Кре-алкалин се нарича сравнително скоро разработена форма на креатин, известна също под името „буфериран креатин”. Доказано е, че кре-алкалинът подобрява усвояването на креатина в мускулите, като причинява по-малко странични ефекти, отколкото се получават при използването на креатин монохидрат.

Какво е кре-алкалин

Кре-алкалинът е омекотен креатин с pH 12-14 в разтвор на вода. Така той не изисква натоварване или цикъл и се абсорбира в мускулите много по-добре от креатин монохидрат.

Ползи от приема на кре-алкалин

Креатинът е аминокиселина, разположена най-вече в мускулите. Той е най-известен със своята способност да помага на мускулите да произвеждат енергия по време на тежки упражнения. С креатин може да се снабдите, ако в диетата ви редовно има червено месо или морски дарове. Тялото преобразува креатина във фосфокреатин, след което го съхранява в мускулите за източник на енергия. Това увеличение на енергията е една от основните причини хората да приемат перорален креатин.

При тренировки с тежка резистентност добавките с кре-алкалин и креатин увеличават допълнително силата, чистата маса и морфологията на мускулите.

Приемът на кре-алкалин има същите ползи, както приема на креатин. Те се изразяват основно в:

  • подобрение в издръжливостта при високоинтензивни упражнения;
  • по-бързо възстановяване на мускулите след тренировка;
  • предотвратяване на наранявания и рехабилитация от наранявания;
  • възможно е да прояви и невропротекторни ефекти. Макар по-голямата част от креатина да се съхранява в скелетните мускули, в мозъка също има значително количество креатин, който може да помогне за защита от неврологични разстройства и травми на мозъка;
  • има теория, че креатинът (дори когато е приет под формата на кре-алкалин) може да помогне за овладяване на възпаления. Тя не е категорично доказана.

Кре-алкалин или креатин

Ако трябва да сравним двете вещества, ето как би изглеждало сравнението:

  1. Спазмите в стомаха. Макар и лек, често срещан страничен ефект от приема на креатин са спазмите в стомаха в първите няколко дни от приема. Според изследванията това се дължи на ниските нива на рН при креатин монохидрат. Кре-алкалина е разработен така, че консумацията не води до проблеми със стомаха, тъй като pH е балансиран.
  2. По-добро усвояване. Научните изследвания показват, че кре-алкалина може да окаже положително влияние върху регулацията на мускулния протеин. Но по отношение на силата, кре-алкалинът дава сходни резултати с креатин монохидрат.

Дозировка на кре-алкалин

Според изследванията кре-алкалинът е безвреден за здрави хора, ако се използва до 30 г на ден в продължение на 5 години. Все пак консумацията на малки дози (до 3 г на ден) може да осигури допълнителни ползи. 

За най-ефективно увеличаване на запасите от мускулен креатин извън тези на типичната диета, се препоръчва начален прием от 5 грама, приети четири пъти дневно, в продължение на пет до седем дни.

След като наситите мускулите с креатин, се препоръчва поддържаща доза от 3 до 5 грама на ден, въпреки че по-активните спортисти може да имат нужда от по-високи дози. Кре-алкалинът не води до по-голямо задържане на креатин в сравнение с типичния креатин монохидрат.

За да извлечете пълните ползи от кре-алкалин, използвайте таблетки преди тренировка и веднага след тренировка. 

Странични ефекти от приема на кре-алкалин

Както вече стана ясно, странични ефекти от приема на кре-алкалин няма.