Левзея е рядко растение на над 3 милиона години, което може да вирее само при специални условия във високите планини, на границата на топене на ледниците. Среща се само в някои места в Сибир, Средна Азия, Монголия и Китай. Ето защо не е чудно, че навлиза при нас от монголската, китайската и тибетската медицина. Латинските имена на левзеята са: Leuzea carthamoides, Rhaponticum carthamoides. Използват се корените му.

Растението съдържа естествен растителен фито-стероид, наречен екдистерон. Той има анаболен ефект, може да повлияе положително върху имунитета на тялото, да хармонизира работата на нервната, храносмилателната, хормоналната и сърдечно-съдовата системи.

За какво се използва левзея

Левзеята се използва предимно заради стимулиращото въздействие, което оказва върху централната нервна система. Приемът на екстракт от левзея може да ви осигури следните ефекти:

  • подобрява психическата и физическата форма;

  • повишава издръжливостта и енергичността;

  • подобрява атлетичните показатели;

  • стимулира растежа на мускулите;

  • ускорява метаболизма и изгарянето на липидните мазнини и глюкозата;

  • работи като естествен стабилизатор на настроенията;

  • влияе добре при лека депресия и нервни разстройства, причинени от стрес;

  • подобрява плодовитостта и сексуалната функция при мъжете;

  • подобно на жен-шен, родиола и трибулус, тя е адаптоген, тоест помага на тялото да се адаптира към стреса и умората, като така успява да ограничи негативните им ефекти върху тялото и психиката;

  • има действие, подобно на антихистамин, тоест блокира производството на хормона, отговорен за появата на алергиите.

Странични ефекти на левзеята

Има много малко доказана научна информация за страничните ефекти на левзеята, така че при описанието им трябва до голяма степен да разчитаме на емпиричния опит на традиционната медицина.

Все пак е сигурно едно: левзеята не бива да се употребява от бременни и кърмещи жени. Според някои изследвания екстрактът от билката е потенциално токсичен за човешките ембриони. За предпочитане е да не се дава и на деца.

Левзеята може да забави съсирването на кръвта, така че не се препоръчва за хора, които страдат от чести кръвоизливи, имат проблеми с кръвосъсирването, приемат лекарства за разреждане на кръвта или такива, които повишават вероятността от кървене. Левзеята не бива да се употребява и при медицински операции, така че ако имате планирана такава, спрете да използвате билката поне две седмици по-рано.

Тъй като левзеята е имуностимулант, избягвайте да я използвате заедно с други имуностимулиращи билки или продукти.

Левзеята има ефект върху депресиите, така че не я използвайте заедно с антидепресанти.

Левзеята не е предназначена за дълготрайна употреба, тъй като има потенциално влияние върху хормоните.

Прием и дозировка на левзея

В търговската мрежа левзеята се предлага под формата на таблетки, тинктури, прахове или цял корен. Можете да намерите продукти в магазини за хранителни добавки, за здравословни храни, както и в аптеки. Тъй като видовете левзея са много, прочетете опаковката и се уверете, че сте избрали продукт от корен от Rhaponticum carthamoides или Leuzea carthamoides.

Ако изберете да закупите цял корен, обикновено се налага да се направи отвара от него. На няма универсални препоръки, които можем да ви дадем за употребата на левзея в този ѝ вид. Следвайте внимателно указанията за употреба на опаковката и никога не превишавайте препоръчителната доза.

Тинктурата от корен от левзея може да се приема през устата или да се добави към вода.

Левзея на прах често се смесва със сокове или протеинови напитки.

Коренът от левзея на капсули се дозира най-лесно. Прочетете указанията на производителя и ги спазвайте стриктно, без да превишаване препоръчителните дози.

Отново напомняме, че левзеята не е продукт, подходящ за дълготрайна употреба. Не правете продължителни курсове.

Ако имате нужда от допълнителна информация или се двоумите дали левзеята е подходяща за вас, консултирайте се със своя лекар, преди да започнете да я употребявате.