Често ли ви се случва по време на тренировка да нямате мотивация и умората да надделява? Ако отговорът е ДА, ви препоръчваме да прочетете този материал, в който ще запознаем с най-важните предпоставки за по-добра тренировка!

Лошата подготовка води до лоша и незадоволителна тренировка, а по този начин със сигурност не бихте си постигнали целите, които желаете.

Подготовката за добра тренировка трябва да започне много преди да прекрачите прага на тренировъчната зала. В тази статия ще засегнем някои основни правила, които е препоръчително да спазвате.

Адекватно Хранене!

Храната и калорийте, които си набавяме от нея, са основното гориво за човешкият организъм. Без нужният количествен и качествен състав нашето тяло не би се справило с високите енергийни изисквания на тренировъчните сесий. Искате ли мощна тренировка, то задължително преди това трябва да сте си набавили минимум 1-2 хранения. Като най-добре е предтренировъчното хранене да бъде около 90-120 мин. преди тренировка. Разбира се то трябва да съдържа качествени въглехидрати с нисък гликемичен индекс (приблизително 60гр) и достатъчно количество протеин (40-50гр), като стойностите може да варират в зависимост от теглото на атлета.

Набавяне на необходимото количество вода, но внимавайте с приетото количество вода преди тренировка!

Добрата хидратация е ключов компонент, отговарящ и регулиращ  множество процеси в човешкия организъм. Препоръчителната дневна консумация е 40-60 мл. вода на килограм телесно тегло, като е добре тя да бъде разпределена приблизително равномерно. Доказано е, че добрата хидратация предпазва от нежелани мускулни крампи, както и, че добре хидратираните атлети постигат по-добри резултати в сравнение с дехидратираните. Вода трябва да се пие през целият ден, а не само по време или след тренировка. Голяма част от спортуващите правят грешката да се наливат с обилно количество вода преди тренировка, както и по време на тренитовка, като по този начин не биха постигнали нищо друго освен често ходене до тоалетната и прекъсване на тренировката, подуване и дискомфорт в стомаха от обилното количество вода. Освен това прекалено голямото количество вода в стомаха непосредствено преди тренировка, ще затормози допълнително храносмилателната, сърдечно-съдовата система и като цяло орагнизам, което е предпоставка за лоша и незадоволителна тренировка. Кръвта се акцентира предимно в стомаха и по този начин към работещите мускули постъпва по-малко количество кръв, кислород и хранителни вещества.

Предтренировъчна суплементация

Предтренировъчните добавки разбира се не са задължителни, но могат до голяма степен да повлияят положително върху фокуса, енергията, концентрацията, силата, издържливостта и не на последно място напомпването.

Повечето от предтренировъчните продукти, които се предлагат на пазара са комплексни формули, готови за употреба, които ще се погрижат за вашата тренировка. Приемайте необходимото количество оказано на етикета, 30 мин. преди тренировка.

Разбира се, вие също можетете да си направите предтренировъчна добавка, като в повечето случаи излиза доста по-евтино и по-мощно и по-работещо. В основата на всеки предтренировъчен продукт „азотен бустер”, без значение марката и цената, стоят едни и същи съставки, като вие можете да си ги набавите всяка по отделно:

На пръв поглед ще ви се стори, че този вариант е по-скъп в сравнение да си купите готов продукт, но ако си направите сметка и изчислите количествата от по-горе изброените съставки в който и да е готов продукт, ще се убедите в твърдението, че по-доброто решение е вида да си направите предтренировъчен продукт. Другото предимство е,че сами можете да си добавите каквито си пожелаете съставки и само да определяте количеството.

Добра загрявка (физически и психически)

Този толкова пренебрегван и подценяван тренировъчен елемент е от изключително значение за добрата и пълноценна тренировка. Аеробната загрявка (велоергометър, степер, пътека) ще увеличи температура в мускулите и ще осигури достигането на повече кръв от и към тях. По този начин ще предпазите ставите от евентуални контузии и ще подобрите работоспособността на мускулите. Ако не вработите и не подготвите всички системи в организма ви, цялата идея за плътна, високоинтензивна и качествена тренировка ще отиде на кино.Освен физическото разгряване или загряване, както му казвате, е добре да обърнете внимание и на нагласата и нервната система. С пренебрегването на нервната систем е възможно да развалите техниката на изпълнение, а от там получавате и по-лоши постижения.Освен това добре вработеният организъм физически и психически е по-устойчив към появата на умора.

Подгответе се с музика, която ви харесва

Доказано е, че слушането на любима музика (без значение от жанра) в подготовката за тренировка, както и по време на тренировка,има докзан ефект върху психологическата нагласа, фокус и концентрация. Любимата ви музика би могла да допренесе за по-качествена тренировка, като същевременно осигурни изолация от странични разсейващи звуци и разговори.

Освен това за повечето хора, правенето на кардио е изключително досадно занимание. Но когато слушате музика, всичко ви се струва по-приятно и по-лесно.