Какво е триптофан? Приложение и дозировка на триптофан

Триптофанът принадлежи към групата на основните аминокиселини за нашето тяло. Той е отговорен за няколко важни физиологични механизма. Отговорен преди всичко за азотния баланс при възрастни, а при младите хора повлияе на растежа. Триптофанът е отговорен и за образуването на ниацин, който е съществен елемент, влияещ върху образуването на невротрансмитери, главно серотонин.

Има два вида триптофан: l-триптофан и d-триптофан. Ние доставяме триптофан с храна, но можем да се подкрепим и с подходяща хранителна добавка.

Триптофанът може да се намери главно в хранителни продукти с висок дял на протеини. Те включват: домашни птици, яйца, сирене, риба, фъстъци, тиква, сусам, мляко, тофу, соя и дори шоколад. За да може тялото да превърне триптофана в ниацин, той се нуждае от адекватни количества витамин В12, В6 и желязо.



Триптофан като хранителна добавка

Добавките с триптофан се използват широко при лечението на безсъние и нарушения на съня, като сънна апнея. Интересното е, че триптофанът се счита за ефективна добавка за облекчаване симптомите на предменструален синдром, може да бъде полезен и за спиране на никотина, т.е. отказване от тютюнопушенето.

Ползите за здравето на триптофана се дължат на факта, че той повишава нивото на серотонин, което се превръща в по-здравословен и по-дълбок сън, облекчаване на депресията, намаляване на тревожността, положително емоционално благополучие и по-малко усещания за болка.

Триптофанът може да помогне при лечението на определени състояния, но може да повиши прекомерно нивата на серотонин, когато се комбинира с лекарства като:

  • трициклични антидепресанти (TCA)
  • МАО инхибитори (МАО)
  • болкоуспокояващи
  • лекарства за мигрена
  • сироп за кашлица, съдържащ декстрометорфан

Хората, които приемат антидепресанти от групата на SSRI (инхибитори на обратното поемане на серотонин), трябва да бъдат особено внимателни. Те трябва да се консултират с лекуващия си лекар, преди да добавят триптофан под формата на добавка в своят диета.

Дозировка

Дневната нужда от триптофан е приблизително 5 mg на 1 кг телесно тегло. Това означава, че човек с тегло 70 кг трябва да консумира около 350 mg триптофан дневно. Въпреки това някои спортисти и хора имащи по-голяма нужда от триптофан, приемт много по-голямо количество, което се състои в 500 до 1000 mg преди лягане. Това действие е насочено към въвеждане на тялото в по-дълбока фаза на съня, което от своя страна ще доведе до по-добра регенерация и по-добро благосъстояние.

Какво си струва да запомните и как да използвате тези знания?

Триптофанът е една от хранителните добавки, използвани за подпомагане на нервната система. Обикновено добавките се прилагат в подкрепа на съня и неговото качество, което е предпоставка за подобрена регенерация и благосъстояние. Поради факта, че триптофанът е отговорен за производството на серотонин, той е добавка, която ще ни позволи да преминем през стресови ситуации по-плавно, както и да се съсредоточим повече върху ежедневните задачи.