Храносмилателни ензими и пробиотици в протеиновите хранителни добавки

Когато желате да оптимизирате усвояването на хранителни вещества от диетата, трябва да се съсредоточите върху два важни аспекта. Първият е ефективността на храносмилателните ензими, чието производство е отговорност на клетките на човешкия храносмилателен тракт, а вторият е съставът и броят на чревните бактерии, които са отговорни за разграждането на хранителните елементи. Чрез динамичното развитие на хранителните технологии и двата аспекта могат да бъдат модулирани с цялостни хранителни добавки.

Какво ще разгледаме?

  1. Смилаемост на протеина
  2. Хранителни добавки с ензими и пробиотици
  3. За кого са предназначени добавките с ензими и пробиотици?

Смилаемост на протеина като хранителна добавка

Когато става въпрос за хранителни източници на протеини, млечните продукти и яйцата са най-добре смилаеми. Растителните протеини се усвояват малко по-добре, но са лишени от повечето мазнини и въглехидрати, благодарение на което тялото ги усвоява още по-бързо и получава още повече аминокиселини. Повечето растителни протеини са непълни, което означава, че им липсва поне една от основните аминокиселини.

Суроватката и казеина се считат за най-достъпни и лесно смилаеми. Съдържат адекватни нива на всяка есенциална (незаменима) аминокиселина, за да произвеждат важни биологични функции. Протеините с висок профил на смилаемост са необходими на всеки етап от развитието и живота на възрастните. Тяхната роля за забавяне на процеса на стареене не може да бъде надценена.

Хранителни добавки с ензими и пробиотици

Протеиновите добавки от малко по-ново поколение, т.е. тези, които освен съставки, оптимизиращи вкуса, осигуряват и съединения и микроорганизми, които улесняват храносмилането, до известна степен имитират млякото, с което майката храни новородено. Кърмата съдържа както храносмилателни ензими, които подпомагат разграждането на протеините, така и пробиотични бактерии, които колонизират храносмилателния тракт и имат положителен ефект върху храносмилателната, имунната и нервната система.

Такъв продукт е изключително ценнен за организма, тъй като съдържащите се в него хранителни вещества се усвояват почти напълно и се използват напълно за процесите на развитие. На пазара на хранителни добави вече се предлагат концентрати и изолати от суроватъчни и казеинови протеини, обогатени с ензими и пробиотици.

За кого са предназначени добавките с ензими и пробиотици?

Една от групите хора с особено високо ниво на търсене на протеин са хората, които тренират силови спортове. Те може да се нуждаят от до 2,2 гр протеин за всеки килограм телесно тегло, което реално е доста голямо количество храна приета за период от 24 часа. За тези хора употребата на протеинови добавки е едно от ключовите решения, необходими за избягване на нарушения на храносмилателния тракт и храносмилателен дискомфорт.

Следователно появата на пазара на протеинови добавки, съдържащи ензими и пробиотици, може да бъде един от най-важните елементи, подпомагащи усвояването на хранителни вещества за целите на мускулната регенерация. Струва си да знаете, че тези продукти могат да бъдат приемани от широка група хора - от възрастни или болни хора, както и от тези, които поради нарушения на апетита или вкусови отвращения не осигуряват правилното количество протеини в диетата си.

Консултантите от Protein4e.com ви препоръчват да разгледате следните протеинови хранителни добавки, обогатени с храносмилателни ензими:

Dorian Yates Shadowhey Hydrolysate

Gym Beam Protein Just Whey

Nutrend 100% Whey Protein

Nutrend Iso Whey ProZero

Scitec Nutrition 100% Whey Professional