Какво е Берберин и как действа на човешкото тяло?

През последното десетилетие тенденцията при хранителните добавки се промени изключително много. Някои от почти култовите продукти, които привидно са имали безспорна позиция на пазара, са почти напълно свалени. На тяхно място са въведени други много интересни съединения, които се подкрепени не само от рекламни и маркетингови дейности, но и с резултати от изследвания и въздействието върху човешкото тяло, което е лесно да се провери.

Съдържание

  1. Какво е берберин?
  2. Берберин - действие и ефект върху организма
  3. Берберин и диабет
  4. Берберин и отслабване
  5. Берберин и СПКЯ (Синдромът на поликистозните яйчници)
  6. Дозировка на берберин
  7. Кой берберин да избера?
  8. Берберин - странични ефекти
  9. Обобщение

Какво е берберин?

Едно от най-успешните съединения е берберинът, активна съставка в много китайски и европейски билки. В момента най-популярният източник на добив е Berberis vulgaris, който средно съдържа около 1,2% от този алкалоид. Популярността си дължи главно на широкото си действие и ефекти върху различни биологични системи. След прием се транспортира в кръвта, а вътре в клетките се свързва с различни молекули, променяйки тяхната функция. Този механизъм на действие се доближава дори до ефектите на някои лекарства. 

Берберинът е известен и най-важното се използва от хиляди години в борба със стомашни заболявания главно в Китай. В миналото растението Coptis chinensis се е смятало за най-важния източник, но в наши дни получаването на алкалоиди от него е неефективно и е отстъпило място на растенията от семейство берберис. Както и да е, ролята на алкалоидите остава много сходна, въпреки че днес знаем много повече и можем точно да определим въздействието му върху човешкото тяло и най-вече здравето. В момента берберинът се използва от хора, които отслабват, професионално тренират и се борят с диабет или инсулинова резистентност.

Берберин - действие и ефект върху организма

Основната цел на добавките с берберин е, разбира се, да стабилизира нивата на кръвната захар, както и да предотврати диабета, до колкото това е възможно. Неговата роля е също така да активира AMPK протеин киназата с едновременно инхибиране на протеин-тирозин фосфатазата. Това е основният механизъм на действие, който повишава чувствителността на клетките към ефектите на инсулина.

В момента броят на хората, които използват берберин в свотите здравословни режими, също се увеличава. Това, разбира се, е много разумен ход, тъй като борбата с инсулиновата резистентност е един от ключовите процеси, за постигане на хармонично и здраво тяло.

Полезни свойства на берберина:

  • облекчава симптомите при диабет тип 2 и инсулинова резистентност;
  • насърчава гликолизата и помага на тялото да разгражда захари вътре в клетките;
  • намалява производството на захар в черния дроб;
  • забавя разграждането на въглехидратите в червата;
  • подобно на статините, спомага за повишаване нивата на HDL (добрия холестерол) в кръвта;
  • регулира нивата на кръвното налягане;
  • подпомага функционирането на черния дроб;
  • подпомага поддържането на нормално телесно тегло;
  • има положително въздействие върху здравето на храносмилателната система и микробиома – увеличава броя на полезните бактерии в червата;
  • експерименталните данни показват положително влияние при рак, болест на Алцхаймер, болест на Паркинсон и други;
  • проявява антистрес ефект.

Берберин и диабет

Диабетът тип 2 е глобално заболяване, което причинява много смъртни случаи по целия свят. Има и безброй случаи, в които развитието му е една от причините за смъртта или води до нарушаване на работата на различни органи и системи. Не забравяйте, че диабетът никога не трябва да се подценява и въпреки че е възможно да се живее с него, то трябва да го правите внимателно и отговорно.

В миналото този тип диабет се наричаше неинсулинозависим, но днес това име не се използва. В случая на това заболяване нашите тъкани и клетки са много слабо или изобщо не са чувствителни към ефектите на инсулина, което разбира се е някакъв метаболитен нарушен процес. Когато тялото произвежда инсулин, той не е в състояние да го използва правилно, а нивото на захар в кръвта все още е високо, което е изключително опасно за нашето здраве.

Изследванията на добавките с берберин при диабетици продължават от много години. Един от най-интересните е извършен във Вашингтон, където група от 112 пациенти на възраст 35-45 години с диабет тип 2 са получавали 500 mg берберин два пъти дневно. Резултатите са много обещаващи, тъй като се наблюдава намаляване на нивата на кръвната глюкоза преди хранене със средно 19,5%, което превръща диагнозата от диабат на умерен такъв при повече от половината от пациентите. Освен това се наблюдава подобрение на липидния профил в кръвта, включително намаляване на холестерола и хемоглобина А1С.

Въпреки че това е сравнително скорошно проучване отпреди 2017 г., заслужава да се припомни, че първият документиран ефект на берберин при хората е бил през 1986 г. Той включва 36 пациенти с диабет тип 2 и трае точно 3 месеца. Наблюдавано е намаляване на хемоглобина А1С на гладно, както и пред- и следпрандиалната глюкоза. Средните промени са съответно 7,5%, 6,9% и 11,1%. Това е първото проучване върху група диабетици, което доказва клиничните свойства на берберина и неговия ефект върху метаболитните нарушения. Също така си струва да се добави, че поради активността на AMPK, повече глюкоза може да се съхранява в черния дроб и скелетните мускули.

Берберин и отслабване

Стабилизирането на нивата на кръвната захар е важно за нашето здраве и енергийни нива, но също така влияе върху телесното тегло. Берберинът отдавна се използва в хранителните добавки за отслабване и поради липсата на стимулация на нервната система хората от почти всички възрасти могат да го използват.

Механизмът на действие на берберина за отслабване не се ограничава само до метаболизма на глюкозата. Той също така включва регулирането на липогенезата и адипогенезата. Както е показано в изследване на тъканите, приема на берберин значително допринася за намаляване на броя на липидните капчици в адипоцитите на 3T3-L1. С редовно приемане, той също така засилва процеса на липолиза на триглицеридите в адипоцитите.

Още по-интересни изводи могат да се направят въз основа на изследването на корейския институт, което показва, че берберинът може да доведе до повишаване на активността на термогенезата в бялата и кафява мастна тъкан. Въпреки че се извършва върху гризачи, механизмите на активиране на дадени тъкани често се отразяват и при хората. Гризачите над нормалното телесно тегло бързо намаляват нивото на мастната тъкан чрез увеличаване на енергийния разход и също се наблюдава увеличаване на термогенните фактори, включително UPC1 в бялата мастна тъкан.


Проучване на преките ефекти на берберина върху телесното тегло при хората е проведено през 2008 г. с помощта на високо стандартизиран екстракт от берберис. Дозата от 300 mg, приемана три пъти дневно, води до средно ниво на загуба на тегло от 4,7 кг при хора с наднормено тегло или степен I със затлъстяване и средно 2,3 кг при хора с нормално тегло на месец. Важното е, че се наблюдава и намаляване на нивата на глюкоза при напълно здрави хора.

Берберин и СПКЯ

Синдромът на поликистозните яйчници много често засяга жени в детеродна възраст. Това е ендокринно разстройство, което може да доведе, наред с други неща, до нарушения на менструацията или липсата и, бързо наддаване на тегло или метаболитни заболявания. Проучванията показват, че добавките, които сенсибилизират тъканите към инсулин, могат да облекчат някои симптоми на СПКЯ и да предотвратят метаболитни усложнения, като развитието на диабет.

Изследване проверява ефекта на берберин и метформин, което се провежда и оценява от 1996 г. при диабетици. Тъй като хората с СПКЯ много често развиват диабет, добавките на ранен етап могат да ограничат развитието му. Един от отличителните белези на СПКЯ е хиперандрогенизмът, който е излишното производство на андрогени от женското тяло. Важното е, че нарушената инсулинова чувствителност се счита за една от основните причини. Влиянието на няколко съединения върху този аспект е тествано при жени с тежък стадий на СПКЯ с телесно тегло над нормалното.

Оказва се, че берберинът след няколко седмици може ефективно да понижи нивата на инсулин и андроген и допълнително да подпомогне регулирането на менструалния цикъл. Интересното е, че в това отношение беше проучен и метформин, който също получи много сходни резултати. Най-изненадващият факт е, че комбинирането на двете съединения не дава по-добри ефекти от използването им поотделно, което вероятно е свързано с използването на едни и същи метаболитни пътища.

Дозировка на берберин

Ако вземем средната стойност от проучванията, в които е бил използван берберин, това ще бъде доза от около 800 - 1000 mg на ден, разбира се на разделени порции през деня. Според нас това ще бъде оптималното решение и такива стойности ни позволяват да говорим за клинични количества. Разбира се, телесното тегло също може да бъде определящо, но си струва да се припомни, че повечето изследвания са проведени върху диабетици, чието телесно тегло обикновено е над нормалното. Следователно профилактичните дози при здрави хора могат да бъдат съответно по-ниски и да възлизат на около 200 mg 2 или 3 пъти на ден.

Важният въпрос обаче е времето на използване на берберин. Оптималната доза е да се прилага на гладно, около 20-30 минути преди хранене, съдържащо въглехидратен източник. По този начин значително намаляваме риска от най-високите скокове на кръвната захар. Много е важно да не приемаме берберин непосредствено преди тренировка и когато не сме се хранили от много часове и сме сигурни, че скоро няма да консумираме никаква храна.

Кой берберин да изберем?

Понастоящем можем да избираме от офертите на много производители на пазара, така че всеки ще намери нещо, съобразено с неговите нужди. Производителите предлагат дози от няколко десетки до дори 400 - 500 mg на порция. Освен това ще намерим добавки в капсули, таблетки и дори прахове. Когато купувате, струва си да вземете под внимание репутацията на производителя. Не използвайте продукти на марки с неизвестен произход, а по-скоро се опитайте да изберете производители, които имат много добавки в портфолиото си. 

За по-взискателните хора са предназначени цялостни инсулинови миметици, които съдържат комбинация от берберин с други съединения, които подобряват липолизата или стабилизират нивата на захарта. Най-често те показват синергичен ефект, което означава, че ефективността е на по-високо ниво както при диабетици, така и при здрави хора. Примери за продукти от висок клас от тази група са Allnutrition Berberine HCL и Now Foods Berberine Glucose Support.

Берберин - странични ефекти

Берберин хидрохлоридът се счита за безопасна добавка и не са демонстрирани странични ефекти от приема на клинични дози в хода на предишни проучвания. Разбира се, бременността и кърменето са противопоказание за употреба, поради липсата на изследвания за ефектите на берберин върху плода или децата.

Въпреки че не са потвърдени странични ефекти при хора или животни, струва си да не забравяте за възможни алергични реакции в организма. Може да се прояви предимно чрез дисфункции на храносмилателната система, например диария, коремна болка или повръщане. Трябва да се подчертае обаче, че това са много редки случаи, предимно при свръхчувствителни хора.

Обобщение

Берберинът със сигурност може да се брои сред добавките, които заслужават внимание. В обхвата на своята дейност той демонстрира доказана ефективност, която е потвърдена от проведени проучвания върху здрави и затлъстели хора, страдащи от СПКЯ или борещи се с диабет. Със сигурност може да облекчи последиците от много заболявания и да ни осигури отлична профилактика. Все още не знаем напълно неговата горна граница на потенциала. Знаем, че има положителен ефект върху намаляването на мастната тъкан чрез стабилизиране на глюкозата или липолиза, но все още нямаме проучвания за активирането на термогенезата в бяла тъкан, което е показано само при гризачи.

Струва си да помислите за хранителни добавки с берберин или продукти, които също го съдържат за спортни цели. В момента почти всеки спортист с бодифитнес използва различни видове инсулинови миметици. Последните години бяха своеобразен хранителен пробив в спорта и добавките, като имаме впечатлението, че берберинът е повел играта.

Използвани източници:

  1. Berberine, a natural plant product, activates AMP-activated protein kinase with beneficial metabolic effects in diabetic and insulin-resistant states - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16873688/
  2. Efficacy of Berberine in Patients with Type 2 Diabetes. - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2410097/
  3. Study progress of berberine for treating cardiovascular disease. -https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2095882X15000729
  4. The Effect of Berberine on Polycystic Ovary Syndrome Patients with Insulin Resistance (PCOS-IR): A Meta-Analysis and Systematic Review. - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6261244/
  5. Therapeutic effect of berberine on 60 patients with type II diabetes mellitus and experimental research. - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/3248329/
  6. Berberine improves glucose metabolism through induction of glycolysis. - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17971514/
  7. Inhibition of lipid synthesis through activation of AMP kinase: an additional mechanism for the hypolipidemic effects of berberine. - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16508037/
  8. Inhibitory action of berberine on glucose absorption. - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15040083/