Глутаминът е неесенциална аминокиселина и е най-разпространената аминокиселина в човешкото тяло. В резултат от множество изследвания и анализи е установено, че глутаминът има важно роля и фукции в състава на тялото, имунната система, възстановяването на мускулите, регенерацията и цялостното здраве и благосъстояние. Освен това тя участва и в процесите на изгаряне на мазнините и балансиране на теглото.

Защо глутаминът е толкова необходим на организма?

  • Повишава секретирането на хормона на растежа и играе важна роля в белтъчния метаболизъм и изграждането на мускулна тъкан
  • Предпазва мускулната тъкан от катаболитни въздействия и контузии
  • Подобрява метаболизма и клетъчната детоксикация
  • Ускорява зарастването на рани и травми
  • Допълнителният прием на глутамин, спомага за подобряване на възстановителните процеси след тежко физическо натоварване
  • Укрепва имунната система
  • Подобрява стомашно-чревния тракт, тъй като има способността да възстановява спукани черва. Освен това балансира производството на слуз, което води до по-лесното предвижване на съдържимото в червата
  • Може да лекува язва. Установено е, че 1.6 грама дневно глутамин в период от 4 седмици може изцяло да излекува язва
  • Подпомага и подобрява мозъчната дейност, паметта, фокуса и концентрацията

Според много учени, треньори и професионални спортисти, глутаминът е най-важната аминокиселина за организма, особенно за активно спортуващи хора, тъй като носи ползи за мускулния метаболизъм и структура, които другите аминокиселини не могат да го заместят.

Прием и дозировка на глутамин

Тялото се нуждае от големи количества глутамин, защото се използва за голям брой жизненоважни процеси и в резултат почти винаги е в недостатъчни количества.

Оптималната дневна дозировка е 0,2гр. глутамин на килограм телесно тегло (например 90 килограмов човек е необходимо да приема 18гр.) разпределена в 2-3 приема – преди физическа активност, след и вечер преди сън. Интензивните тренировки понижават нивата на глутамин в кръвта с до 50%, като има възможност продължителен период от време да останат понижени, което ще доведе до претрениране. Приемът му след тренировка ще подпомогне възстановяването на мускулния гликоген, освен това засилва синтеза на белтъчини и увеличава нивата на някои важни хормони, спомагащи мускулния растеж.

Глутаминът е силно препоръчван и в периодите преди и след хирургическа намеса. Изследвания са показали, че с помощта на глутамин като хранителна добавка след операция се постига повишаване на имунната активност, съкращава се болничният престой, подобрява се хранителият статус и се редуцира броят на страничните инфекции.

Странични ефекти

Глутаминът е безопасна хранителна добавка и няма регистрирани странични ефекти. Но ако се консумират прекалено завишени дози,  пъти повече от препоръчителния прием, е възможно появата на стамашно разстройство и дискомфорт. Ако симптомите са на лице, изчакайте докато отминат и преустановете приема с по-малки дози.

Кои храни са естествен източник на глутамин?

Глутаминът естествено може да се срещне в редица храни, но набавянето на необходимото количество често е непосилна задача. Освен това активно спортуващите се нуждаят в пъти повече глутамин, за разлика от неспортуващите. Затова глутаминът под формата на хранителна добавка е често предпочитан вариант за набавяне на необходимото му количество, без да се приемат допълнителни калории.

Храните с най-голямо съдържание на глутамин са: меса (говеждо, пилешко и свинско), морски дарове, яйца и млечни продукти (кисело, прясно мляко, сирене,извара), боб и бобови култури, сурови ядки, зеле и др.

Не напразно глутаминът е наричан кралят на аминокиселините.

Независимо от вашият тренировъчен и хранителен режим, независимо дали преследвате покачване на мускулна маса или изчистване от подкожните мазнини или просто желаете да подобрите здравословното си състояние, глутаминът ще ви помогне със своите разнообразни свойства и доказани резултати и безопасност.