Протеинът е една от най-използваните хранителни добавки в целия свят. Вероятно няма човек, койдо да не е чувал думата „протеин” и да не я асоциира с повече мускули.

Какво представлява протеинът на прах като хранителна добавка, какво съдържа, как се използва и как действа?


В тази статия ще се опитаме да отговорим на тези въпроси и да ви помогнем в избора на протеин.

Като за начало е добре да знаете, че протеинът и белтъчините са едно и също нещо и са основна структурна и функционална единица на живата материя. Без тях няма да развитие и живот на нашата планета. Основни функции:

  • структурна (изграждат клетките на тялото)
  • регулаторна (регулират различните механизми, включително хормоналната дейност)
  • защитна (определени белтъци отговарят за естествените съпротивителни сили и механизми на тялото)
  • каталитична (специфични белтъци, наречени ензими отговарят за протичането на метаболитните процеси в човешкия организтм)
  • транспортна (благодарение на определени протеини се осигурява трансфера на различни биологично активни вещества в тялото)
  • двигателна (извършването на каквато и да е физическа активност е резултат от дейността на специфични белтъци)

За да ви стане малко по-ясно, ще трябва за малко да разгледаме и структурата на протеина от биохимична гледна точка. Протеините са биологично активни макромолекули, които са изградени от аминокиселини и са свързани посредством пептидни връзки, изграждащи полипептидни вериги. В състава на протеините влизат вида 20 аминокиселини, подредени в точно определена последователност, кодирана в молекулите ДНК. Броят на аминокиселинните мономери, съставящи белтъчните молекули, варира от няколко десетки до хиляди.

От какво количество протеин се нуждаем дневно?

В днешно време благодарение на динамичното развитие на индустрията, е възможно да си набавяме протеин не само с храната, ами и под формата на белтъчни хранителни добавки. На пазара вече се предлагат всевъзможни кимбинации с атрактивни вкусове и с различно предназначение.


Нуждите от протеин на всеки активен спортист са значително по-високи от тези при неспортуващ човек. Според препоръките на FDA дневният прием на протеин трябва да бъде около 0.8-1.0 g за всеки 1 kg телесна маса. Но тези препоръки са базирани на 2000 калории дневен енергиен прием, а един активно спортуващ човек има далеч по-голям енергиен разход и съответно – нужда от повече енергия и градивен материал. Ето затова необходимият протеин при спортистите варира около 2-3 g/kg, а при определени обстоятелства и повече.Разбира се това количество дневно се сумира от вскични източници – храна и хранителни добавки.


Обърнете внимание, че организмът има определен капацитет на усвояване на белтъчините, затова е необходимо цялото количество да се раздели на малки приеми за целия ден. В противен случей, приемът на голямо количество белтъчини наведнъж, може да доведе до стомашен дискомфорт, затормозяване на бъбречните функции, както и нарушаване на чревната микрофлора.

Източници на протеин

Практически почти всички храни съдържат някакво количесто протеин, но важното е с каква биологична стойност е то. Животинските източници на протеин се отличават с пълен набор от аминокиселини (протеини с висока биологична стойност), докато при някои растителни храни определени аминокиселини липсват, което ги прави непълноценни за човешкия организъм (протеини с ниска биологична стойност). Разбира се най-качествените животински източници на протеин са месо, яйца, риба и мляко. От растителните също има някои храни, които се отличават от другите, това са бобовите култури, като соя, коноп, боб и др. и ядките.


Здравословното хранене и начин на живот се свързват с основната и по-голямата част от необходимия протеин  за деня да се набавя чрез храна, а само малка част от хранителни добавки.

Протеин на прах – универсалната хранителна добавка

Протеинът на прах представлява хранителна добавка с високо белтъчно съдържание. Основното му предназначение е да увеличи приеманото количество протеин за деня, както и да осигури качествени белтъчини в ключови моменти (какъвто е след тренировка) или просто в период, в който няма възможност да се консумира твърда храна. На пазара могат да се срещнат, както протеинови продукти само от един източник, така и от комбинирани източници, наречени матрици.

Какво е това млечен (суроватъчен протеин)?

Суроватъчниет протеин се произвежда от мляко (суроватка) и е напълно безвреден. Неговата основна функция е да подпомага мусулното възстановяване и да подкрепя покачването на чиста мускулна маса. Суроватката е вторичен продукт, който сте виждали при производството на млечни продукти – извара, сирене, кашкавал и др. млечни продукти.

Получава, когато млякото се денатурира и белтъчините и липидите се пресичат.

Суроватъчният протеин е най-предпочитаният и най-използваният протеинов продукт.Това е така, защото той се отличава с бързо и лесно усвояване (30-60 мин.), благодарение на което ворганизма моментално постъпват необходимите аминокиселини, необходими за правилното възстановяване и стимулиране на мускулен растеж. Моментите, в който катаболните процеси са в превес и организма най-много се нуждае от белтъчини са сутрин след сън и веднага след тренировка.

Вече стана ясно какво е суроватъчен протеин, но в зависимост от технологичния процес, чрез който се получава, можем да разграничим няколко вида:

Суроватъчен протеин концентрат или Whey Protein Concentrate (WPC) – получава се чрез ултра филтрация, при което се отделят белтъчните фракции, като остават цели и запазват свойствата си. Този протеин, обаче, съдържа известно количество мазнини и лактоза, което може да бъде причина за стомашни неразположения при някои хора (лактозна непоносимост). Белтъчното съдържание в продукти, съдържащи този тип протеин обикновено е около 70-80% (WPC  70% - WPC  80%). Всичко това обуславя относително ниската цена на този протеин. Цените на суроватъчния протеин концентрат могат да се нарекат едни от най-изгодните и бюджетни решения за всеки спортист с нормални доходи. Концентратът се определя като един от най-добрите протеини по отношение цена/качество/количество.

Прочети още в Какво е протеин и защо толкова много се говори за него? (Част 2)