедури или да помогне за лечение на кожни проблеми като акне и суха кожа.


Източници:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18253821/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2874191/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4878196/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2874190/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29974400/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4892314/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27547436/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6481320/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29951312/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28689741/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25074387/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31319633/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12975635/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5531289/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28405814/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5616019/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5044790/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29280987/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2772209/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6335493/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24320105/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31267223/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15724344/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16753249/