Лизин (L-lysine) е една от основните аминокиселини, което означава, че човешкият организъм не може да го произвежда самостоятелно, но се нуждае от него, за да функционира правилно. Лизинът се среща най-често в говеждото и пилешкото месо, рибата, соята, боба и млечните продукти.

Медицински ползи от приема на лизин

Лизинът помага да се абсорбира калцият и е необходим за производството на колаген, което го прави важен за здравето на костите и кожата. Когато се свърже с аминокиселината аргинин, той създава карнитин, който от своя страна помага за понижаване на холестерола. 

Макар и недостатъчно категорични, изследванията сочат, че допълнителният прием на лизин може да намали възпаленията ,причинени от орален или генитален херпес.  

Според някои проучвания допълнителният прием на лизин предотвратява ракови заболявания или подпомага излекуването им.

Смята се също така, че лизинът може да намали нивата на стрес и тревожност.

При прием на лизин с лечебна цел задължително се консултирайте със своя лекар.

Мускулен синтез

Лизинът играе важна роля в строежа и поддържането на скелетните мускули и това го прави незаменим за спортистите. Когато тренирате мускулите си, мускулните протеини се разграждат, а синтезът на протеини позволява на тялото и мускулите да се възстановят след натоварване. Ниските нива на лизин са свързани със забавяне на синтеза на протеини, така че допълнителният прием на хранителна добавка с лизин ще помогне за възстановяването на мускулната тъкан след тренировка. 

Лизин и витамин С

Както повечето аминокиселини, лизинът не действа сам – той също се комбинира с витамини, минерали и други вещества, за да образува други аминокиселини. Лизинът лесно се комбинира с витамин С и образува т. нар карнитин, друга аминокиселина, която помага на тялото да преработи мазнините и да регулира кислорода. Приемът на лизин означава, че тялото ви ще изгаря по-ефективно мазнините по време на тренировка и ще доставя повече кислород до мускулите, които се нуждаят от него при натоварване.

Лизин и аргинин

Понякога в хранителните добавки лизинът се комбинира с аргинин – друга аминокиселина. Вярно е, че през повечето време тялото ви произвежда само достатъчни количества аргинин и принципно не е необходимо да приемате допълнителни количества от него. Но изследванията показват, че когато лизинът и аргининът влязат в контакт, се увеличават плазмените нива на човешкия хормон на растежа. Както знаете, този хормон е играе съществена роля при изграждането на мускулите на спортистите и може да повиши спортните им показатели.

Антикатаболен ефект

Катаболизъм се нарича процесът на разграждане на тъканите – същият процес, в който влиза тялото ви при всяка тренировка. Ето защо е важно след тренировка да прекратите катаболния процес и да преминете към анаболен, тоест към състояние, в което тъканите растат. Установено е, че лизинът намалява скоростта на разграждане на протеините и така създава антикатабилен ефект. Ако катаболизмът по време на тренировка е по-слаб, тогава ще ви е по-лесно да навлезете в анаболен процес след тренировка и да изградите мускули. 

Дозировка на лизин

Както вече споменахме, организмът ни не произвежда сам L-lysine и трябва да го приемаме чрез храни или добавки. Хората, които ядат богата на протеини храна, сирене, яйца, ядки, месо и соя, вероятно си осигуряват достатъчни количества от аминокиселината. Но спортистите, както и вегетарианците, може да се нуждаят от допълнителни количества, които да помогнат на телата им да функционират по-добре. 

Средностатистическият възрастен се нуждае от около 0,85 г лизин дневно, а спортуващите могат да приемат дози от 1 до 3 г. Препоръчваме да се консултирате със своя лекар, преди да започнете прием.

Кога да не приемате лизин

Не приемайте лизин, ако сте бременни или кърмите – няма достатъчно изследвания дали той е безопасен за вас. Не е подходящ и за хора с бъбречни заболявания, остеопороза и непоносимост към лизиновия протеин.

Смята се, че когато се приема в препоръчителните дози, лизинът може да се използва безопасно в продължение на една година.