Кофеинът е ксантинов алкалоид и действа като стимулант на централната нервна система. Съдържа се в много храни и напитки, затова се смята за най-употребяваното психоактивно вещество.

Действие на кофеина

Кофеинът е директен стимулатор на централната нервна система и най-вече е известен с действието си да подтиска временно сънливостта.



Ефект от приема на кофеин

·         Стимулира загубата на тегло и изгарянето на мазнини. Подпомага процеса на разграждане на складираните в мастните клетки мазнини, до мастни киселини и глицерол

·         Стимулира отделянето на вода. Силен диуретик – увеличава количеството на отделената урина, както и увеличава обема на кръвоносните съдове

·         Отпуска и тонизира бронхите, в резултат на което подобрява дишането и освобождава дихателните пътища

·         Увеличава обмяната на веществата, което е изразено в катаболните процеси

·         Подтиска сънливостта и увеличава бдителността

·         Подтиска появата на умора, на което се дължи подобряването на спортните постижения

·         Увеличава нивата на енергията



Рискове от всекидневният прием на кофеин

Всекидневният прием на кофеин води до адаптация на организма и намаляне на общата производителност и загуба на мотивация. В изследванията са участвали хора на средна възраст и в добро здравословно състояние, като са приемали 3 пъти на ден по 300 мг. кофеин дневно. Заключението е, че ежедневният прием на големи количеста кофеин може да доведът до сериозни здравослновни отклонения. Много гастроентеролози смятат, че ежедневният прием на кофеинови напитки на гладно, засилват възможността от пояата на гастрит и язви.

Заключение. Важно!

Ние препоръчваме приема на кофеин като предтренировъчна хранителна добавка, защото той ви позволява да тренирате по-тежко и за по-дълго време, а също така ви помага в борбата с излишните телесни мазнини.
Препоръчваме ви прием от 200-400 мг. около 30-40 мин. преди тренировка. За да не развиете толерант към кофеина, може да го приемате по следният начин:

·         (2:2) – 2 дена прием на кофеин, последвани от 2 дена почивка

·         Една седмица прием на кофеин, последвана от една седмица почивка